Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den uppmärksamme kanske redan noterat att stans kändaste sten har en ny färg. Bild: Steve Bettman
Den uppmärksamme kanske redan noterat att stans kändaste sten har en ny färg. Bild: Steve Bettman

Veckans spaningar: fotbollsbiljard, nya restauranger och Röda stens gula färg

Stans mest kända efterfest har bytt form, det har även stans mest kända sten. Två Dagar reder ut varför och rapporterar även om nya restauranger och en ny sport man kan ägna sig åt – fotbollsbiljard.

Spela biljard med fötterna

Parkgatan 41

En ny sport har kommit till stan – fotbolls­biljard. Werners bistro, som öppnade för ett år sedan i ett av Hedens hörn, har i anslutning till sin uteservering slagit upp ett stort biljardbord som får en att känna sig som Nils Karlsson Pyssling. Du går omkring på planen och använder foten som biljardkö, med målet att putta ner de fotbollsstora biljardkulorna i hålen. Planen behöver bokas och att spela kostar 250 kr för en timme för fyra personer.

Öppningsdatum för ny fine dining

Barnhusgatan 2

I vad som tidigare var en körskola står numera blå sammetssoffor i art deco-stil på vackert mönstrat kakelgolv. Den planerade öppningen blev framflyttad på grund av en trasig vinkyl. Men nu är den nya fine dining- restaurangen Carbon redo, på onsdag (17/3) öppnar dörrarna. Gustav Cansund, med erfarenhet från bland annat Thörnströms, Upper House och senast SK Mat & Människor, har tagit plats bredvid kocken Jean Henkel och är ansvarig för servering och vin.

LÄS MER: Veckans spaningar: Här öppnar ny fine dining-restaurang

Röda sten har blivit gul

Röda Sten

Bild: Steve Bettman
Bild: Steve Bettman

Har du gått förbi Röda sten den senaste tiden har du kanske chockerats av det faktum att stenen inte är röd längre – den är påskgul. Räds ej, det är Konstrundan i Majorna som har fått tillstånd att måla den gul och stenen kommer att återställas efter evenemanget som pågår under helgen. Det är inte första gången den gamla fornlämningen byter färg, trots att den är skyddad av kulturmiljö­lagen, till exempel målades den blå 2017.

LÄS MER: Här kan du konstvandra i påsk

Köttkrog ersätts av köttkrog

Linnégatan 5

Bild: Restaurang Compadres
Bild: Restaurang Compadres

Uteätarna recenserar Prime Grill i detta nummer, köttrestaurangen på Avenyn som har ersatt en annan köttrestaurang – Sophie Grill. På Linnégatan har samma sak skett. A Hereford Beefstouw har gått i graven efter 28 år på adressen och ny krog i lokalerna är Restaurang Compadres, även den med kött och grillat i fokus, men den här gången med sydamerikanska smaker. Här finns även, helt enligt rådande trend, smårätter att dela på.

LÄS MER: Här är toppkrogarna i Göteborg

Kebab i uppdaterad form

Vasagatan 43

I 22 år har familjen Yuksel drivit stans mest kända efterfest Kebab & Grillhouse ett stenkast från Avenyn och Valand. Nu har nästa generation tagit över och en rejäl modernisering har skett. Ny inredning och grafisk design har tagits fram i samarbete med designbyrån Stylt, och namnet är nytt – Kebaberia. Grunden i köket är kebab, döner och falafel, tillbehör väljer du själv. Som en del av varumärket finns numera även såser och kryddblandningar till salu.

LÄS MER: Var finns den bästa kebaben, Jiray Seropian?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här