Museernas fantastiska världar

Fem av världens bästa museer är destinationer i sig själva. För många är de en en-gång-i-livet-upplevelse, för alla en första gång som man minns. Själv får jag hjärtklappning varje gång jag styr stegen mot Louvren eller British Museum.

ANNONS
|
Resor till museer
Bild: Musée du Louvre

Leendet i första arrondissementet

Det finns en generell idé om vad ett museum är, något dammigt som har med gamla prylar att göra. Men giganterna, som Louvren i Paris, är nycklar till världen för att de aldrig står still. Louvren byggdes 1190 som ett fort med tjocka försvarsmurar, därefter var det ett kungligt residens i stadig förändring med nya flyglar. Under den franska revolutionen 1791 bestämdes att Louvren skulle bli ett konstmuseum, som invigdes två år senare. Det kända pyramidprojektet byggdes till på 1980-talet och så sent som förra året skapades en ny avdelning för bysantisk och kristen konst från öst. Med sammanlagt nio avdelningar, en halv miljon konstobjekt varav runt 33 000 verk är utställda, inte minst Mona Lisa, vill Louvren vara universellt. Om allt, för alla. För den nyfikna är det som ett tempel, tänker jag när jag sitter och äter en chèvre chaud-sallad under den skuggade pelargången och blickar ut över den centrala gårdsplanen.
Resor till museer
Bild: Artists Rights Society, New York

Kreativitet utan gränser på Manhattan

Varje gång jag besöker Moma, Museum of Modern Art i New York, möts jag av ringlande köer längs en allmänt trist gata. Tänk att en utsida så väl kan dölja vad som finns därinne. När Marina Abramović 2010 utförde sin installation ”The Artist is Present” slog museet publikrekord. Moma lyckades vara en plats som berörde många – vilka andra rum åstadkommer detta i nutiden? I april öppnade en temporär utställning som undersöker Georgia O’Keeffes konstnärskap från ett nytt perspektiv, ”To See Takes Time”. Kön rör sig långsamt och ingen vet vad som väntar där inne.
Resor till museer
Bild: Acropolis Museum

Berättelser vid klippan

Grekerna lever nära sin historia, med lämningar överallt, kolonner och statyer. I huvudstaden är antikens Akropolis-klippa ett riktmärke. Trehundra meter söder om monumentet öppnade själva Akropolismuseet sommaren 2009. Den kontemporära arkitekturen lyckas på något vis ge liv åt historiens berättelser, och museet börjar från början. På bottenvåningen visas fynd från Akropolis sluttningar och sedan fortsätter resan. Det gör den även med föreläsningar, arkeologiska rundvandringar, ibland jazzkonserter. För folklivet på akropolen är lika levande nu som då.
Resor till museer
Bild: Museo Nacional del Prado

Den spanska konsttriangeln

Pradomuseets neoklassicistiska byggnad i Madrid huserar några av Spaniens främsta konstnärers verk, som den mörka Francisco Goya och barocka Diego Velázquez. Ibland tycker jag att Madrid hamnar i skymundan bland europeiska storstäder, men här finns mycket att ge en kulturellt intresserad resenär. Det kallas nämligen för den gyllene triangeln av konst – med Prado i ett hörn, Thyssen-Bornemisza, med bland annat impressionister, i ett annat och självklart Reina Sofía där landets topp-tre konstnärer från 1900-talet finns representerade: Picasso, Dalí och Miró.
Resor till museer
Bild: British Museum

Historieskrivning under revision

British Museum i London har sedan 1759 samlat kunskap och objekt som vittnar om människans förehavanden. Som ung student i London var jag där lika ofta som på musikklubbarna. Den egyptiska avdelningen med sina mumier är bara en skärva av museets utbud, vars förvärvande av samlingar i sig är historieskrivning under revision; vem som gjorde vad, har rätten till vad och så vidare, för det handlar trots allt om människornas historia.

LÄS MER:Läsning för att hålla fötterna på jorden

LÄS MER:Små portugisiska kustbyar på uppgång

LÄS MER:Därför dras vi fortfarande till Marbella och Saint Tropez

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS