Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tyko: Gör Jimmie Åkesson till tv-spelsfigur

GP:s kåsör Tyko gör till botten med dataspelsbranschen.

På vår första dator kunde man spela mahjong och vara stridspilot i Söderhavet under andra världskriget. Det var stört omöjligt att landa och när man kraschade spelades sorgemusik. Det blev för enerverande i längden. Systemet med att köpa extraliv var inte uppfunnet än.
Datordöden har tagit många steg framåt sedan den tiden. Det är idag en massaker på allt vad ett stillsamt sällskapsspel var en gång.
Och nu kommer kraven på att dataspelande ska erkännas som en kulturform. Att sitta framför datorn i ett mörkt rum och med pizzakladdiga fingrar skjuta allt man ser sönder och samman med ett monstergevär? Kulturform? 
Jag vill inte vara någon skärmsläckare men påminner ändå om spelen före datorerna. Vi spelade Tjuv och polis, Monopol, Chinaschack, Svälta räv, Jägersro, Wangaratta och allt vad de hette. 


Men inte kunde vi ana att det skulle komma tider då många handskades med riktiga pengar på samma sätt som vi gjorde med låtsassedlarna i sällskapsspelen. 
Eller att hela Kina skulle bli ett schackbräde i världspolitiken eller att man kunde privatisera järnvägsstationer på riktigt eller att fifflande finansmän aldrig fick uppmaningen att gå i fängelse och inte eller kunde vi ana att det skulle finnas tjuvar som inte var ute på gatan utan satt hemma och stal pengar, utan vare sig ögonmask eller kofot. 
De analoga sällskapsspelen var uppfostrande. Man lärde sig att följa vissa regler. Tvister löstes genom att läsa innantill på spelkartongslocket. I dag kan tvister vara processer som tar flera år. Vart har kartongslocksjuridiken tagit vägen?
Vi lärde oss även att hålla god min i elakt spel, att Aldebaran var Jägersros bästa häst och att fusk alltid lönade sig. Nej, vad säger jag? Rigel menar jag. Den gula hästen.
Vi satt vid köksborden och spelade spel och inte var det någon som krävde att det skulle erkännas som kulturform att spela Tjuv och polis. 


Nu motioneras det till och med i riksdagen om detta. Man kallar det ”e-sport”. E-sport? Är det idrottsmän som sitter där hålögda framför datorn? De kanske är ”atleter”.
Man kunde samla ihop en rad så kallade sporter till något som heter ”sittsport”: bilrally, häståkning på sulky, bobsleigh, schack, traktorplöjning och datorspel. 
Sverigedemokraterna föreslår att datorspelsutvecklarna ska hämta inspiration från ”våra folksägner och den nordiska och svenska mytologin”.  
Pintorpafrun med maskingevär, tomten med handgranater under skägget, monster utklädda till älvor. Här finns mycket att hämta. 
Och väntar vi några år kanske Jimmie Åkesson själv blir en skrämmande figur i en ny sägen.
Tallyho!

Tyko 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.