Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Veckans spaningar: Vårtecken, filmfrukost och designtrender

Två Dagar har spanat på vad som händer på stan framöver och bland annat hittat tre säkra tecken på att våren är på väg.

Ett säkert vårtecken

Skeppsbroplatsen 1

Utsikt från Taket på Comfort Hotel.
Utsikt från Taket på Comfort Hotel.

I skrivande stund spö­regnar det, men så fort solen skiner är det allt vi pratar om. Att man varje år lyckas glömma av hur det känns när solen värmer är ett mysterium. Ett annat tecken på att våren är i ankommande är att takbarerna börjar öppna. Taket på Comfort Hotel vid Sten­piren öppnade redan i februari. Men för tappra ”det finns inget dåligt väder”-själar finns alltid Henriksberg och Scandic Rubinen som har öppet oavsett årstid.

LÄS MER: GP jämför nio takterrasser i Göteborg

Dags för getglass

Kville saluhall

Efter semlor kommer… glass? Ytterligare ett vårtecken är att glassäsongen snart drar i gång på allvar, det vill säga så fort solen väljer att visa sig. För bara en vecka sedan fick Hisingen ett sött tillskott i glasskaféet Gettergoda i Kville saluhall. Glassen tillverkas i glassfabrik på anrika Pellerins och det snitsiga namnet kommer av att den är gjord på getmjölk. Men det kommer även säljas vanlig glass och en sorts varm bulle som fylls med glass.

LÄS MER: Mia Gahne bjuder på vegansk dessert

Lökigt och vackert

Botaniska trädgården

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Och så ännu ett vårtecken! En gång om året låter Botaniska allmänheten tjuvkika på de blommande exemplar ur sin samling av lök- och knölväxter som annars hålls bakom kulisserna. Prydnadslök har odlats sedan trädgården kom till och lökarna är insamlade från alla världsdelar. Under lördagen är det premiär och utställningen finns därefter att se fram till 7 april. Växterna byts hela tiden ut, så det finns alltid något nytt att titta på.

LÄS MER: Flower power!

Ät, se film och var glad

Avenyn 45

Bio Roy drar i gång filmfrukost utvalda söndagar. Bild: Håkan Bewert, Mostphotos
Bio Roy drar i gång filmfrukost utvalda söndagar. Bild: Håkan Bewert, Mostphotos

Bio Roy fortsätter blanda smalare kvalitetsfilm med publikfrierier i form av sing along-bio och gamla klassiker som ”Ronja Rövardotter” och ”Cry-Baby”. Nu drar de även i gång filmfrukost på utvalda söndagar. Du kan komma tidigare och äta innan eller ta med dig frukosten in till din biostol. Finns det något bättre än att äta medan man ser på film? Kanske att göra det tillsammans. Första tillfället på söndag är redan utsålt, men håll utkik framöver.

Trendig utställning

Nääs Fabriker

Stefan Nilsson presenterar årets designtrender i en utställning.
Stefan Nilsson presenterar årets designtrender i en utställning.

Om du är nyfiken på designtrenderna för 2019 finns en utställning just för dig. Trendspanaren Stefan Nilsson gästspelar på Nääs Fabriker från och med i fredags. Han åker runt på designmässor världen över och sammanfattar nu sina intryck i fem centrala riktningar – ”en trendrapport i utställningsformat” kallar han det själv. Utställningen är uppbyggd som en studio för inspiration och pågår fram till 7 april.

LÄS MER: Nina Due har fått uppdraget att rädda Röhsska

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.