Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvillingarna Ronnie och Leif Björk i hemvan Aveny-miljö. På måndag fyller de välkända Göteborgs-profilerna 80 år.

Tvillingarna fyller jämnt på klädsamt vis

De är enäggstvillingar och naturligtvis födda i tvillingarnas tecken. På måndag, på självaste nationaldagen, fyller de 160 år tillsammans. Leif och Ronnie Björk – två ansikten som klädmedvetna göteborgare mött i olika sammanhang i snart fem decennier.

Leif och Ronnie har från tidiga skolår haft ett stort intresse för herrkläder. Det föll sig naturligt eftersom pappa Axel till yrket var skräddare. Han utförde sina uppdrag på köksbordet i hemmet på Framnäsgatan i stadsdelen Johanneberg och där följde bröderna både tillverkning av kostymer och provningar med stort intresse.
– Men pappa höjde en varningens finger för yrket, berättar Ronnie. Han sa att det låg inga pengar i skräddaryrket. Men däremot att sälja plaggen, det var något vi skulle satsa på.
En praktisk sak var barnens kläder som pappa Axel trollade fram. 
– Vi hade förstås likadana, men efter konfirmationen var det slut med det. Sedan dess har vi alltid burit olika plagg.

När Leif och Ronnie skulle börja i skolan fördes diskussioner med främst mamma Inga om att pojkarna skulle gå i olika klasser, men det satte hon sig bestämt emot.
– Hon lyckades förhindra det. Så från första klass i Buråsskolan gick vi alltid i samma klass skoltiden ut, säger Leif. 
Efter avslutande studier på Filip Holmqvists handelsinstitut var tvillingarna redo att ge sig ut i affärslivet. Året var 1953 och båda började hos Bergströms herrekipering på Norra Hamngatan, en välkänd butik i Göteborg med över 150 anställda.
– Vi var inte lika klädda, men kunderna tog ändå fel på oss och det uppstod problem berättar Leif och ler vid minnet.  

Därför flyttade han efter tre år över till konkurrerande Törnstens i Arkaden.
Ronnie Björk skrattar.
– Men inte hjälpte det. Kunderna förstod inte vad Bergströms och Törnstens hade för något gemensamt. De hade ju samma personal.
Leif Björk fortsatte som textilagent och sålde kläder, medan Ronnie blev försäljningschef för HUC of Sweden, en firma som huvudsakligen sysslade med skinnkläder uppe i Malung. Samtidigt hade båda en dröm om att själva öppna en herrekipering i stan. 
– Vi lyckades på 60-talet komma över en 16 kvadratmeter stor lokal uppe vid Götaplatsen. Det fanns flera etablerade herrekiperingar som vi skulle försöka konkurrera med, säger Leif. 
– Vi inredde butiken efter ett koncept vi tog från en affär i Brighton i England. Det innebar att vi ville ha bräder med kvistar kvar, något som snickarna tyckte var märkligt och inte särskilt snyggt. Men när allt väl var på plats så ändrade de uppfattning.
Herrmodet vid den här tiden var mycket engelskt influerat. Så Leif och Ronnie vände blickarna till andra europeiska metropoler, främst från Paris, Milano och Florens – här fanns ett annat kvalitétsmode som stack ut.

Fredagen den 2 december 1968 slog bröderna Björk upp portarna för Twins. De var väl förberedda och nyfikenheten bland allmänheten var stor. Det fanns förstås olyckskorpar som kraxade. På måndagen veckan efter öppnandet tittade en lång herre in och frågade om han fick filma en scen till sin nya film inne i affären. "Ja, det var helt ok sa vi", minns Ronnie. 
– När vi kom till affären dagen därpå stod det massor av folk utanför. En stor kran var uppmonterad och stora lampor lyste. Gatan kantades av undrande personer. Mannen var regissören Janne Halldoff som höll på med "En dröm om frihet" med Per Ragnar och Stig Törnblom i huvudrollerna, säger Ronnie.
Lokal media och skvallerpress uppmärksammade det hela. Från den dagen var "Twinsen" ständigt återkommande i spalter och TV.
– Det är klart att vi fick en lyckosam start men samtidigt satte det press på oss att leva upp till en annorlunda herraffär, säger Leif. 
– Utbudet handplockade vi själva samtidigt som Ronnie och jag byggde upp ett stort kontaktnät. Många så kallade kändisar har köpt kläder här.  

Ronnie och Leif har gjort det mesta i sina liv tillsammans. Det har när de nu ser tillbaka kanske inte alltid varit lyckosamt. De gifte sig 1958 i, som de själva uttrycker det, i "ett mycket planerat bröllop". Äktenskapen var lyckliga trots att paren ständigt hängde ihop. 
– Med facit i hand fanns det förstås saker som skulle ha gjorts annorlunda. När jag skulle bygga mitt hus ute i Hovås var Leif den första jag vände mig till, säger Ronnie. Det kändes naturligt att diskutera exempelvis kakel trots att jag först kanske skulle ha rådfrågat min fru. Det har varit självklart för mig att tala med honom liksom att han vänt sig först till mig med sina problem.
30 år senare 1988 skiljde paren sig med bara tre veckors mellanrum. I dag har Leif pensionerat sig och lever med sin särbo Ingrid, sju månader nere i spanska Marbella och resten av året inte långt ifrån Ronnie i Hovås. Ronnie gifte om sig 1993 och är alltjämt kvar i butiken vid Götaplatsen. 

Dagens herrmode ser förstås annorlunda ut än den gången Leif och Ronnie Björk öppnade sin affär. Ronnie är kritisk till hur många män klär sig i dag.
– Många män över 50 år "klär ner sig i stället för upp sig", säger han. Däremot finns det många unga mellan 18-25 år som köper både kostymer, blazer och byxor i dagens mode.
När vi frågar om priser berättar bröderna att när de började i herrmodebranschen kunde man få en kostym för runt 895 kronor. Samma vara i dag skulle kosta tio gånger så mycket. 

Leif och Ronnie föddes på dåvarande Svenska Flaggans dag 1936. När de fyllde fem år tog mamma Inga med dem upp till Vattentornet i Johanneberg pekade ut över staden och sa att i dag flaggade hela Göteborg för dem.
– Vi trodde henne till en början innan vi insåg varför flaggviftandet var så intensivt, säger Ronnie.
Ronnie är två minuter äldre än Leif.
Deras fingeravtryck är så lika att det inte går att avgöra med säkerhet vem som är vem utifrån den identifikationsmetoden.
Sedan 1946 har de deltagit i Karolinska Institutets tvillingforskning. 
När de fyllde 40 år fick de var sitt halsband med en tvilling-symbol. Dessa har de sedan den dagen aldrig tagit av sig. 
Vi frågar avslutningsvis hur bröderna ser på framtiden. De skratta högt båda två och svarar nästan unisont:
– Då gör vi som alla andra 100-åringar. Vi hoppar ut genom fönstret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.