Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I mitten av mars öppnar fine dining-krogen Carbon
I mitten av mars öppnar fine dining-krogen Carbon

Veckans spaningar: Här öppnar ny fine dining-restaurang

Två Dagar har spanat på stan och hittat krogtips, en fine dining-restaurang i ett otippat område, en ekologisk frisör- och barberarsalong, en ny butik för cykelintresserade och lite snabbmat.

Fine dining till Stampen

Barnhusgatan 2

Stampenområdet, som hittills har bestått främst av lunchkrogar, får nu sin första fine dining-restaurang. Bakom satsningen ligger kocken Jean Henkel, som även driver brasilianska restaurangen Brasa bara ett stenkast bort. Carbon öppnar i mitten av mars och kommer enbart vara öppen kvällstid. Det kommer finnas en avsmakningsmeny på tio rätter och namnet kommer av kolugnen som används i köket. Modern och i första hand närproducerad mat utlovas.

Cykelkedjan tar över

Wingårdsgatan 1

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Cykelintresserade i Kålltorp med omnejd får ytterligare ett alternativ när Sportson inom ett par veckor öppnar sin fjärde butik i Göteborg. Butiken kommer att ligga vid treans ändhållplats, där Virginsgatan tar sin början och i lokaler som tidigare huserat inredningsbutiken Franssons rum, som flyttat till Högsbo. Konkurrensen ökar för Kålltorps cykel och Freddans cykelverkstad som sedan tidigare erbjuder cykelservice i trakten.

Barberarbonanza

Kristinelundsgatan 5

Igho Godwin Hairdressing & Barbering på Kristinelundsgatan 5
Igho Godwin Hairdressing & Barbering på Kristinelundsgatan 5

I lokaler mittemot HDK öppnade i torsdags en ny frisör- och barberarsalong: Igho Godwin Hairdressing & Barbering. Där kommer enbart finnas ekologiska produkter i sortimentet, när det gäller allt från hårfärg till skäggolja. Frisören Igho Godwin har tidigare arbetat på Tondénti ­Barbershop i Kville­bäcken, som vi spanat om förut eftersom de vältajmat nog öppnar ny salong i Vasa­stan nu i helgen.

LÄS MER: Vad är ett bra skägg, Amin Iranmanessh?

Växande snabbmatskultur

Bergmansgatan 3

Bild: Shish Shawarma
Bild: Shish Shawarma

När Fredric Askerup skrev ett reportage om snabbmatskulturen i Göteborg 2014 hade Shawarma House nyligen öppnat i Angered som den första renodlade shawarma­restaurangen i stan. Shawarma är en variant av marinerat kött som grillas roterande. Även om rätten går att beställa på flera restauranger finns fort­farande få renodlade ställen. Men i slutet av 2018 öppnade Shish Shawarma i Mölndal centrum, och att döma av recensionerna hittills bådar det gott.

LÄS MER: Var finns den bästa kebaben, Jiray Seropian?

Rekommenderat att testa

Göteborg

Gården i Vasastan är nominerad till Årets stjärnskott av White Guide Bild: Anna von Brömssen
Gården i Vasastan är nominerad till Årets stjärnskott av White Guide Bild: Anna von Brömssen

Här kommer en påminnelse om några (relativt) nya restauranger att prova om du är trött på att äta i gamla hjulspår. White Guide 2019 släpps den 4 mars och innehåller 600 testade och bedömda restauranger i Sverige, och från Göteborg har en hel hög nya krogar trillat in på listan: Bang Matbar, Grano, Gården (som dessutom är nominerad till Årets stjärnskott), Knarrholmens Restaurang, Mestiza, Sinti, Sorellina, Tvinky och Zamenhofs Café Gazette.

LÄS MER: Uteätarna: Gården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här