Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vissa väljer sprutan. Vissa väljer bort den.  Bild: TTELA
Vissa väljer sprutan. Vissa väljer bort den. Bild: TTELA

Tyko: År 2022 kommer garanterat att bli ännu värre

Jag vill inte stapla Pelion på Ossa – men utvecklingen tycks vara oundviklig.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Jag vill inte stapla Pelion på Ossa men ni ska inte tro annat om det nya året än att det kommer med ytterligare problem ovanpå dem som redan dykt upp under 2021. Så är det alltid.

Och då är nedläggningen av Svenska Akademiens ordbok bara ett mindre. Där kan man slå upp Pelion och Ossa och få veta att det är två berg i Grekland som jättarna staplade på varandra för att nå gudarna och förgöra dem. Vilket misslyckades.

Att lägga sten på bördan är en specialitet hos somliga. Ordet björntjänst är ett annat passande uttryck. Det känns som om nya år är en enda stor björntjänst.

Pandemin till exempel har dragit med sig en del staplande av Pelion på Ossa. Som om inte det där ständigt muterande viruset vore tillräckligt så håller vissa på att bråka om vaccinationsbevis och att det inte ska vara någon skillnad på vaccinerade och icke vaccinerade.

När detta skrivs, dagen före dagen, vet jag inte hur det gått. Ni, kära läsare, kanske fortfarande är i chocktillstånd.

Så här är det: vi har alla varit ickevaccinerade och då fick vi anpassa oss till de inskränkningar i livet som blev påbjudna. Allt i solidaritetens namn.

Sedan kom vaccinet och de flesta av oss tog ett par stick och gick vidare till en lite mer rörlig tillvaro. Medan ett fåtal valde att stanna kvar i det ovaccinerade stadiet med alla restriktioner.

Det är sådana personer som bara tänker på individens frihet och inte på vad individen kan göra för samhället.

Och som om detta inte vore mer än nog, drabbades det svenska folket av ännu en motgång strax före jul. När detta skrivs, dagen före dagen, vet jag inte hur det gått. Ni, kära läsare, kanske fortfarande är i chocktillstånd. Vet inte hur det gick på julaftonen för er. Kanske råder nationell posttraumatisk förstämning.

Det handlar förstås om den urtima Kalle Anka. Beskedet att Kalle skulle börja klockan 15.05 i stället för det normala 15.00 var… var, ja man trodde det var ett synnerligen dåligt skämt.

Allt för att vi skulle tvingas att titta på hur ett stearinljus tändes. Dessutom vet jag inte vilken film som utgått, SVT måste väl ha kortat Kalles jul med fem minuter.

Var det Mickey´s trailer (som den heter i original från 1938). Alltså Musse, Kalle och Långben på husvagnssemester.

Ni vet den där de sitter och käkar majs när Musse frågar: ”Whos´ driving?” och Kalle upprepar: ”Who´s driving?” Långben svarar obekymrat: ”Well, I´m driving!”

Det var den filmen som KD-ledaren Ebba Busch anspelade på när hon i riksdagen frågade: ”Vem är det som kör egentligen?”

Vi vet sedan tidigare att Busch inte har särskilt bra koll på Selma Lagerlöf och andra klassiska författare men Kalle Anka känner hon till. Kanske är det viktigare om man är en partiledare som vill göra sig till verklighetens tolk.

Nu går vi obönhörligen in i valåret 2022 och gissa om det kommer att staplas, både stenar och partiledarskämt.

Håll ut! Efter valet närmar sig julen igen och vi kan koncentrera oss väsentligheter, till exempel vem som ska bli nästa års julvärd.

Vad sa? Blir det Richard Jomshof.

Jaha, han. Ja okej, det är ju en mysig farbror.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.