Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt GP:s guide till gott öl.
Robert Lagerström är journalist sedan 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt GP:s guide till gott öl. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Robert Lagerström: Hantverksöl är ingen snobbig hipsterdryck

En hipster med modeskägg och löjliga brillor. Som är fin i kanten och luktar och smuttar på ölen – i stället för att dricka dem. Det finns fördomar mot oss som gillar hantverksöl, skriver GP:s ölskribent Robert Lagerström.

ANNONS

En fjantig hipsterdricka som det löjlas med i Linnéstaden. Den bilden målar vissa upp när de snackar om hantverksöl. Fast riktigt så säger de inte. De kallar föraktfullt brygden för ”finöl”, en snobbdricka som är motsatsen till rediga tag. Att vara som folk och klämma en bärs.

Jag kan höra sådana åsikter emellanåt. Bara ordet ”hantverksöl” kan få det att sticka i ögonen på en del människor, så även i punksvängen. I somras arrangerades nämligen en punkfestival på Hisingen, och genom affischen framgick att en av Sveriges största öltillverkare hade hand om dryckerna.

Det spyddes galla över fåniga hipsters och raljerades över pretentiösa finöl, att sitta och lukta på en ipa liksom.

I en tråd på sociala medier frågade jag hur mycket punk det var att servera blaskiga lageröl från ett företag som får konkurrensfördelar bara genom sin storlek. Känns det bra att göda en jätte i stället för att backa upp små lokala bryggerier? Jag liknade situationen vid att köpa kommersiella hitlåtar i stället för musik från små oberoende band.

ANNONS

Hantverksöl är som lokala punkband

Det var nästan ingen som höll med. Det spyddes galla över fåniga hipsters och raljerades över pretentiösa finöl, att sitta och lukta på en ipa liksom. Det ansågs vara mer punk att hälla i sig billig öl än att stödja en liten verksamhet, där vissa nästan jobbar ihjäl sig för att få det att gå runt. Obegripligt!

Hantverksöl handlar inte om att försöka vara fin i kanten. Man dricker det för att man tycker att det är gott. Det kan dock ta ett tag innan man börjar uppskatta sorter som smakar mycket. Efter det är det svårt att återvända till intetsägande lager.

Men det viktigaste är att dricka sådana öl som man gillar. Varför pina sig i onödan? Däremot kan man gärna tänka på vad man köper, och backa upp små bryggerier som brinner för vad de gör. Ungefär som lokala punkband.

LÄS MER:Bästa ölen för Oktoberfest – och en avstickare

LÄS MER:Nya mörka öl på Systembolaget – här är de godaste

LÄS MER:Tufft för små bryggerier när ölen blir dyrare

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS