Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Burgersson
Bild: Burgersson

Veckans spaningar: hamburgerhak, italienare och sparkcyklar

Burgersson sprider ut sig och öppnar ett tredje ställe i stan, grundarduon bakom populära kaféet De Lorenzi har ett nytt projekt på andra sidan älven och elsparkcyklarna sprider ut sig över stan. Två Dagar berättar om vad som är på gång i Göteborg just nu.

Nu kommer elsparkcyklarna

Göteborg

Den första svenska hyrtjänsten för elsparkcyklar, Voi, lanserades i Stockholm i slutet av sommaren och har snabbt gjort succé, både bland användare och investerare. Sedan i måndags finns de svartröda elskotrarna även i Göteborg. Tanken är att du via en app hittar en elsparkcykel, kör en bit och sedan lämnar den var du vill. Om transport­sättet går hem även här, trots kommande vinterkyla och horisontellt ösregn, återstår att se.

LÄS MER: Ny scootertjänst lanserad i Göteborg

Ny italienare till Hisingen

Lindholmshamnen 42

De Lorenzi Caffè är ett ­favoritställe för kontors- och butikspersonal i området kring Domkyrkan och NK. Nu är Marcello och Lisa, som öppnade och drev stället i fyra år, tillbaka – på andra sidan älven. Vid kajen bredvid Radisson öppnar de ett nytt kafé, i samma italienska anda med egen­importerat kaffe, enklare mat och söta bakverk. ­Planerad öppning för Caffè la Torre är i slutet av januari och till våren öppnar även en uteservering.

LÄS MER: Glad nyhet för lakritsälskare

Julmarknad utan tomtar

Tredje Långgatan 9

Så var det dags för designmarknaden à la London igen, som anordnades första gången 2010. Med bara en månad(!) kvar till jul är tanken att erbjuda en modern juldesignmarknad, med unika och personliga alternativ till klappar. Det finns allt från nyskapande mode, konst och inredning från sammanlagt 80 olika designers. Fredag till söndag inne på Auktionsverket Kulturarena, entrén ligger på 40 kronor men är gratis för barn under 15 år.

Historia från 1970- ­talets Göteborg

Göteborgs stadsmuseum

Hammarkullen, 1973 Bild: Jens S Jensen
Hammarkullen, 1973 Bild: Jens S Jensen

Gillade du reportaget ”Arbetarna 50 år senare” i Två Dagar 27/10 med Jean Hermansons bilder från Volvo och SKF? Då finns en utställning för dig på Stadsmuseet från och med invigningen på lördag. Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle består av fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet och vardagen i stadsdelen Hammarkullen, och arbetet och arbetarna på Volvo­fabriken i Torslanda, under 1970-talet.

LÄS MER: Per Herngren är med i alla böckerna om Hammarkullen

Burgare som breder ut sig

Kungstorget

För den som inte redan har gått förbi och sett skyltarna kan vi meddela att Burgersson snart öppnar i Stora Saluhallen. När hamburgervågen svepte in över Göteborg för fem år sedan var Burgersson tidigt ute och öppnade på Skanstorget, expanderade senare till Friggagatan och öppnar nu deras tredje restaurang på tisdag, den 27 november. Till en början nu i vinter är det bara take away som gäller i den 14 kvadratmeter stora lokalen.

LÄS MER: Så lagar du god och annorlunda streetfood

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här