Här är sommarens sneakers-trender 2024

Från sportskor som inte är välkomna på restaurang, till samlarobjekt för tusentals kronor. Sommarens hetaste sneakers är nätta och retro – förutom en viss modell, som en premiärminister råkade förstöra.

ANNONS

”I ett försök att framstå som ung och hipp tog Rishi Sunak en evigt cool sneaker och förstörde den för alla”. Brittiska GQ – med stöd från precis hela sneakerscommunityt i sociala medier och ett stort gäng modeskribenter i flera stora tidningar – förlåter nog aldrig Storbritanniens premiärminister för att han bar Adidas Samba-sneakers i en intervju på Downing Street i april i år. Och förstörde dem.

Sneakern, som är en av de senaste årens populäraste modeller, avslutade inom loppet av en video sin storhetstid. Eller så är nyheten glömd om ett par veckor, men det säger ändå något om vår sneakers-samtid – både det faktum att en premiärminister bär sneakers, att nyheten fick så stor spridning – och att det är just Sambas som används av någon som vill framställa sig själv i en lite coolare dager.

ANNONS
Adidas Samba –  coolast i stan eller förstörd för alltid?
Adidas Samba – coolast i stan eller förstörd för alltid?

– Vi kan se att trenden har gått från större sneakers med grova sulor till mer nätta. Samba är lätt och retro, säger Pontus Frivold som är basketprofil, tidigare tränare i landslaget och grundare av sneakersbutiken Solestory, där idén är att både sälja skor och berätta deras historia.

– Som basketkille blev jag intresserad av sneakers i 12–13-årsåldern, då jag lärde mig att skor var coolt och ett sätt att sticka ut. Sen har jag haft turen att jobba med skor en stor del av livet.

Från stora sneakers till nättare modeller

De senaste årens sneakersmotto har varit ”ju större desto bättre”, för den som vill hålla trendfanan högt. Fula Jerry Seinfeld-gympaskor, töntsnygga löparskor och gigantiska pappatrainers som ser ut att vara slumpmässigt valda, men absolut aldrig är det. Därför är det inte så konstigt att de modeller som lanseras nu är betydligt mindre.

– Under några år var det också ett väldigt drag kring retroskor. Som Nikes Jordan, det var en sån otrolig jakt efter att få köpa dem. Vissa kunder köpte för att sälja dem vidare till tripplat pris till någon annan.

Det är lite kaxigt. De hade kunnat sälja 100 000 par, men väljer att säja 100 i hela världen.

Pontus Frivold berättar om StockX som är som en aktiekurs där man kan se hur värdet på en sko förändras över tid – precis som en aktie kan priset gå upp och ner beroende på efterfrågan och händelser i världen. Stora sportföretag som Nike, Adidas och New Balance kan också trissa upp värdet genom att sälja en viss modell i väldigt begränsad upplaga, vilket leder till långa köer och stor hajp.

ANNONS

– Det är lite kaxigt. De hade kunnat sälja 100 000 par, men väljer att säja 100 i hela världen – eftersom de förstår värdet av att skapa en hajp och hålla marknaden suktandes efter skor.

Adidas-modellen SL72 är en av de trendigaste just nu, den är både nätt och retro.
Adidas-modellen SL72 är en av de trendigaste just nu, den är både nätt och retro. Bild: Kenny Germe

De allra första skorna som kan liknas vid sneakers kom på 1800-talet, när materialet gummi föddes och så småningom började användas till skosulor. I början av 1900-talet kom de modeller som är mer lika de gummiskor vi bär i dag. Keds föddes 1916, Converse All Stars 1917 – de senare bars på 1920-talet av basketstjärnan Chuck Taylor, som boostade deras popularitet.

Och sneakers är förstås främst förknippade med sportens värld. Många idrottsstjärnor har satt sitt namn på egna modeller i samarbeten med de stora sportföretagen. Även högt ansedda modehus och kända artister har skapat sneakers som ofta säljs i begränsad upplaga med stor efterfrågan.

De som bor på äldreboenden om tjugo år kommer ha så feta skor!

För inte så många år sedan var gympaskor förbjudna på bättre restauranger, eftersom de inte ansågs ingå i en vårdad klädsel. I dag kan nog få hålla sig till den regeln, med tanke på skons kliv in i modets finrum – en resa som påminner om jeansens.

– Den har hängt med in i nya generationer och jag tror att få slutar med sneakers vid en viss ålder. De som bor på äldreboenden om tjugo år kommer ha så feta skor! Nu kan man ju även ha sneakers till kostym och kavaj utan att bli utskrattad. Sneakern är rolig på så sätt, att den går över gränserna.

ANNONS

Sneakerssamlandet börjar lugna ner sig

Framtiden då? Många lyfter fram mer hållbara material, som franska Veja som gjort succé genom att skapa sneakers för den medvetna konsumenten. Det ökande intresset för klimatsmarta val gör också att second hand-marknaden för skor blir större. Och även om vi fortsatt ser många nya samarbeten och hajpade modeller upplever Pontus Frivold att det mest hysteriska sneakerssamlandet börjar lugna ner sig något.

Priserna har blivit så höga att många inte längre har råd och när mängden lanseringar är så stor orkar kunderna inte hänga med. Då handlar det mer om att hitta sin egen favorit – om det så råkar vara en ”förstörd” Samba, eller en klassiker som Converse All Stars.

Danska Ganni har gjort sneakers i samarbete med New Balance.
Danska Ganni har gjort sneakers i samarbete med New Balance. Bild: Bryndis Thorsteinsdottir

– Jag tror att det finns en tillräckligt stor målgrupp, en bas, för att sneakers inte ska försvinna helt. I år är det OS-år och då brukar det presenteras nya teknologier och material. Sedan tror jag att retroskorna är här för att stanna. Det är okej att ha sina favoritskor som man hade när man var ung.

Ett tag tyckte jag att det blev lite snobbigt, att många såg ner på vissa skor … Men det tycker jag har luckrats upp.

Han konstaterar att det finns många olika sorters sneakersbärare. Vissa bär bara sina skönaste skor till vardags, samma modell år efter år. Och i andra änden på spektrat står tokiga ”sneakerheads”, som han själv, som alltid kommer gå i gång på det nya och unika.

ANNONS

– Ett tag tyckte jag att det blev lite snobbigt, att många såg ner på vissa skor … Men det tycker jag har luckrats upp. Det är befriande, att det känns som att allt är okej så länge du är bekväm. Det är väl en utveckling i samhället i stort? Att det är okej att vara som man är.

Ja, så länge den du är inte är premiärminister i Storbritannien.

LÄS MER:Med country kommer cowboy-kläder – en trend som provocerar

LÄS MER:Tips och trender för att förgylla uterummet

LÄS MER:Så gick djurmönster från tacky till trendigt

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS