Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Ulricas döda son Nils en superhjälte för sjuka barn

Han hade precis fyllt elva år när han dog – i fyra år var han svårt sjuk. Men innan Ulrica Brindebys son Nils avled hann han samla in en halv miljon till Barncancerfonden. I efterhand har familjen fortsatt att på olika sätt försöka göra skillnad och sprida glädje bland sjuka barn.

”Jag vill göra något kul – öppna en affär där pengarna går till sjuka barn!”. Nils Brindeby låg på intensivvårdsavdelningen och hade långtråkigt då han kläckte idén som skulle resultera i pop up-butiken Superhjälten Nils.

– Det Nils inte förstod var att han var sjukast av alla, säger mamma Ulrica Brindeby och ler svagt samtidigt som ögonen blänker till.

Hon tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Men Nils tog vara på varenda sekund av sitt liv. Det är häftigt och lärorikt att ha med sig. Han var så duktig på att leva.

Nils var sju år när han blev sjuk i cancer – en 12,5 gånger 10 centimeter stor tumör upptäcktes då i anslutning till bukspottkörteln.

– Den var enorm på den lilla kroppen och hade växt in i hela magen, berättar Ulrica.

Ulrica Brindeby

Ålder: 46 år.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Man och sju barn.

Gör: Arbetar i butik.

Intressen: Familjen, inredning.

Facebook: facebook.com/SuperhjaltenNils

Det var i september 2010 och familjen fick beskedet att man skulle försöka krympa tumören och operera bort den. Men snart konstaterades det att en transplantation av alla bukorgan var enda möjligheten.

– De sa att han hade tre månader kvar, och chansen var liten att hitta alla de där organen. Men när tiden hade gått var Nils fortfarande ganska stark. Samtidigt var jag gravid med vår första flicka och hon kom mitt i kaoset.

Ulrica ler återigen en aning när hon poängterar att lillasyster trots allt gjorde livet lättare.

– För Nils var det jättebra – han grejade och var fantastisk med henne.

Men Nils blev oundvikligen sämre, och inga organ kom.

– Läkarna sa ”det finns inte mycket mer att göra”. Han var så påverkad av cytostatikan.

Ordnade en fest för superhjältar

Familjen, som utöver Nils då bestod av ytterligare fem barn, bestämde sig för att ordna en sista fest – en superhjältefest. Men bara några dagar efter festen skedde det Ulrica och Nils pappa då helt räknat bort.

– De ringde från sjukhuset, ”hej, det finns organ nu”. Vi hade väntat på det samtalet i nästan ett år och varit helt redo, men nu var vi inte det längre.

I elfte timmen genomfördes så transplantationen – och lyckades. Men åren som följde drabbades Nils av både en ny cancerform och en blodsjukdom. En stor del av tiden tillbringades på sjukhus. Mitt i det svåra blev dock drömmen om en egen butik sann. Familjen fick låna en lokal i Kungsbacka, Ulrica hittade ett restlager med inredningsprylar på Blocket och pop up-butiken Superhjälten Nils kunde öppnas.

– Jag tog även kontakt med leverantörer jag kände – jag drev barnbutik tidigare – och alla ville skänka saker, berättar Ulrica. Nils fick stå utanför butiken i ett lotteristånd. På så sätt var han med även om han inte kunde vara i själva lokalen.

Samlade in över en halv miljon kronor

Ulrica ler vid minnet och förklarar att pengarna man fick in skänktes till Barncancerfonden.

– Det blev större än vad vi hade trott, vi fick in över 500 000 kronor.

Livet gick därefter vidare och året därpå, 2013, kunde Nils till och med vara kortare stunder i skolan – något han längtat efter.

– Den nyårsaftonen sa Nils ”det här har varit det bästa året i mitt liv, jag hoppas att nästa blir likadant”.

Men det blev bara kaos, som Ulrica uttrycker det. Blodsjukdomen eskalerade och Nils tvingas till en stamcellstransplantation. Han hade dessutom svåra problem med lungorna.

– Det första året opererades Nils 60 gånger och låg mycket i respirator, säger Ulrica. Det var en sliten liten kropp.

Den 6 maj 2014 fyllde Nils elva år. Den 9 maj dog han omgiven av sin familj.

– Till och med de små barnen på nio och tre år var där. De sa på sjukhuset att det bästa var om alla kunde vara där, för att dela samma historia.

Familjen fortsätter stötta sjuka barn

Efter Nils död har familjen fortsatt att försöka göra skillnad och stötta sjuka barn.

– Vi gör nedslag här och där. För Nils betydde egna lakan på sjukhuset mycket – de randiga sjukhuslakanen gjorde att han kände sig så sjuk. Vi startade därför en insamling och köpte roliga lakan till barncanceravdelningen på Östra sjukhuset. Vi har också ordnat julklappsinsamlingar.

Ulrica berättar i nästa andetag att Nils finns med i allt de gör. Och i Kungsbackafjorden – ”där makrillarna nappade som bäst” – är hans aska spridd.

– Innan Nils dog sa han ”jag vill inte dö, jag vill segla jorden runt med mina barn” – hans assistent hade gjort det. Så därför spred vi askan i vattnet.

Ulrica gör en kort paus och lägger därefter till:

– Då Nils dött kände jag och min man, hur ska vi orka? Men vi bestämde oss – vi ska leva och visa de andra barnen att vi är här tillsammans. Det är inte lätt alltid, men vi påminner varandra. Och behöver jag en extra påminnelse tänker jag på Nils.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.