Den ordentliga och stilrena kjoldräkten är en av årets hetaste trender.
Den ordentliga och stilrena kjoldräkten är en av årets hetaste trender. Bild: Laurent

Kjoldräkten gör comeback i höst

Vad har Coco Chanel, Joan Collins och Melanie Griffith gemensamt? Jo, alla är stilförebilder för en av årets hetaste trender: kjoldräkten.

ANNONS

Samtidigt som allt fler börjar jobba igen – en del till och med på kontoret! – kommer kylan krypande och höstens känsla av nystart förstärks. Hos många anas en längtan efter ordning och reda efter månader av solklänningar, blekta shorts och innan dess pyjamasbyxor till skjortan under vårens jobbmöten via video.

Dräkten förknippas mycket med kontorsarbete och den arbetande kvinnan

Kanske är det därför den ordentliga och stilrena kjoldräkten gör entré bland höstens trender. Stora mode­hus som Chloé, Michael Kors och Fendi kunde i och för sig inte ha förutspått exakt hur efterlängtad den där prydligheten skulle vara, när de visade sina kjoldräkter under modeveckorna i vintras innan pandemin tog fart. Men efterlängtad känns den.

ANNONS

LÄS MER:Nana Sacko förnyar kläder med gamla matrester

Seriösa yrkeskvinnor

De ­första dräkterna med kavajliknande jacka dök upp redan i slutet på 1800-talet. När dräkten slog igenom på allvar i början av 1900-talet användes den som praktisk fritidsklädsel, för utebruk. Men snart blev det framför allt seriösa yrkeskvinnor som bar den.

– Dräkten förknippas mycket med kontorsarbete och den arbetande kvinnan, säger Emma Severinsson som är lektor i modevetenskap och doktor i historia vid Lunds universitet. Hon har nyligen börjat forska om det svenska modet under andra världskriget.

Coco Chanel (1883-1971) i Paris 1967.
Coco Chanel (1883-1971) i Paris 1967. Bild: Lucie Noel

– Just när det gäller den matchande dräkten finns det en person som utmärker sig: Coco Chanel. Under mitten av 1920-talet och ännu mer under 1930-talet bars de klassiska Chanel-dräkterna, med en kavajinspirerad jacka. Hon inspirerades mycket av det maskulina och ville göra bekväma plagg för den arbetande, moderna kvinnan.

LÄS MER:Så fyndar du online – stor guide till att köpa och sälja vintagekläder

1940-talets kjoldräkt inspirerar

Sedan kom andra världskriget. När män runt om i Europa drog ut i krig fick kvinnorna börja arbeta – och då behövdes kläder som passade för det. Kjoldräkten blev en favorit för kvinnor som arbetade på kontor. Just 1940-talet är ett årtionde som inspirerat många designer inför hösten 2020.

Jag tror snarare att det är en reaktion mot ”fulmodet” som vi sett länge nu.

– Det finns de som tolkar det här nya, strama, dressade modet som en reaktion mot corona och hur vi lever nu. Att vi vill tillbaka till det traditionella. Men det är en övertolkning, det här var på gång före corona då ingen visste vad som skulle hända. Jag tror snarare att det är en reaktion mot ”fulmodet” som vi sett länge nu, säger Emma Severinsson.

ANNONS

Ja, jämfört med de senaste årens bekväma ”ath­leisure”-plagg, med tights som byxor, stora sneakers och en 1990-talsvurm med för stora ”mammajeans” känns kjoldräkten nästan präktig i sin rena, enkla silhuett.

– Vi har också länge sett matchande shorts och topp, kjol och tröja – tvådelade set på en massa olika vis. Det här är väl en naturlig utveckling, med det traditionella tvådelade setet.

Om Chanels 1930-tal och andra världskrigets 1940-tal var inspirerade av det maskulina modet var 1950-talets silhuett utan tvekan en feminin sådan, med pytteliten getingmidja och breda höfter för att markera silhuetten.

Kjoldräktens popularitet exploderade på 1980-talet. Då kom powersuiten, då kvinnor även kunde ha byxor till kavajen. Stilen symboliserade arbete, makt åt kvinnor som tog mer plats på arbetsmarknaden och feministisk frigörelse.

LÄS MER:Pionjären Katja of Sweden tog modevärlden med storm – förde in det enkla och bekväma

Cecilie Bahnsen FW20. Cecilie Bahnsen är känd för sina fluffiga, skira klänningar och hennes kjoldräkt är både romantisk och vacker.
Cecilie Bahnsen FW20. Cecilie Bahnsen är känd för sina fluffiga, skira klänningar och hennes kjoldräkt är både romantisk och vacker. Bild: Copenhagen Fashion Week

Hösten 2020 nöjer vi oss dock inte med en silhuett och den enkla dräkten får sällskap av uddakavajer matchade med fladdrande kjolar och 1980-talets färgstarka kjoldräkt med vida axlar. Den som personifierades av filmkändisar som Melanie Griffith i ”Working girl” och Joan Collins i tv-serien ”Dynastin”.

Joan Collins, John Forsythe och Linda Evans i tv-serien ”Dynastin”.
Joan Collins, John Forsythe och Linda Evans i tv-serien ”Dynastin”. Bild: Reed Saxon

LÄS MER:Ikea ger sig in i modebranschen – lanserar klädkollektion i Japan

– Kjoldräktens popularitet exploderade på 1980-talet. Då kom powersuiten, då kvinnor även kunde ha byxor till kavajen. Stilen symboliserade arbete, makt åt kvinnor som tog mer plats på arbetsmarknaden och feministisk frigörelse. Kvinnor i maktposition var på något sätt tvungna att använda samma uttryck som män med kavaj, men ofta bevarade de kjolen ändå.

Om det är ordning och reda vi är ute efter den här hösten, med välstrukna blusar och en nederdel som vi faktiskt inte sovit i, så glider kjoldräkten in som ett värdigt, lättmatchat och trendigt alternativ. Och om du inte gillar den präktiga stilen finns kjoldräkter i skinn, i färgstarka mönster och med kortkorta kjolar som utstrålar mer attityd än den klassiska dräkten à la Chanel.

ANNONS

LÄS MER:I Gamlestaden växer mode-Sveriges doldis – NA-KD omsätter miljarder

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS