Den ofrivilligt svenska fyren

Märket är månadens GP-fyr i maj 2020.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Märket. Jag ska erkänna att jag när jag börjar skriva denna text knappt ens tittat på hur fyren ser ut. Ej heller vet jag mycket om fyren som sådan. Det är inte därför jag vill skriva om den.

Det är de administrativa gränserna.

Så här: skäret Märket ligger mellan Sverige och Finland, precis på gränsen. Det är väl därför det heter som det gör – den märker ut linjen mellan de båda länderna. I freden i Fredrikshamn 1809 bestämdes tydligen att skäret skulle delas jämnt – västra halvan svensk, östra halvan finsk. Vilket på den tiden i praktiken betydde rysk, eftersom Finland i och med undertecknandet av detta fredsavtal övergick från att vara svenskt till att tillhöra Ryssland. Än så länge är det rätt så överskådligt, eller hur?

ANNONS

Fyren byggdes 1885 av det ryska Finland. Tanken var att bygga den precis på den finska sidan av gränsen. Men någon räknade fel, och den hamnade för långt västerut – i Sverige således. Och här sås snårighetens första frö.

Att fyren låg på fel sida gränsen verkade länge inte vara något problem. De svenska myndigheterna var väl glada att det fanns en fyr där, och nöjda med att deras ryska och senare finska gelikar stod för underhållet.

Men på åttiotalet ville någon ha ordning och reda. Kanske var det nya digitala och exakta kartverktyg som föranledde denna plötsliga nit, kanske något annat. Hur som helst bestämdes att gränsen måste dras om så att fyren verkligen ligger i Finland. Sagt och gjort. Finland fick fyren, Sverige fick en ytmässigt motsvarande bit klipphäll på finska sidan. Skäret fick en väldigt konstig och sicksackig gräns.

Som en tagg sticker nu alltså en bit av Sverige in i Finland. En svensk tagg, varifrån man kan blicka västerut, förbi fyren, genom Finland och tillbaka in i Sverige. Faktum är att om man står på exakt rätt ställe och tittar i precis rätt riktning så kan man stå i Sverige och se över gränsen fyra gånger – Sverige-Finland-Sverige-Finland-Sverige.

ANNONS

Det visar sig nämligen att ingen av kommunerna gör anspråk på ön, i alla fall om man ska tro på dessa internetkartor.

Puh. Men vår karta saknar fortfarande en gräns – den mellan Östhammars och Norrtäljes kommuner. Ja, Märket ligger såklart inte bara på en riksgräns utan också på en kommungräns. Som förresten dessutom utgör länsgränsen mellan Uppsala och Stockholms län.

Men exakt var går kommungränsen? Och vilken kommun har störst andel av Märket – Norrtälje eller Östhammar? Vi kollar vidare!

En snabb titt på kommunernas webbplatser verkar först lovande – båda har digitala karttjänster där man kan se gränserna. Toppen! Vid en närmare koll ökar dock förvirringen. Det visar sig nämligen att ingen av kommunerna gör anspråk på ön, i alla fall om man ska tro på dessa internetkartor.

Ska vi det? Nej. Vi mejlar kommunerna.

Norrtälje svarar först. Kort och koncist. Skickar med en bild, som visar att en liten del längst söderut tillhör Norrtälje, och en mycket större del Östhammar. Östhammar skickar snart samma kartbild. Skönt! De är överens, och båda känns vid Märket. Internetkartorna hade fel.

Tjänstepersonen i Östhammar ger också ny spännande bonusinformation: det verkar ha varit riktigt krångligt när de skulle flytta på gränsen eftersom det inte räckte att Sverige och Finland kom överens utan man dessutom var tvungen att få godkännande från Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Danmark och Polen. Bra att veta!

ANNONS

Så: på Märket möts alltså två länder, tre kommuner (den finländska heter Eckerö och ligger på Åland), två svenska län och det finländska landskapet Åland. Återigen: puh! Men vi har en sista grej att reda ut – det har nämligen visat sig att Märket är ett eget ”radioland”.

Radioland?

Det är helt okej att inte veta vad ett radioland är, vill jag understryka, men jo: ett radioland är en sorts landskod som radioamatörer använder för att visa vilket land de sänder ifrån. Och öar som ligger tillräckligt långt från fastlandet räknas ibland som egna radioland, så att man lättare ska kunna hålla ordning. Och ibland räknas också till exempel självstyrande delar av länder som egna radioländer.

Som Åland, till exempel, som ju är en autonom del av Finland och därför räknas som ett eget radioland. Men – undrar vän av ordning och geografi – varför hör inte Märket till Ålands radioland då? Det ligger ju jättenära Åland och tillhör dessutom (detta lärde vi oss nyss!) den åländska kommunen Eckerö.

Jo, svarar Wikipedia, Märket hör på något administrativt vis inte alls till Åland, utan till finska staten och är därför ett eget radioland. Och med denna inte helt tillfredsställande förklaring får vi nöja oss – spaltutrymmet är nämligen slut.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS