Snällheten finns på Solkattens katthem

”Katthemmet behövs. Det har varit rekordmånga katter i år. Det är inget bra rekord. Människor är oansvariga”, skriver Två Dagars krönikör Carl-Einar Häckner.

ANNONS
|

Åker till Solkattens katthem i Långås. Har skrivit om dom förut. Ett hem för ensamma katter som hamnat på glid och behöver en plats för att återhämta sig efter att ha blivit svikna, lämnade, slagna, bortstötta, glömda eller helt enkelt bara är födda på fel plats.

Det är fullt med besökare. Det är första advent och Solkattens dag.

Med loppis, bok- och kattkalenderförsäljning och fika med hemmagjorda kakor.

Vi står i köket och pratar.

Ros-Marie som jobbar halvtid har slagit i ­axeln och blir borta i två månader.

Det hände på fredagen men på söndagen var listan full med volontärer som går in och tar hennes pass. Snällheten finns.

ANNONS

Katthemmet behövs. Det har varit rekordmånga katter i år. Det är inget bra rekord. Människor är oansvariga.

”Det har varit rekord i utgifter också”, säger Britten. Hon är föreståndare och tillsammans med sin man Göran initiativtagare till katthemmet. Hon är supertrevlig och påminner om en katt själv. Carina som är ordförande berättar om några människor som bara flyttat till Stockholm och lämnat sin katt.

”Hur kan man sova efter ett sånt beslut?” undrar kassörskan Ann-Katrin. Jag vet inte heller.

”Hur står det till med kissarna i dag”, frågar jag.

”Just nu är det åtta här. Vi har många i jourhem som väntar på att få komma in”, berättar Britten.

Katten Månsson ligger bakom ett skynke och trycker. Han har ingen lust alls att umgås.

Wilhelm är en orange-vit trevlig katt som verkar glad. När jag kom låg han utspridd på bordet bland alla vantar, almanackor och strumpor. Nu senare på eftermiddagen har han dragit sig undan högre upp mot taket längs väggen, där det finns en planka som han ligger på.

Musse är en också jättesnäll katt som ligger på plankan nära taket. Ingen människa når dit utan stol. Han är gråsvartrandig med vita inslag. Han sträcker på sig som för att gå upp men ändrar sig och fortsätter vila. Han behöver ett hem.

ANNONS

Sen finns My med svart päls och otroliga ögon. Hon har fått ett nytt katthem. Hon är blyg. Vacker som en sagoprinsessa ur Tusen och en natt, fast katt då.

Sen har vi Nisse-Pyssling som ligger i ­intro-avdelningen och precis har kommit ur den obligatoriska månadslånga karantänperioden. Han har gett plats för Tore och Emil. Katten Milla missade jag helt. Hon hade gömt sig någonstans under bordet.

Katterna mådde bra. Men blev nog lite trötta av alla människor. Jag hittade massa julklappar. Ni hittar Solkattens katthem på Facebook.

Där finns info om ni vill göra något snällt. God jul.

Carl-Einar Häckner är trollkarl, komiker och musiker. Aktuell på Aftonstjärnan med sin föreställning som varit på turné.

LÄS MER:Humor kan vara svårt att förklara

Äter: Husmanskost och österrikisk mat. Raclette som smälter och Cordon Bleu. Jättegott. Nyttigt.

Ser på: United Stand på Youtube. En ­supporterkanal för Manchester United-fans. Dråplig underhållning. Alla som har med ­Man­chester Uniteds fruktans­värda kräftgång i Premier League att göra är engagerade. Stackars fans.

Lyssnar på: Alice Sara Ott, pianist. ­Häpnadsväckande när hon spelar Satie och Chopin.

ANNONS