Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Restaurang Olivedal
Bild: Restaurang Olivedal

Veckans spaningar: Tobias Hyséns moderna fotbollskrog, återvunna cyklar och utemöbler

Återvunna cyklar och trädgårdsmöbler i retrostil till salu, Tobias Hyséns nya krogprojekt, ett nytt shoppingcenter och en chans att fixa dina vinylskivor. Två Dagar har spanat på vad som är på gång i stan.

Modern krog för fotbollsfantaster

Ranängsgatan 8

Bild: Restaurang Olivedal
Bild: Restaurang Olivedal

För en vecka sedan öppnade Restaurang Olivedal som inte ligger i Olivedal, utan nära Svingeln. Namnet är en hyllning till Café Olivedal där IFK Göteborg grundades 1904. En av hjärnorna bakom krogen är dessutom Tobias Hysén, så IFK-kopplingen är tydlig. Men det är inte en sportbar – hamburgarna är bortvalda, menyn består av klassisk husmanskost och inredningen är stilren, i soffbåsen finns till och med paneler som täcker tv:n om man bara vill prata.

Utemöbler för retroälskare

Tingbergsvägen 4

Trädgårdsfåtölj A2 och bord 5A från Grythyttans stålmöbler. Gruppen är tillverkad under andra halvan av 1930-talet. Bild: Förrådet antik och nostalgi
Trädgårdsfåtölj A2 och bord 5A från Grythyttans stålmöbler. Gruppen är tillverkad under andra halvan av 1930-talet. Bild: Förrådet antik och nostalgi

I samband med att vi ställer fram klockan på söndag ställer vi kanske fram trädgårdsmöblerna, om inte annat är det en bra minnesregel. Från och med denna lördag öppnar antikaffären Förrådet i Kungsbacka, som ligger i en byggnad som en gång rymde stadens första snabbköp, sin avdelning med klassiska trädgårdsmöbler från 1930-talet och framåt i stål och trä, allt i totalrenoverat skick till nyskick. Här säljs även svensk keramik och konst.

LÄS MER: Tidsomställning under attack

Återvunna cyklar till salu

Lärjeågatan 12

Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Våren är på intåg och därmed även cyklarna. Saknar du en sådan finns ett miljö- och plånboks­vänligt sätt att skaffa en i helgen. Under hösten och vintern har Cykelfabriken på Returhuset renoverat och lagat cyklat som lämnats på olika ställen runt om i Göteborg. Denna lördag släpps de begagnade cyklarna till försäljning. Portarna öppnas klockan 11 och ett tips är att komma i god tid, då allt sålde slut på två timmar förra året.

LÄS MER: Bäst elcykel för dig som ska pendla

Nytt center för shopping invigs

Älvebacken 1

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

I torsdags öppnade det nya shoppingcentret Kongahälla Center i Kungälv med plats för 100 butiker och verksamheter på cirka 37 000 kvadratmeter. Under hela helgen firas invigningen med erbjudanden, underhållning, tävlingar och uppträdanden. Det kommer även finnas möjlighet att prova på parkour. I den mån det går rekommenderas besökare att åka kollektivt, centret ligger granne med Kungälv resecentrum.

Vårstädning för vinylälskare

Drottninggatan 54

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Varför inte ge dina vinyl­skivor en välbehövlig uppfräschning så här i vårstädningstider? Har du skivor med hack, skeva skivor eller bara smutsiga skivor ska du denna lördag bege dig till Bengans butik på Drottninggatan mellan 11 och 14. Där kan du träffa Dr Vinyl, eller Mattias Lindeblad som han heter egentligen, som har en portabel klinik och erbjuder en knasterreducerande djuprengöring och gratis rådgivning på plats.

LÄS MER: Han har startat Sveriges enda vinylfabrik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.