”Vi tror vi vet något om en person för att vi känner till personens ålder”, säger Annika Jankell. Bild: Pontus Lundahl/TT
”Vi tror vi vet något om en person för att vi känner till personens ålder”, säger Annika Jankell. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vägrar definieras av siffror

Ta upp det här med ålder och födelsedagar med journalisten Annika Jankell och du får svar på tal. En siffra ska inte få avgöra vem hon ska vara. Det bestämmer hon hellre själv.

I vår första mejlkontakt skriver Annika Jankell, apropå att bli intervjuad inför födelsedagen, att hon alltid haft ”seriös åldersnoja”. Det visar sig dock att den där nojan inte är en rädsla för att bli äldre. Snarare vänder hon sig emot att bli definierad av en siffra.

– Som om man skulle byta namn varje gång man fyller. Vi tror vi vet något om en person för att vi känner till personens ålder. Jag vägrar ställa mig i det ledet och det handlar inte om fåfänga.

Bär alla årsringar med oss

Vi är som träd, menar Annika Jankell. Vi bär alla årsringar med oss. Själv har hon gått runt här på jorden i 60 år och tycker att hon har lite av alla sina åldrar i sig. Att leva upp till bilden av en 60-åring varken kan eller vill hon.

– Jag stoltserar med att jag är mormor, jag skryter om det. Det är det roligaste som hänt men jag skulle inte säga att jag är som man normalt föreställer sig en mormor. Jag är den jag är.

Den här inställningen har inspirerat till företaget Wakai som hon startade tillsammans med tre vänner för några år sedan. Wakai är japanska och betyder ungefär ”ung i sinnet”. Det är en digital plattform som hjälper reklamköpare att nå människor i åldersspannet 45 till 65 år genom ett nätverk av influerare och kändisar.

”Listan” var också namnet på det första tv-program hon ledde 1987–1990. Därefter har hon lett mängder med produktioner, bland annat Melodifestivalen på SVT 2005, Nyhetsmorgon på TV4 och talkshowen ”Jankell” och ”Svensktoppen” på Sveriges Radio P4. Hon har också varit redaktör för SJ:s tidning Kupé. Och då har vi bara nämnt en del av hennes cv.

Som tonåring satsade hon på att bli balettdansös men en knäskada satte stopp för det. På ett sätt var det kanske tur eftersom Annika Jankell är extremt social och utåtriktad, något hon har haft glädje av i sina jobb men kanske inte skulle ha fått utlopp för som dansare på en scen.

Får energi av möten

– Jag hade nog skolat om mig efter den korta karriär en balettdansös har. Förmodligen till något som liknar det jag har hållit på med.

Hon har ett stort socialt nätverk och älskar att träffa folk, både privat och i jobbet. Man lär sig någonting av varje människa man möter, det är Annika Jankells bestämda erfarenhet.

–  Jag blir inte dränerad av folk som många andra, tvärtom får jag energi av möten. Jag behöver ha människor omkring mig.

Det hindrar inte att stockholmaren Annika Jankell har sin särbo Ronnie Åhström i Lund, 60 mil bort. Men eftersom han är musiker befinner han sig titt som tätt i Stockholm, så de ses ändå rätt ofta och pratar dagligen i telefon.

Namnet är lycka

Annikas två döttrar Félice och Happy är utflugna sedan länge och snart är Ronnies barn också i utflyttaråldern. Hur paret ska göra med boendet på sikt är en öppen fråga.

– Hur blir det sedan, ska vi ta steget och flytta ihop? Vad händer med oss då? Tänk om det inte är lika kul? Om han flyttar till Stockholm kan vi ju ändå vara särbos men det kanske är konstigt att vara särbo i samma stad?

Apropå Félice och Happy – båda namnen betyder lycka och namnvalet har sin förklaring. När storasyster Félice var liten kallade mamma Annika sin mage för Happy, för i den låg hennes andra lycka.

– När bebisen kom, för tidigt född och liten och mager, då fanns ju inget annat än att hon skulle heta Happy. De blev mina två små lyckor. Hade jag fått en tjej till skulle hon ha hetat Joy!

Annika Jankell

Ålder: Fyller 60 år den

28 december.

Gör: Journalist, programledare, grundare av contentbyrån Wakai.

Bor: Stockholm.

Familj: Särbon och musikern Ronnie Åström, döttrarna Félice och Happy från relationen med skådespelaren Thorsten Flinck. Barnbarnet Winston, 2 år, samt två bonusdöttrar.

Om att fylla 60: ”Jag är lika aktiv nu som när jag var 20 och på insidan bär jag med mig alla mina olika åldrar. Jag känner mig ung också för att jag umgås med människor i så olika åldrar.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.