Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Veckans spaningar: Fem ställen att besöka i helgen

Tropiska cocktails, en gästspelande stjärnkock eller nybörjardykning – du väljer. Två Dagar har spanat och hittar fem aktiviteter för helgen.

Nysatsning och gästspel

Kyrkogatan 32

Veterankrogen Ma Cuisine drivs numera i ny regi. Bild: Ma Cuisine
Veterankrogen Ma Cuisine drivs numera i ny regi. Bild: Ma Cuisine

Ma Cuisine har legat på samma adress i över 20 år, men sedan slutet av 2018 drivs restaurangen i uppdaterad tappning av nästa generation, nämligen kocken Alexander Tserpelis som är son till tidigare ägaren, och bartendern Maxi­miliam Karsbrink. Alexander har tidigare arbetat på tvåstjärniga Oaxen Krog ­­i Stockholm och lärde där känna köksmästaren Ian Doyle som nu på söndag gör ett gästspel.

Ännu mer sneakers

Tredje Långgatan 9

Frida Lundmark, Linn Larsen och Neche Bozdag på förra årets Shelta Sneaker Market. Bild: Robin Aron
Frida Lundmark, Linn Larsen och Neche Bozdag på förra årets Shelta Sneaker Market. Bild: Robin Aron

Under lördagen är det dags för Shelta Sneaker Market, ännu en gång på Auktionsverket Kultur­arena, men i år på ännu en våning för att få plats med ännu fler besökare (förra året kom över 2 500) och med ett lite större fokus på kläder och accessoarer. Förutom att köpa och byta sneakers och kläder blir det gratis skoputsning och skovård, workshops, mat, dryck, musik med mera och i samma lokaler fortsätter det med efterfest.

LÄS MER: "Förra året frågade någon om det var Andra Långdagen"

Polynesisk tillflykt

Södra Hamngatan 2

Bild: Wolfgang Simm, Mostphotos
Bild: Wolfgang Simm, Mostphotos

Ett ställe som flugit helt under vår radar trots att det öppnade i januari är cocktailbaren Mahiki en trappa upp i Palace-huset, del av en kedja som först öppnade i London 2006. Med färgstarka detaljer – i form av tropiska frukter, blommor, palmblad samt en jättedrink i form av en skattkista som är tänkt att delas på med ett tiotal sugrör – är tanken att skapa en festlig tillflykt i allt det grådassiga. Det finns så klart även smårätter att dela på.

LÄS MER: Hur blandar man en bra gindrink, Madeleine Åkerlund?

Cocktailmästare firar fem år

Kungstorget 14

Stranger firar sin femårsdag helgen ut. Bild: Stranger
Stranger firar sin femårsdag helgen ut. Bild: Stranger

Det har hunnit gå fem år sedan stans mesta cocktailbar öppnade. Den diskreta ingången med porttelefon till källaren under Tranquilo lurar oss fortfarande att den är lite hemlig. Nu firar Stranger sin födelse­dag med kalas helgen ut. De bjuder in gamla vänner och gör vad de gör bäst. På lördag ligger fokus på rom, daiquiris och kubanska vibbar, på söndag gästspelar gänget bakom numera stängda Stockholmsbaren Little Quarter.

LÄS MER: Här är toppkrogarna i Göteborg

Massor av mässor

Svenska Mässan, Eriksbergshallen

Bild: Brian Cassey
Bild: Brian Cassey

Ja, det är ju två mässor i helgen: Cykelmässan i Svenska Mässan och Dykmässan, som för första gången hålls i Göteborg, i Eriksbergshallen. Många av Marinens fartyg är i stan, ett lägger till vid dykmässan och så blir det prova-på-dykning, rekordförsök i att hålla andan, guldvaskning, magnetfiske och så vidare. På Cykelmässan kan du bland annat prova olika sorters cyklar på test­banor, gå på föreläsningar, debatter och shower.

LÄS MER: Veckans spaningar: Vårtecken, filmfrukost och designtrender

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.