Ta det lugnt.
Ta det lugnt. Bild: Cissi Welin

I år vågar jag anta semesterutmaningen

Saxofoner, jordgubbar, segel, badringar, utegrillar, paddelbrädor och cyklopögon ska forslas längs västkusten.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

På fredag går jag på semester. Kåseriet återkommer i augusti.

Det finns en trevlig skämtteckningsschablon om semestrar. På denna teckning ligger familjefadern i en hängmatta mellan två päronträd. Och har intill hängmattan ett litet runt utebord med en sval grogg där bubblorna klingar. Över näsroten har han ”Maigret och den gamla damen”. Han (familjefadern, inte Maigret) sover. Solen skiner, humlor burrar kanske. Välartade barn spelar stillsamt badminton.

När jag var i tonåren och läste Strix och Söndags-Nisse och Torsten Ehrenmark och Gits Olsson och – i GP – Ingvar Kjörck föreställde jag mig alltid att det en gång skulle gestalta sig så för mig. Nu är jag femtio år och har vissa invändningar mot universum, ty inget tyder på att någon hängmatta med grogg kommer att materialisera sig heller detta år.

ANNONS

Var skulle den få plats förresten? Jag syftar inte på trädgården, utan på tillvaron.

Var ryms en hängmatta bland tioåringars sommarfotbollsträning, simläger, trasiga mobiltelefoner, isglassar, cykelpunkteringar och prinskorvar.

I halva trädgården har den tolvåriga flickan och hennes gäng byggt ett tältläger av presenningar, fotbollsmål, volleybolltält, soffkuddar, madrasser och brädor.

Som en bonus tillkommer att jag – vilket minnesgoda läsare måhända minns – föll ned i en båt på midsommarafton. Jag skaffade mig ett båtshakeformat blåmärke över hela överkroppen.

Jag tillbringade sedan fyra nätter sittande, eftersom ingen horisontell position var möjlig. Ibland gick jag ut i köket för att se om det gjorde mindre ont där. Det gladlynta kåseriet om fallet på midsommarafton publicerades samma morgon som jag satt på vårdcentralen i hopp om nästan olagliga pillers undfående. På vårdcentralen hade personalen läst kåseriet på morgonen. Glädjen blev stor när jag observerades i väntrummet. Jag skrattade inte. Jag kunde inte skratta.

Doktorn framhöll att det var oklokt av mig av mig att kliva i båtar på detta sätt.

Jag medger att det var dumt. En särskilt försvårande omständighet var att jag var alldeles nykter.

Jag tillbringade sedan fyra nätter sittande, eftersom ingen horisontell position var möjlig. Ibland gick jag ut i köket för att se om det gjorde mindre ont där.

Men själva semestern har alltså ännu inte börjat. Den utbryter klockan 18.23 på fredag. Jag vet redan nu att den kommer att präglas av ett färglöst uttryck som aldrig siktades i Strix eller Söndags-Nisse: logistiska utmaningar. 1920 hade grosshandlarna logistiska utmaningar med punschen och isen.

ANNONS

Jag har logistiska utmaningar med saxofoner, jordgubbar, segel, badringar, utegrillar, paddelbrädor och cyklopögon som ska forslas längs västkusten. Undulaterna Signe och Blue, kaninen Potatisen och marsvinet Charlie ska inackorderas.

En verklig utmaning har jag. Den har hängt över mig varje semester de senaste tio åren. Jag har aldrig vågat. Det handlar inte om att hänga i gummiband ut över broar eller göra eskimåsvängar med kajak.

Det handlar om att gå på krogen. En krogvan vän har fastslagit följande. Han hävdar att han praktiserar det med framgång. Han beställer saker som inte står på menyn. Menyn, framhåller han, är framför allt tänkt som inspiration. Den är för fantasilösa gäster utan egen vilja.

Han brukar gå in på bättre restauranger och beställa stekt potatis med ägg och skinka.

Detta, hävdar han, går bra.

I tio år har jag vägrat vid vattengraven som en nervös dressyrhäst. Nu ska det bli av. Jag ska kliva in, hänga av mig kavajen och titta på menyns högrevsburgare eller inkokta laxar. Jag ska beställa ägg, bacon och stekt potatis.

Sedan ska jag skaffa en hängmatta. Sedan önskar jag mig bara fred på jorden och allt sånt.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS