Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommaren 2019 slog en bomb ner bland svenska grillare. Världsnaturfonden WWF gick ut och varnade för osten halloumi eftersom den tillverkas på Cypern där användningen av antibiotika inom djurindustrin är den högsta i hela Europa, och hela 40 gånger högre än i Sverige.  Bild: Alexander Farnsworth
Sommaren 2019 slog en bomb ner bland svenska grillare. Världsnaturfonden WWF gick ut och varnade för osten halloumi eftersom den tillverkas på Cypern där användningen av antibiotika inom djurindustrin är den högsta i hela Europa, och hela 40 gånger högre än i Sverige. Bild: Alexander Farnsworth

Typiskt svenskt att skämmas över halloumiost

För två somrar sedan gick den gnissliga osten från medvetet och bra val på grillen till något som man förväntades skämmas över. Forskaren Kristofer Hansson har studerat ”halloumiskammen” i spåren av debatten om antibiotikaresistens.
– Vi är ett väldigt individualistiskt land och man förväntas göra bra val själv där i osthyllan.