Karin Londré driver podcasten <em id="emphasis-221b561ac15aa351a8ac91db6a1137bb">Mord mot mord</em> tillsammans med Anna Sandell
Karin Londré driver podcasten Mord mot mord tillsammans med Anna Sandell Bild: Pierre Björk

Varför älskar vi en riktigt mörk mordhistoria, Karin Londré?

True crime-genren får allt fler anhängare: Inte minst finns en rad poddar att lyssna på för den som inte kan få nog av mordhistorier hämtade ur verkliga livet. Bakom mikrofonen står allt fler kvinnor. Karin Londré gör tillsammans med Anna Sandell podden Mord mot mord, och deras lyssnare är till majoriteten kvinnor.

ANNONS

Finns det en hype kring mordpoddar just nu?

– Jag tror att det finns en allmän true crime-hype, som började med podden Serial 2014, och fortsatte med tv-serierna Making a murderer, The Jinx och så vidare. Det blev en nytändning för hela genren, och poddarna är en del av det.

Varför är det fler och fler som lyssnar?

– Om jag utgår från mig själv finns det två olika anledningar. Delvis handlar det om att man vill försöka förstå det som inte går att förstå. Hur kan jag och Ted Bundy vara av samma art? Det finns också en aspekt av det som handlar lite om att förbereda sig. Om jag läser tillräckligt mycket om mord så kommer ingen att kunna mörda mig, ungefär. Som kvinna har man lärt sig att vara väldigt medveten om sin säkerhet.

ANNONS

Är det därför som allt fler kvinnor är både konsumenter och producenter av true crime?

– Ja, jag tror att det delvis handlar om att man är van vid att vara lite rädd. De fall som blåses upp i media handlar ju ofta om våld mot kvinnor. Det är vad vi framför allt läser om, inte ett krogslagsmål som gått riktigt illa. Våldet mot män exploateras inte på samma sätt. Människan i allmänhet gillar ju historier där vi kan relatera till huvudpersonen. Kanske kommer berättelsen närmare, och blir ännu mer gripande då.

Det finns ju en mängd mordpoddar som män ligger bakom också. Skiljer de sig på något sätt?

– Ja, till viss del. Framför allt i vad de inte är. Vi tillhör en kategori true crime-poddar där amerikanska My Favorite Murder, med 19 miljoner lyssnare i veckan, är störst. Vanliga snackiga poddar som handlar om mordhistorier. Den typen av format är det nästan uteslutande kvinnor som gör.

Vad är egentligen skillnaden mellan att lyssna på er och att gräva ner i sig i en riktigt mörk Flashbacktråd?

– Jag hoppas att vi behandlar historierna med mer empati. Vi gör numera inga nutida svenska fall, till exempel. De två första avsnitten hade vi inte den policyn, men vi kände snabbt att vi borde avstå. Det finns alltid en risk att en anhörig råkar höra, det är av respekt helt enkelt. Sedan grottar vi inte ner oss i de värsta detaljerna, jag är inte intresserad av gore-aspekten (grafiskt våld, reds anm).

ANNONS

Det har pågått en debatt om hur medier skriver om kvinnomord, att rapporteringen är alltför intim och detaljrik. Hur gör man för att inte bidra till den utvecklingen?

– Det finns ju något högst problematiskt med att vara intresserad av det här ämnet, det får man ju vara öppen med. Det finns massor av personer som är intresserade av att höra precis allt i ett fall, men man behöver inte berätta all skit som en kvinna utsätts för. Vi vill inte reproducera den typen av exploatering av kvinnor och kvinnokroppen. Jag tror att vi ofta går på magkänsla, att man känner att det här känns inte bra att prata om.

Hur blev du intresserad av mordhistorier?

– Mamma kommer bli så missnöjd för att jag berättar detta, men när jag var runt tretton hittade jag en bok hemma om den brittiska barnamördaren Mary Bell, som bara var elva år gammal när hon mördade två barn. Jag läste den i hemlighet, det var den första historien som jag verkligen blev superintresserad av. Nu vill mamma inte ens kännas vid att hon hade boken. För Annas del började det hela när hon var sex år gammal och trodde att man bara kunde dö genom att bli mördad …

ANNONS

Vilket fall skulle ni aldrig göra?

– Förutom alla nutida svenska fall så känns det lite tråkigt att göra fall som är alltför kända redan. Jag är också väldigt ointresserad av organiserad brottslighet, vi får en del önskningar om att prata om diverse hit men (torpeder, reds anm), men det intresserar mig helt enkelt inte. Vi kommer heller aldrig göra Palmemordet. Män är intresserade av Palmemordet, kvinnor är intresserade av alla andra mord.

LÄS MER:Fascinationen för true crime är inget nytt

LÄS MER:Problemen hopar sig för nya Making a murderer

Karin Londré

Bor: Stockholm, bördig från Partille.

Gör: Ena halvan av podcasten Mord mot mord, jobbar till vardags på PR-byrån 500 Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS