Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Fhager är advokat och delägare i advokatbyrån Maqs. Bild: Nicklas Elmrin
Carl Fhager är advokat och delägare i advokatbyrån Maqs. Bild: Nicklas Elmrin

Vinner du alla dina julförhandlingar, Carl Fhager?

Julen är en chans att äntligen få tid att umgås med släkt och vänner och visa dem uppskattning. Men det är också upplagt för konflikter – och därmed förhandlingar. Två Dagar lät advokaten, fotbollsjuristen och superförhandlaren Carl Fhager komma med sina bästa tips för en konfliktfri familjejul.

Inför och under julen uppstår en mängd tillfällen för förhandlingar. Hur bör man tänka för att komma ur dem helskinnad?

– Ja, det kan gälla julklappar, firandet med släkten eller om man bokar hotell under julresan. Jag brukar titta på situationerna och tillämpa samma tips och tricks som i affärssammanhang. Många råd går faktiskt att applicera även i privata sammanhang. Det landar oftast i en intressefråga av något slag.

Betyder det att du går vinnande ur alla familje­förhandlingar under julen?

– Generellt sett gör du ett grundfel när du tänker att man ska vinna. En nidbild av en förhandlare är en ledare ur den sicilianska maffian, som i princip förhandlar med knogjärn och vinner förhandlingarna för att han är tuff. Jag tror på den snälle förhandlaren, en som är lyhörd, lyssnar och förstår allas intressen. En grundregel är att vara snäll i stället för tuff. Se till att alla vinner. För om bara du ska vinna, då blir det ingen rolig jul.

Hur kan alla vinna?

– Du kan inte bara säga att ”jag vill enbart vara hemma”, ”jag vill bara ha detta i julklapp”. Ställ inte ultimatum och ha alltid alternativa utvägar. Man kanske inte kan få allt utan måste vara beredd att göra avkall på något. Det gäller att börja resonera och få intressena på bordet. Vad är viktigast för samtliga parter? Vi kanske kan göra alla nöjda. Det leder till en annan grundregel: fokusera på intresse, inte på lösning.

Vad innebär det?

– Jo, i stället för den konkreta lösningen att julklappsleken måste börja klockan 14, så bör man undersöka vilka intressen som ligger bakom. Då säger någon ”för att jag tycker att det är så mysigt när hela släkten samlas kring bordet, alla syskon och barn”. Ok, men om alla samlas och äter gröt, då får vi samma gemenskap och de som i stället är intresserade av en promenad före Kalle Anka hinner göra just det. I näringslivet kan man stöta på samma sak. Någon säger: ”Det är väldigt viktigt för mig med en bankgaranti, för då blir jag trygg med betalningen.” Men bankgaranti är krångligt och dyrt, så om du i stället har rätt häva avtalet inom 14 dagar om du inte får betalt, går väl det lika bra?

Säg att man är på resa och bor på hotell under jullovet. Vad ska man tänka på?

– Om du bor på hotell, då bara måste du förhandla. Man kan alltid, på ett trevligt sätt, fråga om tillgängligheten på rum. Om de har tomma, dyra rum kostar det inte hotellet något att uppgradera dig, samtidigt som du blir glad och nöjd. Din motprestation blir kanske att skriva en bra recension på nätet, och då blir hotellchefen också glad. Och gratis frukost kan du nästan alltid förhandla dig till.

Det låter enkelt, men för många tar det emot att vara en jobbig kund.

– Tricket är att börja prata om affären – det är vetenskapligt bevisat att alla inblandade blir nöjdare om man har pratat om uppgörelsen, då känner båda att de har fått något mer. I Sverige kallar vi det oftast för att pruta, och det har dålig klang. Om vi kallar det för förhandling låter det mycket bättre.

Jag antar att du tycker att man ska förhandla när man handlar julklappar också.

– I allra högsta grad. Det gäller bara att vara trevlig. Man ska se det som en chans för båda parter att göra en god affär. Säg att du köper en kostym till din far. Det minsta du kan få är att de slänger med ett par strumpor eller en näsduk. Butikens lager av näsdukar kanske är jättestort och behöver rensas. Ju mindre butiken är, desto större chans till en bra förhandling. De stora kedjorna kan vara svårare. Och det är såklart alltid lättare att förhandla med ägaren än en vikarie i kassan.

Hur blir man en bättre förhandlare då?

– Genom övning. Eftersom många aldrig förhandlar blir de heller aldrig bättre. Men ju mer vi försöker ­desto bättre blir vi och desto roligare blir det. Och alla gör bättre affärer, och det blir en bättre värld.

LÄS MER: "Det ska mycket till om jag ska byta jobb"

LÄS MER: Expertens tips: Så höjer du din lön

Carl Fhager

Bor: Donsö.

Gör: Advokat och delägare i advokatbyrån Maqs. Är inriktad på affärs- och sportjuridik. Driver podden Förhandlingspodden, som nu går in på sin sjätte säsong.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.