Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sissinghurst Castle har en av Englands mest omsusade trädgårdar. Bild: Penny Tweedie
Sissinghurst Castle har en av Englands mest omsusade trädgårdar. Bild: Penny Tweedie

Trendiga resor på engelska vischan

Södra England är inne, precis som Arts and Crafts-rörelsens hantverksanda och William Morris blomsterillustrationer från förra sekelskiftet. Att bo på b&b ute på landsbygden utanför London är inte vad det en gång var. De nya adresserna handlar om egen matodling, English fizz och rum i upphottade historiska hus.

Restaurang med rum – köksträdgård i fokus

The Pig är ett varumärke som har ”restauranger med rum”. Man har helt enkelt uppdaterat det traditionella konceptet med logi ovanför puben. På The Pig är maten och köksträdgården i fokus, det är hemodlat, ekologiskt och samarbeten med lokala matproducenter. Några av deras restauranger ligger i ombyggda växthus, medan rummen finns i söta gårdsbyggnader, med möjligheten att boka en massage i vad som en gång varit en vedbod.

Cotswolds­romantik

Cotswolds ligger öster om London och områdets pittoreska stenhus med engelska klängrosor på fasaderna personifierar på många sätt drömmen om landet. Och föga ­överraskande bor här många utflugna London­bor. I byn Southrop har en familj skapat vad de kallar för ”en by i byn”, där de har restaurerat gamla byggnader och skapat en hel destination med trädgårdar, restaurang och matlagningsskola, b&b, yogastudio och spa. Thyme är även en aktiv lantgård med grödor och djur. Här finns möjlighet att gå ut och plocka sin egen mat för den som vill, eller om det är att föredra, bara njuta av den tillagade skörden.

En smak av landsbygd

Det går utmärkt att odla vin i södra Englands terroir, jorden lämpar sig dessutom ypperligt för mousserande viner. Eller English fizz som det också kallas. I vissa blindtester har bubblet visat sig ha lika goda kvaliteter som fransk champagne. En av de mest framgångsrika vingårdarna ligger i grevskapet Kent och heter Chapel Down. Vinprovning och guidade turer pågår dagligen under säsong och det finns också möjlighet att dinera på The Swan Wine Kitchen. Även om vingården inte erbjuder övernattningsmöjligheter ger upplevelsen en genuin smak av engelsk landsbygd av i dag. Foto: Jason Alden.

Strömlöst i stugan vid skogens rand

På Wilderness Reserve i Suffolk går det att hyra en liten stuga vid skogens rand och själv bestämma hur mycket service man önskar. Från självhushåll till allt som tänkas kan. Den lilla tvåbäddsstugan Hex Cottage är ”fri från elektricitet”, passande för en digital detox (fast det finns faktiskt wifi). Wilderness Reserve är en gigantisk privatägd fastighet där man under de senaste tjugo åren återskapat naturen genom att bland annat plantera hundratusentals träd och så ängsblommor. Vilda fåglar och fjärilar är bara några av många djurarter som nu trivs och frodas på platsen.

Blomsterträdgård med rum på slottet

Engelska trädgårdar med sina täta bäddar av blomster inspirerar i dessa tider när generösa blommiga mönster återfinns på kläder, tallrikar och tapeter. Sissinghurst Castle har en av landets mest omsusade trädgårdar. Författaren Vita Sackville-West och hennes man anlade parken på 1930-talet. Paret levde i en okonventionell relation och rörde sig bland samtidens bohemiska intellektuella. I anslutning till trädgården ligger ett b&b med sju rum. Där serveras engelskt eftermiddagste i stora antika porslinskoppar till hembakad Lemon Drizzle-­kaka. Foto: Penny Tweedie.

LÄS MER: Guiden till det lantliga och lugna Ibiza

LÄS MER: Mette Helbæk säljer den moderna drömmen – men allt har ett pris

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.