Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vintrenderna som väntar oss 2020

Fram med spåkulan, dags att spana in kommande trender i vinvärlden. För inte kan väl allt fortsätta som förut? Visst måste det finnas nya drycker att hälla i vinglaset som väntar där på andra sidan nyår?

För en del kanske naturvin, orange vin och pét-nat fortfarande är stora nyheter, men för kännarna är det där så 2018 … eller kanske våren 2019 då.

Nu pratas det om piquette, som egentligen inte är ett vin utan en jäst dryck som görs på pressrester (druvkött, druvskal, kärnor, stjälkar) och vatten. Allt jäses snabbt till en lite spritsig dryck med 4–9 procent alkohol. Det sägs ha varit vanligt bland vingårdsarbetare förr i världen, men i dag är det något som naturvinsproducenter och andra coola katter i vinbranschen testar. Och varför inte? Piquette kombinerar två trender i dryckesbranschen: hållbarhet/zero waste (eftersom den görs på råvaror som kanske annars slängs) och lägre alkoholhalt.

Lågalkoholviner på tapeten

Många vinproducenter har upptäckt att dagens unga väljer bort vin för andra drycker, eller att de frågar efter viner med lägre alkohol. Så lågalkoholviner är åter på tapeten.

Andra vintrender som det talas om är ­viner som ger ett mervärde, till exempel genom att producenten stödjer något socialt arbete eller miljöprojekt. Ju mer medvetna vinkonsumenterna blir, desto mer frågar de om producenternas inställning och samvete kring saker som ekologisk odling eller etik och arbetsförhållanden.

LÄS MER: Sex goda öl att testa nu i vinter

I USA talar man en hel del om cannabisinfuserade viner. Cannabis är numera lagligt i bland annat den vinproducerande staten Kalifornien, så där experimenteras en del för att skapa produkter som ska locka konsumenterna. När det gäller den här trenden talas det dock mindre om sensoriska värden, alltså smak och doft, och mer om marknadsandelar och potentiella vinster.

Ja, det är bara några kommande ­trender. Men vill man inte vara så där himla i framkant 2020 kan man ju också nöja sig med ett glas riktigt gott vin. Det är en trend som står sig.

LÄS MER: Åtta rosa bubbel för jul och nyår

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här