Tyko betraktar livet som en av många biverkningar.
Spruta rätt. Bild: Robin Aron

Livet är fullt av biverkningar

Tegnellare är vi allihopa.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I våras var det mycket tjat om självutnämnda epidemiologer som hade åsikter om hur pandemin skulle bekämpas.

Vid det här laget kan vi väl alla kalla oss för experter, så mycket snack som det är hela tiden om pandemin och just nu om covid-vaccinerna. RNA-vacciner och vektorvacciner, vi kan allt om detta. Tegnellare är vi allihopa.

Många är ängsliga över alla sorters biverkningar som vaccinerna kan föra med sig. Det är egendomligt eftersom livet i sig är fyllt av biverkningar. Man kan till exempel få biverkningar av antivaxare. Jag får stora knottror på huden.

Nu har vi fått ett tredje vaccin, Astra Zenecas. Dock bara med 60-procentigt skydd. Tegnell säger att det ändå är bättre att ta detta vaccin än att inte ta något alls.

ANNONS

Och ingen journalist ifrågasätter denna premiss. För det finns väl ändå en annan frågeställning som är mer relevant, särskilt för riskgruppsmänniskor: är det bättre att ta ett vaccin som bara ger ett 60-procentigt skydd än ett som ger 95 procentigt?

Dessutom, om jag får fortsätta mina expertkommentarer, så har äldre människor ett sämre immunförsvar och kan därför inte ta åt sig ett vaccin lika bra.

Jag hörde en läkare säga att det kan bli cirka tio procents sämre effekt på en äldre person. Då har vi med Astra Zenecas vaccin kommit ner till 50 procent – som är gränsen för att godkänna ett vaccin över huvud taget.

Det senaste är att åka pulka på gravar. Detta har väckt en livlig debatt på kultursidorna.

Glöm inte från vilken Tegnellare ni fick höra denna analys först.

Det sägs att coronaepedemin påverkar vårt språk. Inte så konstigt, vi har ju inte talat om annat det senaste året.

Just nu är det bara vaccin-snack hela tiden. Jag har till exermpel inte hört någon i bekantskapskretsen nämna söndagens förestående presidentval i Ecuador.

Det är väl resultatet av någon slags flockmentalitet som spridit sig. Folk gör konstiga saker under pandemin, hamstrar korvbröd eller reservdelar till rakapparater, går på fester och går till tandläkaren utan munskydd.

Det senaste är att åka pulka på gravar. Detta har väckt en livlig debatt på kultursidorna. Vill bara i sammanhanget påminna om Gustaf Fröding. Han ville bli begravd i en björkbacke på Djurgården där han bodde: ”Så kan barnen leka på mig”. Så tänkte han.

ANNONS

Det senaste ordet är sekvensering. Det bara dök upp och alla folkepidemiologer började genast använda det utan att förklara för vanligt folk vad det betyder. Kanske vet de inte själva.

Det låter som ett träningsbegrepp. Är det något Sofia sysslar med i sin hemmagympa?

Hur som helst, nu längtar vi efter vaccinet. Så skönt det blir när alla blivit stuckna för då kan vi återgå till det normala, kineserna till sina pittoreska djurmarknader och vi andra till klimatkatastrofen.

Som förr blir det i alla fall inte. Under året som gått har nämligen livet självt blivit muterat.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS