Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett bra ölglas fångar upp aromerna på bästa sätt. Bild: Mostphotos
Ett bra ölglas fångar upp aromerna på bästa sätt. Bild: Mostphotos

Välj rätt glas till ölen – och den blir godare!

Det är inte svårt att förhöja upplevelsen av ett öl. Välj rätt slags glas! Ett bra glas fångar aromerna så att de kan tas upp av näsan. Och den är viktig för öldrickaren.

Att halsa direkt ur flaskan eller burken är ingen bra idé. Åtminstone inte om man vill kunna känna smakerna, eftersom ölet då rinner rakt in i munnen utan att näsan får en chans att vara med.

Till stor del är det nämligen doften som skapar det vi uppfattar som smaker. Medan tungan och gommen enbart kan uppfatta de fem grundsmakerna kan luktsinnet urskilja tusentals dofter.

Och här hjälper glaset till. Dess utformning påverkar nämligen ölets doft. Men olika ölstilar passar i olika slags glas - så vilka ska man välja?

Egentligen behöver man inte särskilt många. Den klassiska ovala kupan i tunt gods, som påminner om en konjakskupa, passar för de flesta öltyper. Den är rund och bred nedtill och har en fot att hålla i, så att handen varken påverkar dryckens temperatur eller utseende.

I en kupa koncentreras doftaromerna i den avsmalnande toppen, samtidigt som den rymliga nederdelen är perfekt att snurra runt ölet i, för att ännu fler aromer ska frigöras. En kupa är utmärkt för ipa och andra doftrika stilar.

Dit hör förstås inte lager och pilsner. Till dem brukar man välja ett högt och smalt glas, som gör att mer kolsyra stannar kvar och ger en spritsigare känsla. Det motsatta gäller dock för maltig ale av brittisk typ. Där används ett högt, brett och rakt glas som avyttrar en del av kolsyran, allt för en mjukare och maltigare smak.

Man måste dock inte skaffa sig ölglas. Ett vanligt rödvinsglas räcker långt. Däremot är det roligt att variera sig med olika glas. Vackra sådana förhöjer upplevelsen. Det är även intressant att testa vilka som fungerar bäst för de olika ölstilarna.

Men se till att glasen är rena! Fett och smuts förstör både skum och aromer. Då hjälper det inte att man har det snyggaste glaset i världen.

LÄS MER: Här är alternativen till julöl

LÄS MER: Öletiketterna som gått över gränsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här