Gårdsförsäljning av vin ingen enkel fråga

De svenska vinbönderna blir bara fler och fler, men än så länge kan de inte sälja sina viner på gården så som i resten av Europa. Snart ska frågan utredas – för tredje gången.

ANNONS

Det har varit en gammal sanning att man inte kan odla vin norr om den 50:e breddgraden, men norra Europas vinodlarentusiaster gör sitt bästa för att förändra den bilden. Sverige har klassats som vinland enligt EU:s regler sedan 1999. Nu finns det över 40 kommersiella odlare, hundratals amatörodlare och mer än 100 hektar vinodlingar, framför allt i södra Sverige.

Den ökande mängden märks numera också i Systembolagets sortiment. I juni släpps 28 svenskodlade viner i det lokala sortimentet – alltså butiker som man ­hittar inom 15 mils radie från producenten. Även om en del svenska vinproducenter skulle vilja nå ut längre säljs de flesta vinerna alltså på hemmaplan.

ANNONS

Många intressenter, som Föreningen Svenskt Vin, vill att gårdsförsäljning av vin blir tillåtet i Sverige. Det skulle ge deras medlemmar bättre möjlighet att skapa mer hållbara företag. Nästa år ska en utredning i frågan tillsättas – den tredje i ordningen. De två tidigare har kommit fram till att gårdsförsäljningen inte är möjlig om vi samtidigt vill behålla Systembolaget. Det kommer inte EU att godkänna.

Förespråkarna för gårdsförsäljning pekar gärna på Finland. Här är gårdsförsäljning tillåtet, samtidigt som det finska alkoholmonopolet Alko finns kvar. Men den finska gårdsförsäljningen handlar inte om vin gjort på vindruvor (som i andra EU-länder), utan om kvass samt vin gjort på bär och frukt, traditionella drycker som inte konkurrerar med produkter från andra länder (som vin gjort på vindruvor gör).

Så detta med gårdsförsäljning är inte enkelt, men för de svenska vinbönderna vore det förstås en ekonomisk vinst att kunna sälja sina viner direkt på gården. Frågan är vad den kommande utredningen säger om saken. Blir det tredje gången gillt?

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER:Veckans vin: Åtta somriga favoriter bland juninyheterna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS