Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Karlsson är producent på dokumentärfilmklubben Doc Lounge, som firar tioårsjubileum. Bild: Carla Orrego Veliz
Annie Karlsson är producent på dokumentärfilmklubben Doc Lounge, som firar tioårsjubileum. Bild: Carla Orrego Veliz

Vad är bra dokumentärfilm, Annie Karlsson?

Doc Lounge är filmklubben som erbjuder en upplevelse i gränslandet mellan soffa, biograf och bar. Nu fyller Göteborgsupplagan tio år och ordnar fest. Annie Karlsson letar efter dokumentärfilmer som väcker engagemang.

Hur startade Doc Lounge?

– Filmaren Fredrik Gertten och klubbprofilen Gudrun Hauksdottir startade klubben i Malmö. Den har sedan spridit sig till hela Norden och i dag finns ett antal fristående klubbar, som alla jobbar utifrån Doc Lounge-konceptet.

Och vad är konceptet?

– Att tillgängliggöra dokumentärfilm och erbjuda en filmupplevelse som kombinerar den lyxiga känslan av att gå på bio och bekvämligheten hemma i soffan. På biografer känns upplevelsen nästan helig, du sitter i en stol och tar in filmen till hundra procent tills att den är slut och går sedan hem. Men på Doc Lounge kan besökaren samtidigt ta ett glas med sina vänner och ingen kommer skjuta dig om du fäller en kommentar till din kompis under filmens gång. Vi har ofta band eller en dj som spelar i baren innan och organiserade samtal efteråt med inbjudna gäster.

Var håller ni hus?

– Vår huvudarena är Folkteatern. Lilla scenen är en black box och där sätter de upp en duk för våra visningar. Publiken sitter på dynor i gradängen. Vi har oftast visningar på tisdagar och det är billigare än vanlig bio.

Hur väljer ni ut filmerna som visas?

– På huvudkontoret i Malmö sitter ett gäng sköna människor som ”scoutar” filmer runt om i världen och tar fram ett officiellt urval. Utöver det är det fritt fram för oss att hitta egna filmer. Jag letar efter historier som vi kan skapa ett sammanhang kring för att fördjupa upplevelsen. Gärna de med en populärkulturell tvist.

Finns det några särskilda dokumentärfilmer som sticker ut genom historien?

– ”Searching for Sugarman” var en film som öppnade många svenskars ögon för formen. Filmen har många parametrar; är konstnärlig, spännande och musikalisk. Men redan innan det fanns omtalade filmer. Exempel är ”Super Size Me” eller Al Gores ”An Inconvenient Truth” om global uppvärmning, som gjorde att många fick upp ögonen för problemet. På senare år har dokumentärfilmer nått en bredare allmänhet.

Hur kommer det sig?

– Den är mer tillgänglig överlag i och med streamingtjänster. Små historier får ta större plats. Det hänger ihop med vårt snabba informationssamhälle. Det är lättare att hitta berättelser och lättare att producera filmer. I teorin kan du skapa en film så länge du har tillgång till en mobilkamera.

Vilka historier lämpar sig för dokumentärfilm?

– De flesta, så länge de har en chans att relatera till eller omvälva verklighetsuppfattningen hos en publik. De kan innehålla allt från någons intima dagboksberättelser till avslöjanden om stora skandaler i mer journalistik anda.

Finns det någon särskild historia i Göteborg som du skulle vilja se berättas?

– Det mesta som händer i världen, händer ju också här. Vi har en rik historia att gräva i. Jag tänker på arbetarkulturen och vårt rika musik- och klubbliv till exempel. Där finns mycket stoff. Göteborgsfilmaren Mikel Cee Karlsson gjorde för flera år sedan en dokumentär om musikern José González och i höst visar vi hans nya film ”Fraemling”. Den handlar om en vän som levde ett helt annat liv än vad Mikael trodde.

Har du tips till den som vill upptäcka dokumentärfilm?

– Agnès Varda är en favoritfilmare som har gjort både dokumentär och spelfilm, bland annat ”Faces Places”. Hon har ett personligt och lekfullt uttryck, är ofta närvarande i sina egna filmer. Sedan tycker jag att man ska kolla upp ”Paris Is Burning” och ”Grey Gardens”.

Har dokumentärfilmen en framtid?

– Absolut. Vi befinner oss i en omvälvande tid där många känner att mycket makt och pengar figurerar bakom lyckta dörrar och över våra huvuden. Informationssamhället har inte bara lett till saker som fake news, utan har också skapat en väldig upptäckarlust hos människor. Där kommer dokumentärfilmen väl till pass.

Annie Karlsson

Bor: Kortedala.

Gör: Producent på Doc Lounge, som firar tioårsjubileum med fest på Oceanen den 31 augusti. Då visas Fredrik Gerttens nya film ”Push” och Göteborgsbandet Tracy Irve spelar.

LÄS MER: De får Malik Bendjellouls stipendium

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.