Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt GP:s guide till gott öl.
Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt GP:s guide till gott öl. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Robert Lagerström: Utbudet av hantverksöl blir allt bredare

Hazy, cold-ipa och tipa? De är bara toppen av ett isberg. Ölvärlden är livfull och det kommer ständigt nya fenomen, samtidigt som andra snabbt försvinner. Hur ser det ut just nu?

ANNONS

Hantverksöl är fortfarande en ung företeelse. Här i Sverige hamnade den i strålkastarljuset först för cirka tio år sedan.

Sedan dess har olika strömningar avlöst varandra. På senare tid har utbudet breddats med många klassiska stilar, från bitter, mild och bock till blond, tripel och rököl. Och i dag gör vart och vartannat mindre bryggeri sina egna ljusa lageröl. Äntligen!

Samtidigt håller förstås ipa, india pale ale, ställningarna och är i ständig rörelse. Den lätta och torra brut-ipan försvann före pandemin medan mjölksockrig milkshake-ipa och syrlig brett-ipa har blivit mindre vanliga, så även i USA. Inte mig emot.

I stället har vi fått den tilltalande cold-ipan. Detta är en torrhumlad lagerhybrid som är underjäst vid en högre temperatur, för att ge både humleintensitet och krispighet. Ölet blir tunt i kroppen men läskande gott!

ANNONS

Den kan smaka nästan vad som helst, som godis eller blåbärspaj, men numera är överraskningseffekten borta.

Mest populär är dock fortfarande New England-ipan. Men den kallas knappt så längre. Denna grumliga variant med tropiska toner omnämns oftast som Hazy eller Juicy. Därtill fortsätter den klassiska beska westcoast-ipan sitt återtåg, samtidigt som det kommer fler dipor och tipor, maxade dubbel- och trippel-ipor.

Alkoholstark är även brunsvart imperial stout. Där vinner fatlagring fortfarande mark medan pastry stout, översötat dessertöl, har sin publik. Betydligt svagare är sötsyrlig berliner weisse, som gärna dricks av folk som inte gillar öl. Den kan smaka nästan vad som helst, som godis eller blåbärspaj, men numera är överraskningseffekten borta.

Överlag har dock mikrobryggerierna sansat sig. Fast de kallas sällan så för nu för tiden. I ölbranschen säger man småbryggerier eller hantverksbryggerier. Det är inte alla som är mikroskopiskt små längre.

LÄS MER:Nya goda öl i Systembolagets fasta sortiment

LÄS MER:Ölkalendern: 24 riktigt goda öl fram till jul

LÄS MER:Sex mörka, smakfulla och nya öl på Systembolaget

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS