Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Lindberg har visserligen slutat tävla, men som förbundskapten för landslaget i simhopp håller hon kontakt med sin gamla sport. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Anna Lindberg har visserligen slutat tävla, men som förbundskapten för landslaget i simhopp håller hon kontakt med sin gamla sport. Bild: Jonas Ekströmer/TT

"Välj när du ska vara på topp"

Som elitidrottare lärde sig Anna Lindberg att man måste välja tillfällena att ligga på topp, annars riskerar man att alltid bara vara halvbra. Det budskapet är också en viktig ingrediens när hon numera håller kurser i ledarskap.

När OS i London 2012 var avklarat kände Anna Lindberg att det var dags att sätta punkt för karriären som simhoppare. Då hade hon tävlat i fem olympiska spel, tagit 73 guldmedaljer i svenska mästerskap och ett flertal medaljer i EM och junior-VM.

Som barn tillbringade hon mycket träningstid tillsammans med mamma Ulrika Knape, tidigare elitsimhoppare och OS-guldmedaljör. Även pappa Mathz Lindberg var engagerad i sporten.

–  Jag växte mer eller mindre upp i simhallen och tyckte det var jättekul. Jag är tacksam för att jag har fått den uppfostran och uppmuntran jag fick.

Men, påpekar hon, när man har sin förälder som tränare ska man inte tro att livet rullar på som för vilken annan familj som helst. Tränandet och tävlandet fanns alltid där. Föräldrar och barn förenades i en gemensam satsning där fokus till stor del låg på prestationen.

–  Det är en utmaning att träna sina barn. De gjorde det bra och jag ångrar inget. Men det är skönt nu, för nu tar vi igen det där att bara ha en avslappnad familjerelation.

Anna Lindberg utsågs nyligen till ny förbundskapten för landslaget i simhopp, och tar över efter sin mamma Ulrika Knape. Anna jobbar också med att utveckla elitsatsningar inom svensk simhoppning, bland annat genom att utbilda aktiva idrottare och tränare.

Anna Lindberg en av svensk simhopps största genom tiderna med sex EM-guld, fyra JVM-guld och fyra OS-deltaganden under hennes aktiva karriär. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Anna Lindberg en av svensk simhopps största genom tiderna med sex EM-guld, fyra JVM-guld och fyra OS-deltaganden under hennes aktiva karriär. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Att uppmuntra barn och ungdomar att satsa för att nå elitnivå kan vara kontroversiellt. Anna Lindberg har ibland fått höra att huvudsaken är väl att barnen har kul och inte känner sig pressade.

–  Det är inte farligt att låta unga satsa på något de tycker om att göra. Är det roligt blir man bättre och då blir det ännu roligare. Om jag inte hade fått stöttningen jag fick som barn hade jag nog tappat min motivation.

Det är i stället bland tränare och föräldrar problemet finns, menar hon. Ja, hos en del av dem.

–  Jag står själv bredvid när mina barn tränar. Det finns ett otroligt engagemang hos många föräldrar men ibland går det överstyr.

Hur engagerad är du själv där?

–  Jag gillar att barnen vill vara med på aktiviteter och jag älskar att skjutsa. Men det är bara för att de själva tycker att det är roligt. Glädjen måste komma inifrån.

Sedan Anna Lindberg avslutade sin idrottskarriär har hon många järn i elden. Förutom arbetet på simförbundet håller hon föreläsningar om ledarskap utifrån sina erfarenheter inom elitidrotten. Huvudbudskapet är att man måste hitta en balans när det gäller prestationer. Man kan inte leverera 100 procent hela tiden.

–  Då brakar individen. Och i bästa fall är man halvbra hela tiden. Det gäller att välja tillfällena när du ska vara på topp. Då får du också utrymme för återhämtning.

Nästa år kommer en bok om personlig utveckling och självledarskap som hon skrivit tillsammans med kollegan Sandra Ruuda. Anna Lindberg har också utvecklat en app som snart är klar, där idrottare bland annat kan planera sin träning och föra träningsdagbok.

Hon är inte rädd för att ge sig in på nya områden.

–  Men jag är väldigt medveten om vad jag kan och vad jag inte kan. Det digitala är jag dålig på så där har jag fått hjälp, liksom med annat jag inte behärskar.

Och så har hon sin egen baddräktskollektion. Anna Lindberg vänder sig till kvinnor som vill ha ett mellanting mellan sommarens bikini och det som kan kännas lite ”tantigt”. Badkläder är ju ett speciellt plagg där man visar upp mycket av sin kropp.

–  Folk tror att det mest naturliga för mig är att gå omkring i en baddräkt men så är det ju inte. Det var mitt tävlingsplagg men ett väldigt utlämnande sådant. Det är en sak med simsporten som kan vara lite tuff faktiskt.

TT: På din hemsida skriver du att du njuter av livet. Hur då?

–  Jag springer inte bara på. Tiden går så fort. Ibland säger jag nej till saker på grund av mina barn, de är alltid viktigast. Familjen går först. De som inte respekterar det kan jag inte arbeta med i den fas jag befinner mig i livet just nu.

Fakta

Namn: Anna Lindberg

Fyller: 40 år den 16 november.

Gör: Förbundskapten för landslaget i simhopp. Entreprenör med bland annat kurser i ledarskap och design av baddräkter.

Bor: Växjö.

Familj: Sambon Mathias, barnen Yelverton, 12, Hector, 8, och Haylie, 2.

Om att fylla 40: ”När jag var yngre lät 40 så gammalt men nu känns det ju inte så farligt. Jag känner mig yngre men erfarenhetsmässigt är jag 40, liksom när jag tittar mig i spegeln.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag är inte så mycket för att fira mig själv men jag är väldigt sugen på att resa utomlands när det känns okej att göra det. Någon fest är inte planerad”.

På fritiden: ”Jag försöker hålla i gång träningen. Och så gillar jag att måla även om det inte blir av så ofta. Nu drömmer jag om att en dag ha en egen ateljé.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.