Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Lagerström är Två Dagars ölexpert.
Robert Lagerström är Två Dagars ölexpert.

Vägen till godare öl kan gå via nätet

Beställa öl? Nej, det verkar för jobbigt! Så verkar många resonera. Men det är faktiskt busenkelt att köpa öl på nätet. Då blir utbudet med ens betydligt större och mer spännande.

Visst är vi lyckligt lottade. I Göteborgsområdet finns ett stort antal bryggerier som gör utsökta öl, varav många är enkla att få tag på. Men det är inte allt!

På nätet säljs mängder av brygder som inte finns på Systembolagets vanliga hyllor. Det är svenska och internationella sorter, heta nyheter och efterfrågade rariteter. Från pale ale och saison till stout, geuze och barley wine.

Med andra ord är utbudet gigantiskt. Och då snackar vi inte om företag som går hand i hand med den tyska gränshandeln, och kränger svensk makrolager till lågpris, utan om sådana som har specialiserat sig på hantverksöl.

Förutom spännande brygder finns det ytterligare en fördel med webbföretagen. De har kortare handlingstid än Systembolaget. Det innebär att det går att få tag på exempelvis purfärska ipor i New England-stil, brygder som åldras snabbt och kan tappa spänsten på bara några veckor.

Men vart ska man vända sig? Några populära nätbutiker är danska Boxbeers och Mikkeller Shop, franska Hopt samt belgiska Beergium och Belgium in a box. Danska är även Ales & Brews och Glasbanken. Det senare har kontor utanför Stockholm med svensk personal, men skickar dryckerna från grannlandet via Postnord. Då är både svensk moms och alkoholskatt betald.

Även Systembolaget säljer öl via webben. Priserna är tilltalande och utbudet betydligt större än det som finns på kvartersbutikens hyllor. Brygderna skickas i allmänhet från lagret utanför Örebro. Det hela brukar ta några dagar.

Att beställa öl på nätet är smidigt. Samtidigt är det lätt att gå bort sig i det jättelika utbudet.

Det kan å andra sidan vara ett angenämt problem.

Robert Lagerström

är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER: Ölen som passar bäst till årstiden

LÄS MER: Goda, lätta öl i veckans urval

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.