Vårliga snittar till påskbuffén

ANNONS
|

Påsken är en av mina favorithögtider. Den ger en föraning om att våren är på väg, dessutom är kraven på påsken ofta är låga eller inga alls. Långa promenaden i soligt vårväder, tid att varva ner och en lyckad påskäggsjakt så är de flesta nöjda. Och så något gott att äta också, så klart. I år serverar jag en buffé av snittar - festligt, enkelt och väldigt gott!

Hur ser då den perfekta snitten ut? Den bör i de allra flesta fall kunna ätas med en hand (med undantag för soppa eller mousse, insåg jag när jag åt upp resterna från fotograferingen samtidigt som jag skrev det här), och alla snittens smaker ska gärna rymmas i samma tugga. Att servera snittar känns festligt, samtidigt som det ofta bidrar till en avslappnad stämning. Och eftersom man ofta kan stå upp och äta behövs det inte så mycket plats. Rum att klämma in fler vänner, alltså. Servera snittar som välkomstplock på den stora festen, på högtidsmiddagen eller varför inte till fredagsmyset?

ANNONS

När jag komponerar snittar försöker jag, som alltid när jag lagar mat, tänka på hur olika texturer och smaker kan matchas på bästa vis. Jag utgår ifrån en råvara jag är sugen på och bygger upp en snitt kring den. Och så tänker jag variation. En soppa, något utan bröd, något med bröd. Något kallt, något ljummet. Gärna några helt växtbaserade, och kanske någon med animaliskt protein för dem som önskar det. Utan någon extra ansträngning skapar variationen en ytterligare dimension.

På min påskbuffé finns ett krispigt mandelknäcke som blir extra gott med en krämig och smakrik topping av bland annat rostad sötpotatis och spetspaprika. Krispigt plus krämigt är en träffsäker kombo. Den lena morotssoppan toppas med avokado, vilket passar fint till citrus- och ingefärssmaken. För att få till den där texturskillnaden (och för att det är snyggt!) toppas den med rostade palsternackschips. Ställ en skål med chips bredvid de upphällda sopporna, och låt gästerna toppa själva, så håller de sig krispiga längre. Rostade och halvt krossade kulpotatisar blir perfekta munsbitar. Sval havre fraîche blir god ovanpå, och hemgjord pumpapesto är sedan gammalt gott på allt.

Surdegsbröd toppat med pepprig ruccola, salt getost, söt äppelkompott med aprikoser och syrad lök funkar lika bra på snitten som utflyktsmackan. En simpel omelett får nytt liv och känns lyxig toppad med svampfräs, massvis med persilja, fruktigt granatäpple och tryffelolja. Chokladmoussen mixas ihop på ingen tid alls, och att nyttig avokado gömmer sig där i är svårt att lista ut ...

ANNONS

Glad påsk!

Bakad manchegoomelett med svamp och granatäpple

Fluffiga omelettsnittar toppade med tryffeldoftande svampfräs och persilja.

6-8 bufféportioner

Tid 35 minuter

8 ägg

1 dl vatten

0,5 tsk havssalt

150 gram manchegoost

300 gram blandad svamp (exempelvis ostronskivling och skogschampinjoner)

1 tsk tryffelolja

1 kruka kruspersilja

1 litet granatäpple

1 msk rapsolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping:

syrad schalottenlök (recept på nästa sida)

färsk tryffel (valfritt)

GÖR SÅ HÄR.

Värm ugnen till 200 grader. Riv osten. Vispa samman ägg, vatten och salt med en gaffel. Blanda ner osten. Klä en liten ugnsform, cirka 26x20 cm, med bakplåtspapper och häll över äggvispet. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills omeletten stannat. Låt svalna.

Dela och kärna ur granatäpplet. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs svampen i 1 msk rapsolja tills den blivit mjuk och fått färg. Ta av från värmen.

Grovhacka persiljan och blanda ner i svampfräset tillsammans med granatäppelkärnorna och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar.

Stansa ut små ringar i omeletten med hjälp av en pepparkaksform eller litet glas. Toppa varje bit med svampfräs och syrad schalottenlök. Riv eventuellt lite färsk tryffel över.

Morotsoppa med avokado, palsternackschips och krasse

En matig och fräsch minisoppa är perfekt som buffémat. Toppa med snygga rotfruktschips för gott krisp!

6-8 bufféportioner

Tid 25 minuter

500 gram morötter

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 cm färsk ingefära

ett stråcitrongräs

1 förpackning (á 400 ml) kokosmjölk

2 dl vatten

1 tsk äppelcidervinäger

1 msk kallpressad kokosolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping:

2 palsternackor

1 msk kallpressad kokosolja

1 avokado

smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR.

Värm ugnen till 150 grader. Skala och skär palsternackorna tunt på bredden, gärna med mandolin. Blanda med 1 msk smält kokosolja och en nypa flingsalt. Placera på en plåt klädd med bakplåtspapper, utan att de nuddar varandra, och rosta i 10-12 minuter tills de är helt torra.

Skrubba morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Slå sönder citrongräset med en träslev och finhacka sedan. Fräs lök, vitlök, ingefära och citrongräs i 1 msk kokosolja tills mjuka. Blanda ner morot, kokosmjölk och vatten. Låt småputtra i 20 minuter, tills moroten är helt mjuk. Mixa helt slätt med stavmixer. Blanda ner vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Tärna avokadon. Servera soppan toppad med avokado, palsternackschips och krasse.

Surdegsbröd med getost, äppelkompott och snabbsyrad schalottenlök

Små snittar eller rejäla mackor, kombon getost, äppelkompott och syrad lök blir en hit i alla format!

6-8 bufféportioner

Tid 25 minuter

1 surdegsbröd

2 röda äpplen

6 torkade aprikoser

2 msk vatten

1 tsk rödvinsvinäger

200 gram getost

70 gram ruccola

1 kruka mynta

flingsalt

Syrad schalottenlök:

3 schalottenlökar

1 dl vatten

3 msk vitvinsvinäger

GÖR SÅ HÄR.

Riv äpplena grovt. Finhacka aprikoserna. Koka ihop äpple, aprikoser och vatten till en bitig kompott. Rör ner vinäger och smaka av med salt. Låt svalna.

Skala och skär löken i tunna skivor på bredden. Koka upp vatten och vinäger. Ta av från plattan, lägg ner löken i den varma vätskan och sätt på ett lock. Låt stå i 20 minuter, häll sedan av vätskan.

Skär brödet i skivor, och eventuellt i mindre snittar. Lägg ruccola ovanpå brödbitarna, smula över getosten och fördela äppelkompotten ovanpå. Toppa med schalottenlöken och garnera med färsk mynta.

Tips! Testa att byta ut brödet mot mandelknäcke (recept hittar du på nästa sida) för en glutenfri variant.

Krossad kulpotatis med havre fraîche och pumpapesto

Utsökta munsbitar på timjanrostad potatis toppade med sval havre fraîche och örtig pumpapesto.

6-8 bufféportioner

Tid 40 minuter

500 gram kulpotatis (eller små färskpotatisar)

1 msk rapsolja

0,5 tsk flingsalt

1 tsk torkad timjan

Pumpapesto:

0,5 dl pumpakärnor

2 dl blandade färska örter (exempelvis basilika och persilja)

1 liten vitlöksklyfta

1 dl kallpressad olivolja av god kvalité

zest från en halv ekologisk citron + 1 msk färskpressad citronsaft

flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping:

1 dl havre fraîche

smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen noga. Lägg på en bakplåt och blanda med 1 msk rapsolja, flingsalt och timjan. Rosta mitt i ugnen i 30 minuter, tills potatisen är mjuk och skalet fått fin gyllene färg.

Rosta under tiden pumpakärnorna i en torr, het stekpanna tills de blir lätt gyllene (detta steg kan uteslutas, men det ger peston en lite nötigare ton). Låt svalna. Mixa samman pumpakärnor, örter, finhackad vitlök, olivolja och citron. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg ut potatisarna på ett serveringsfat och krossa dem lätt med en gaffel. Toppa med havre fraîche och pesto. Avsluta med att strö över lite smörgåskrasse.

Tips! Havre fraîche är en växtbaserad variant av créme fraîche gjord på havre. Naturligtvis går det bra att använda även créme fraîche.

Mandelknäcke med sötpotatis- och rostad paprikastomp

Krämigt och smakrikt stomp på krispigt knäcke, toppat med färsk timjan, blir garanterat en favorit!

6-8 bufféportioner

Tid mandelknäcke 1 h 15 minuter + stomp 35 minuter

2 dl mandelmjöl

1 dl vita sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

0,5 dl hela linfrön

3 msk psylliumhusk

0,5 tsk havssalt + flingsalt att strö över

2,5 dl hett vatten

Stomp:

400 gram sötpotatis

3 spetspaprikor

2 msk rapsolja

100 gram babyspenat

flingsalt och nymalen svartpeppar

1 kruka timjan

GÖR SÅ HÄR.

Värm ugnen till 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och häll över, blanda väl. Kavla ut halva degen tunt mellan två bakplåtspapper. Gör likadant med andra halvan. Strö över flingsalt. Låt stå i minst 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 30 minuter, vänd knäcket och grädda i ytterligare cirka 20 minuter, tills torrt och krispigt.

Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna ur paprikorna. Blanda med olja, lägg på en plåt och rosta i 25 minuter. Skala och strimla paprikorna. Blanda med sötpotatisen till ett stomp. Lägg spenaten i en sil. Koka upp vatten, häll över spenaten och låt rinna av. Blanda ner i stompet. Smaka av med salt och peppar.

Bryt knäcket i mindre bitar. Toppa med stompet, garnera med timjan.

Tips! Knäcket går bra att förbereda innan. Förvara överblivet knäcke i en burk med tätslutande lock. Med varmluftsugn kan du baka båda plåtarna samtidigt, sänk då värmen till 125 grader.

Choklad- och hasselnötsmousse med färska hallon

Len chokladdröm gjord på avokado, kakao och dadlar. Extra lyxigt blir det med en smak av hasselnötter.

6-8 bufféportioner

Tid 15 minuter

3 väl mogna avokador

5 medjooldadlar (eller 10 färska dadlar)

2 msk hasselnötssmör

4 msk kokosgrädde

1 dl kakao av god kvalitét

2 krm flingsalt + extra att strö över

Topping:

0,5 dl rostade hasselnötter utan skal

färska hallon

GÖR SÅ HÄR.

Dela, kärna ut och gröp ur avokadorna. Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser tills helt slätt i matberedare eller blender, detta tar några minuter beroende på hur stark maskin du har. Smaka av med en onödigt stor sked. Fördela moussen i små portionsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.

Hacka hasselnötterna grovt. Toppa moussen med hasselnötter, eventuellt lite extra flingsalt och till sist färska hallon.

Tips! Testa att servera vispad kokosgrädde till. Är du, eller någon du ska bjuda, allergisk mot nötter går det bra att utesluta hasselnötterna och i stället toppa med valfria rostade fröer.

ANNONS