Robert Lagerström är Två Dagars ölexpert.
Robert Lagerström är Två Dagars ölexpert.

Lagerström: Störd öl för ökad jämlikhet

Öl som kallas CP och Retard? Självklart! Och snart kommer även Störd. Brygderna är ett ställningstagande för personer med funktionsnedsättning. För jämlikhet och delaktighet.

ANNONS

Provokationer friskar alltid upp. Och CP-ölet lyckades verkligen utmana under 2013. Många som inte förstod vad det var kände avsmak för tilltaget att driva med funktionsnedsatta människor.

Men när de insåg hur det låg till förändrades attityden. CPA, vilket utläses CP Ale, var ju skapad med finess, självdistans och humor.

Bakom brygden stod assistanskooperativet Gil, som bland annat arbetar för en ökad tillgänglighet för funktionsnedsatta människor. Syftet var att lyfta fram de ifrågasättanden som dessa ofta drabbas av.

En gång i tiden arbetade jag själv som personlig assistent. När jag tog tjejen som jag jobbade för till pubar och restauranger var det många som tittade snett, inte minst när hon ville dricka en öl eller två. Det kändes för jävligt.

ANNONS

Trots att CP-ölet var ett ställningstagande för jämlikhet och delaktighet förändrades situationen inte nämnvärt. Fortfarande fanns det fördomar, samt hinder som otillgängliga entréer och icke handikappanpassade toaletter.

Sålunda lanserades Retard Beer – och nu kommer serien Störd. Liksom dess föregångare ska den påminna om att funktionsnedsatta vuxna har ungefär samma behov som alla andra.

– Personer med funktionsnedsättningar är i regel inga ufon, även om vi inte lämnar några garantier, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på Gil.

Ipan Stört Folk kommer snart finnas i livsmedelsbutiker i Göteborgsområdet medan den tyska lagern Störd Stark ska säljas via Systembolaget. Bägge är bryggda av Beersmiths i Västra Frölunda.

Men hur kan öl vara en lämplig budbärare för förändringsarbete? Jo, för att kombinationen alkohol och funktionsnedsättning är tabubelagd.

Och helt enkelt för att öl är gott och trevligt.

LÄS MER:Veckans öl: sex nyheter med olika stilar

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS