Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bengt Kjellin, Alva Linen, Jubileumsparken
Bild: Bengt Kjellin, Alva Linen, Jubileumsparken

Veckans spaning: gatumarknad, sängkläder och julbastu

Nu invigs lekplatsen som ska hjälpa oss omfamna regnet, Jubileumsparken hjälper till med julstämningen och Bio Roy friar till publiken med klassisk filmfavorit. Och så lite gatumarknad på det. Två Dagar tipsar om vad som händer i helgen och framöver.

Lekplats för regniga dagar

Renströmsparken

Illustration av hur lekplatsen är tänkt att se ut när det regnar Bild: 02Landskap
Illustration av hur lekplatsen är tänkt att se ut när det regnar Bild: 02Landskap

En av jubileumssatsningarna inför stans 400-årsjubileum 2021 är den som ska få oss att älska regn, eller i alla fall göra det bästa av det. Under lördagen är det dags för regnlekplatsen i Renströmsparken vid Näckrosdammen att invigas. Där kan man hoppa i vattenpölar, ta skydd under lövformade tak och klättra på lekredskap. Allt i skenet från julig belysning med matchande musik och fika. I skrivande stund ser chansen för regn rätt god ut.

LÄS MER: Så blir Göteborgs nya regnlekplats

Julbastu och glögg

Frihamnen 7

Bild: Jubileumsparken
Bild: Jubileumsparken

Jubileumsparken gör sitt bästa för att hjälpa till med julstämningen under december månad. Vad sägs om glögg, peppar­kakor och ett bastupass? Det finns dessutom möjlighet att gå därifrån med en julklapp. Besökare välkomnas att slå in en bok att ge bort till någon i julgåva, eller lämna böcker till bokbytarbåset. Julmyset håller öppet lördagar och söndagar klockan 10.15–15. Bastun är öppen för drop in och förbokning på timecenter.se/jubileumsparken.

LÄS MER: Svettig avkoppling botar julstressen

Astrid Lindgren och musikaler

Avenyn 45

Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" Bild: SKÅNEREPORTAGE
Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" Bild: SKÅNEREPORTAGE

Det är en fin tid för biobesök och Bio Roy tar tillfället i akt och friar till publiken med Astrid Lindgren och musikaler. Både denna lördag och nästa visas Olle ­Hellboms klassiska Bröderna Lejonhjärta från 1977. På måndag visas Kungen och jag, som andra ut i en trio av tre West End-musikaler inspelade på teatrar i London under året, den 28 december visas den tredje och sista, Everybody’s Talking About Jamie.

LÄS MER: Ge oss mer Astrid Lindgren på bio!

Gatumarknad­ på gång

Victoriapassagen 2001 Bild: Bengt Kjellin
Victoriapassagen 2001 Bild: Bengt Kjellin

Det händer grejer i kvarteret som av fastighets­ägaren Wallenstam kallas för ”Kvarteret Victoria”, det vill säga Victoriapassagen och delar av Södra Larmgatan, Vallgatan, Korsgatan och Västra Hamngatan. Den 15 ­december flyttar alla butiker i området ut för en gatumarknad och fokus ligger så klart på julstämning. Men det utlovas även en konstnärlig installation i den tomma lokalen på Södra Larmgatan 11, musik och bra erbjudanden.

LÄS MER: Staden genom Siesjös ögon

Sängkläder på tillfälligt besök

Victoriapassagen

Bild: Alva Linen
Bild: Alva Linen

I samma kvarter öppnade ett nytt varumärke, i pop up-butiken 90 days, förra veckan. Alva säljer sängkläder tillverkade i ekologisk bomull, som dessutom är rättvisemärkt och certifierad enligt GOTS (global organic textile standard), och startades i höstas av göteborgaren och Let’s Deal-grundaren Alexander Hars. Hittills har det endast funnits online, men håller nu öppet i fysisk form fram till den 23 december, till att börja med.

LÄS MER: Let's Deal-grundaren öppnar butik i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här