Utbildning och lärande är en del av livsresan

Styrelseproffs eller samhällsbyggare. Om Börje Rådesjö får välja så svarar han ja på båda. Eftersom de vägarna korsats under hela hans yrkesliv. I dag fördelar han sin ideella kraft mellan Majblomman och Senioruniversitet i Göteborg.

ANNONS

Han har aldrig haft någon önskan att arbeta som politiker. Ändå ligger ordet demokrati honom nära; ord som folkrörelse och livskvalitet. Både när det gäller yngre och äldre människor.

– Om jag skall brösta upp mig lite, så kan jag säga att jag brunnit för de här sakerna, som i det lilla kanske kan förändra samhället. Arbetet med utbildning och lärande har varit en del av min livsresa. Till exempel det att verka för en vital skola, som är grunden för en fortsatt välfärd, förklarar Börje Rådesjö och tänker på den tiden han arbetade i Göteborgsregionerna med att samverka om en bättre utbildning mellan 13 kommuner.

ANNONS

Turnerade med Packet

Det är bara en gren i hans yrkesliv, som egentligen började med att vara marknadschef på Utbildningsradion i Stockholm. Eller om vi skall vara riktigt noga; första knäcket, parallellt med ett lärarjobb, var att turnera med det egna rockbandet Packet, med säte i Göteborg. Det höll han på med ända tills han var 28 år. Dessa nedslag i yrkeslivet håller han nu på att skriva om i en egen liten bok. Mest för att han själv skall komma ihåg och kanske för att någon annan vill ta del av hur det egentligen var.

– Jag har lagt upp det så att jag utgår från tidningsartiklar som exempel men går liksom bakom rubriken och lägger till: ”Men vad som inte står och som kan vara intressant att veta är det här". Så berättar jag bland annat om när jag var med och drog igång Bingolotto, en idé som vi snodde från en lokal tv-station i Aarhus eller när vi startade Universeum, förklarar Börje Rådesjö.

Senioruniversitetet

När det gäller Majblomman sitter han som ordförande i Göteborgsstyrelsen och stöttar helhjärtat denna drygt 110-åriga tradition att samla in pengar till barn som behöver nya kläder eller en cykel eller något annat för att få en bättre vardag. När vi kommer till Senioruniversitet så lägger han, för närvarande, ner en halvtid på att få verksamheten att rulla. Just för att han stöttar hela upplägget av studiecirklar med språk, föreläsningar och studiebesök gör Senioruniversitetet till en mötesplats för alla 55+ som är hel- eller deltidspensionärer.

ANNONS

– Jag känner att det är viktigt att göra saker och inte bara snacka. Det är ett perfekt sätt att engagera sig när man slutat jobba. Det pratas mycket om den fysiska hälsan men jag tror att platser som Senioruniversitetet fyller en viktig funktion som i längden kan påverka den psykiska hälsan, genom att man får ta del av spännande teman baserade på forskning och diskutera det man lärt sig efteråt. Det handlar om ett livslångt lärande och att fortsätta vara social, kanske få nya vänner, poängterar Börje Rådesjö.

Spänner från världslitteratur till arkeologi, via filosofi, astronomi och konst.

I dag har Senioruniversitet 1400 medlemmar. En måndag varje månad är det gratis föreläsning och öppet för alla. De andra tillfällena är det förbehållet pensionärer som är medlemmar. Ett programråd kopplat till Göteborgs universitet och Chalmers, lägger upp terminens aktiviteter. Ämnena spänner från världslitteratur till arkeologi, via filosofi, astronomi och konst.

– Vi hade precis ett föredrag om IT-samhället och hur Apple, Google och Facebook inverkar i våra liv. Nästa vecka kommer Janne Josefsson och pratar om den grävande journalistikens villkor. Efteråt är det frågestund, berättar Börje Rådesjö som på frågan - om det inte är redan aktiva storkonsumenter av kultur som hittar till de här programpunkterna - svarar:

– Visst är det så att rätt många av de som hittar till oss själva är akademiker och har jobbat i kunskapssamhället på något sätt. Vår nästa utmaning är att hitta till andra målgrupper också. Särskilt de som är på väg att lämna arbetslivet och närmar sig en pension, konstaterar Börje Rådesjö som varit ordförande i Senioruniversitetet i snart tre år och tänker fortsätta ett bra tag till.

ANNONS

Ger en mening att vara aktiv

Han tycker det ger en mening att vara aktiv, att göra något, tillsammans, och för andra. Inte så att han vill betala tillbaka, men att det finns en stor poäng med att engagera sig och bidra. Det tror han att han fick med sig från köksbordet i Partille där han växte upp. Hans föräldrar arbetade inom skolan och hans pappa var aktiv i föreningar redan när de bodde i en liten bondby utanför Vara. Flyttlasset gick när han själv gick i småskolan. När han sedan träffade sin fru flyttade de till Sävedalen, sedan Kåsjön. För inte alltför länge sedan gjorde de ett omkast och flyttade till Alingsås och delbor nu även i halländska Skummeslövstrand.

– Pensionärslivet blev inte tomt och tyst. Det är engagerande och jag har ändå tid för familjen och att skriva på min bok. Jag är tacksam om det kan fortsätta så lite till. Då kan jag också fortsätta att skriva musik. Det tar lite tid, eftersom jag skriver synopsis först, sen lite berättelser och rytmer. Sedan får jag hjälp av några medmusikanter från bandet att spela in i min musikstudio.

Börje Rådesjö

Ålder: 68 år

Bor: I Alingsås och i Skummeslövstrand

Familj: Fru och tre vuxna barn, plus barnbarn.

Arbetar: Pensionär, med arbetar ideellt i Senioruniversitetet och i Majblomman.

Intressen: Att spela och skriva musik, läsa fackböcker, biografier och att skriva.

Läs mer på: www.folkuniversitetet.se/sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS