Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

”Vår tid är nu” spelades in i Bruno Mathsson-villan

Den välbevarade villan i Lerum ligger väl dold bland trädtopparna, men utsikten från vardagsrummet är långt ifrån blygsam. Under 50-talet lät Bruno Mathsson rita ett trettiotal så kallade glashus runt om i Sverige. Få husägare har bevarat husets karaktär så väl som familjen Fletcher.

Här bor:

Geoffrey Fletcher tillsammans med sin fru och deras två barn.

Bostad:

En villa signerad Bruno Mathsson från 1954, på 130 kvm fördelat på 5 rum och kök.

Gör:

Geoffrey är kökschef på Öijared Resort.

Bor bland trädtopparna

Bruno Mathsson var en pionjär inom såväl möbelformgivning som arkitektur. Han ligger bakom några av våra mest kända möbelklassiker och med sitt funktionalistiska och moderna formspråk är hans design lika aktuell i dag som för 80 år sedan. De stora fönsterpartierna och den enorma takhöjden må förvisso vara vardagsmat när det kommer till nutida husbyggen, men under 50-talet var detta modernt och nytänkande. Bruno Mathssons så kallade glashus präglades av närheten till naturen där luftiga konstruktioner med patenterade fönstersystem vittnade om arkitektens kärlek till ljuset.”Vi gillar arkitektur och design från 50-talet och det här huset är unikt. Vi älskar allt trä; trätaket, skjutdörrs­garderoberna och panelerna.”

Arvet från arkitekten

Att bo i en villa signerad Bruno Mathsson är inte bara en fröjd för själen utan innebär samtidigt en viktig uppgift – att förvalta en arkitekturskatt.

– Vi har renoverat varsamt för att behålla husets känsla. Samtidigt är vi en familj på fyra personer, med två yngre barn, och det går inte att leva i ett museum. Sedan är huset långt ifrån praktiskt för en småbarnsfamilj; vi har ingen groventré och ingen separat tvättstuga. Som matälskare hade jag önskat ett betydligt större och mer modernt kök. Vi resonerar som att det är svårt att få allt, man måste kompromissa. Vi har inte det där gästrummet, eller ett lekrum, men vi har ett hus som är unikt och som det är få förunnat att leva i.

Inspiration från USA-resa

Bruno Mathsson inspirerades av de så kallade Case Study-husen som ritades av arkitekter i USA efter andra världskriget. Det som karaktäriserar stilen är användandet av industrimaterial i standarddimensioner, stålbalkar, glas, trä och betong, liksom hur uterummen blir en förlängning av huskroppen.

– Bruno Mathsson hämtade mycket inspiration från de husen, inte minst golvvärmesystemet. 1954 var det i princip ingen i Sverige som hade vattenburen golvvärme, men det installerades i vårt hus och fungerar fortfarande.

”Vår tid är nu”

50-talsvillan är unik och familjen får ofta förfrågningar om att visa upp hemmet i tv-produktioner.

– Vi blev kontaktade av platschefen för ”Vår tid är nu” som undrade om vi kunde tänka oss att hyra ut huset under några dagar. Vi har fått frågan tidigare men aldrig känt att det varit intressant, men denna produktion kändes spännande. De har filmat i huset vid flera tillfällen och var otroligt proffsiga och måna om att allt skulle vara tidstypiskt och bytte ut all vår inredning i de rum de filmade, allt från möbler till gardiner.

Vurmar för 50-talet

Huset har genomgående Höganäsklinker på golvet, träpanel på väggar såväl som tak och välbevarade detaljer. Trots att boytan är på 130 kvadratmeter känns villan betydligt större. Det beror på att Bruno Mathsson inte bara var modernist, han var även funktionalist.

– Husets fasta interiör gör att vi är lite begränsade i vilken inredning vi kan ha. Vi tänker igenom alla köp väldigt länge, vi gör inga förhastade köp och köper hellre sådant som håller över tiden än tillfredsställer tillfälliga behov. Som utgångspunkt väljer vi möbler formgivna under 50- och 60-talet, men viktigast är att vi ska trivas och det måste vara funktionellt och bekvämt.

Geoffrey Fletcher med familj bor i den välbevarade 50-tals-villan i Lerum. Bild: Alice Johansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.