GP:s vinskribent Marie Oskarsson skriver om hur vin på burk blir allt vanligare som ett mer hållbart alternativ.
GP:s vinskribent Marie Oskarsson skriver om hur vin på burk blir allt vanligare som ett mer hållbart alternativ. Bild: Mostphotos

Marie Oskarsson: Vin på burk – framtidens lyx

Få har väl missat att hållbarhet är ett ord som lyfts fram allt oftare, inte minst i dryckesbranschen. En av de viktiga hållbarhetsfrågorna handlar om förpackning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

På Systembolagets hyllor hittar man allt fler varianter på förpackningar som utmanar den största klimatboven av alla förpackningarna – alltså den vanliga, tunga glasflaskan.

Många vinproducenter har traditionellt tyckt att riktigt fina viner måste tappas på extra tunga glasflaskor. Det signalerar pondus och kvalitet. Men i dag behöver den bilden förändras, inte minst för att koldioxidutsläppet från tunga glasflaskor är så stort, både vid tillverkning och transport.

LÄS MER:Orange viner och biodynamiskt bland Systembolagets nyheter

Därför lobbar Systembolaget och svenska importörer gentemot sina leverantörer runt om i världen för att få dem att byta till lättare glasflaskor. Eller varför inte en pappförpackning eller aluminiumburk? Det är enkelt att förstå att pappförpackningarna är mer klimatsmarta än de tyngsta glasflaskorna. Men burkar, kan det stämma? Ja, det beror på att vi är så duktiga på att återvinna aluminium. Burkarna görs av återvunnen aluminium och när vi druckit ur vinet kan de återvinnas igen, precis som öl- eller läskburkar.

ANNONS

Vill vi köpa kvalitetsvin i en plastpåse?

Frågan är hur långt man kan pusha konsumenterna till ett förändrat synsätt kring hur vin ska förpackas och vad de olika förpackningarna signalerar. Det spelar kanske inte så stor roll att Systembolaget på sin hemsida beskriver hur praktiska pappförpackningarna är och att de inte påverkar vinet alls, vi tycker ändå att pappförpackningar signalerar ”billigt och enkelt”. Detsamma gäller de nya ”plastpåsarna”, som ser ut som en bag som tappat bort sin box. Det går inte att tänka ”kvalitetsvin” när man ser dem.

Därmed inte sagt att alla de olika förpackningsvarianterna är fel eller att producenter, importörer och Systembolaget inte ska fortsätta att testa nya, klimatsmarta förpackningar. Det är förstås enda vägen att gå.

LÄS MER:Så provar du vin hemma – börja med åtta goda nyheter!

LÄS MER:Portvin lockar millennials – åtta tips på Systembolaget

Marie Oskarsson är GP:s vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS