Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På Sahlgrenska föreläser Jenna Najar för de blivande läkarna. Ofta handlar hennes föreläsningar om åldrandet och hur det påverkar den mänskliga hjärnan.  Bild: Marita Wass
På Sahlgrenska föreläser Jenna Najar för de blivande läkarna. Ofta handlar hennes föreläsningar om åldrandet och hur det påverkar den mänskliga hjärnan. Bild: Marita Wass

Världens blickar riktas mot Jennas demensforskning

Jenna Najars forskningsresultat, som visar att kultur kan förebygga demens, har väckt intresse över hela världen.

Jenna är född i Linköping, uppväxt i småländska Växjö, men känner sig som en göteborgare.

Uppväxten hemma i Växjö var trygg. Jenna och hennes två systrar uppmuntrades av föräldrarna att sköta skolan. Men när de första betygen kom i högstadiet var de inte vad Jenna hade hoppats på. Hon bestämde sig för att ändra på det och läste sig igenom sommarlovet. Det var väl investerade timmar. Betygen pekade snart uppåt och ett par år senare var hon en av de mest ambitiösa eleverna på Växjö fria gymnasium.

– Jag läste naturprogrammet med inriktning medicin, berättar hon.

Redan då var siktet inställt på en framtid som läkare.

– Under perioder ville jag bli fysiker eller arkitekt. Men eftersom jag alltid har velat arbeta med människor kändes läkaryrket mer naturligt.

Efter Jennas år i Göteborg är den småländska dialekten i det närmaste borta. Det speglar hur hon känner sig. ”Jag har bott så länge i Göteborg nu att jag känner mig som en göteborgare”, konstaterar hon. Bild: Marita Wass
Efter Jennas år i Göteborg är den småländska dialekten i det närmaste borta. Det speglar hur hon känner sig. ”Jag har bott så länge i Göteborg nu att jag känner mig som en göteborgare”, konstaterar hon. Bild: Marita Wass

Gymnasieåren var intensiva – och roliga. Jenna umgicks med sina kompisar samtidigt som hon lade ner mycket tid på skolan.

– Det hände att mamma tog ifrån mig böckerna när hon tyckte att jag hade pluggat för mycket.

Extremt hög ambitionsnivå

Ambitionsnivån var så hög att det hände att lärarna hörde av sig till Jennas föräldrar, bad dem påminna dottern om att det inte gick att få mer än MVG, Mycket väl godkänd, i den målrelaterade betygsskala som då gällde.

Biologi, kemi, matte och fysik är hjärteämnena.

Samtidigt är Jenna duktig på språk. Vid sidan av svenskan och engelskan talar hon kurdiska och arabiska. De två sistnämnda språken har hon med sig hemifrån. Jennas mamma kommer från Kurdistan, hennes pappa från Irak.

– Men när jag pratar arabiska får jag tänka efter lite mer för att hitta rätt ord.

När ett ämne fångar Jennas intresse blir minnet i det närmaste fotografiskt. Det erfor hennes gymnasielärare som kunde konstatera att Jenna emellanåt ordagrant återgav läroböckernas text som svar på proven. Bild: Marita Wass
När ett ämne fångar Jennas intresse blir minnet i det närmaste fotografiskt. Det erfor hennes gymnasielärare som kunde konstatera att Jenna emellanåt ordagrant återgav läroböckernas text som svar på proven. Bild: Marita Wass

Efter studenten väntade läkarstudierna, i Göteborg. Under studieåren arbetade Jenna under lov och helger inom hemsjukvården, till en början i Sverige, sedan i Norge. Erfarenheterna därifrån, tillsammans med en intressant föreläsning, väckte fascinationen för hjärnans funktioner och för demenssjukdomar.

– Jag vill helt enkelt veta varför något som fungerar så bra som hjärnan gör, plötsligt slutar att fungera.

Centrum för äldreforskning

Det resulterade i att Jenna redan under studietiden började forska, under den sista terminen blev hon doktorand vid Göteborgs universitet och AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa. AgeCap, som har sitt säte i Mölndal, är landets största centrum för äldreforskning.

Jenna har bland annat arbetat på Kungälvs sjukhus och Drottning Silvias barnsjukhus samtidigt som hon har forskat. AT-tjänstgöringen var förlagd till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Efter legitimation kunde Jenna lägga mer tid på att forskningen. Tillsammans med Isabelle Hansson håller hon dessutom i AgeCap Greenhouse, en avdelning för de yngre forskarna.

Hon är även anställd som läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset på enheten för psykiatri, kognition och äldrepsykiatri.

– Jag är inte kliniskt verksam, utan amanuens för psykiatrikursen på läkarprogrammet. Det innebär bland annat att jag föreläser samtidigt som jag är en del av kursledningen.

Det blir många timmar framför datorn för Jenna, som arbetar både på Sahlgrenska och i AgeCaps lokaler i Mölndal. Bild: Marita Wass
Det blir många timmar framför datorn för Jenna, som arbetar både på Sahlgrenska och i AgeCaps lokaler i Mölndal. Bild: Marita Wass

I början av förra året publicerades en studie som Jenna arbetat med i den vetenskapliga tidskriften Neurology. Studien, som letts av Ingmar Skoog, visade att kvinnor som ägnar sig åt kulturella och fysiska aktiviteter i medelåldern kan minska risken att drabbas av demens och Alzheimers sjukdom senare i livet.

Studien byggde på den så kallade Kvinnoundersökningen där 800 kvinnor i 44 år har följts av forskare vid Göteborgs universitet.

Resultatet blev mycket uppmärksammat, både i Sverige och utomlands. Jenna intervjuades bland annat i Time Magazine.

– Det är roligt att studien fick så stort genomslag, säger Jenna och fortsätter:

– Demens är en av våra största folkhälsosjukdomar.

Tydligt mål med forskningen

Målet för forskningen är tydligt, att hitta risk- och friskfaktorer för att förstå demens bättre, i hopp om att kunna hitta strategier för att förebygga sjukdomen.

Arbetet fortsätter och just nu undersöker Jenna om det finns ett eventuellt samband mellan kvinnors menopausålder och demens.

Jenna älskar att arbeta och är glad över att ha varierande arbetsuppgifter och uppdrag där hon ständigt får utmana sig själv. Ingen dag är den andra lik.

– Jag är min mammas dotter, jag blir lätt rastlös och har svårt att vara ledig.

Sin lediga tid vill hon helst tillbringa tillsammans med kärleken, maken Kawar Amedie.

– Min man är min bäste vän.

Familjen och vännerna står högt upp på prioriteringslistan.

– Men jag är nog ganska tråkig. Jag tycker till exempel att det är kul att läsa statistik, också på fritiden.

Jenna Najar

Ålder: 29 år

Bor: I Mölndal

Familj: Maken Kawar Amedie, mamma, två systrar och hunden Leah.

Intressen: Umgås med familj och vänner, spelar playstation, har precis börjat sticka, tränar på gym, springer under vår och sommar

Läser just nu: "Aging with grace" av David Snowdon

Kuriosa: Medicinyrket går i släkten. Jennas ena syster är läkare, den andra tandläkare. Många av släktingarna på Jennas mamma sida är också de läkare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.