Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tre välsmakande recept direkt från Italien

Therese Elgquist följde sitt hjärta och bokade en enkelbiljett till Rom. I höst lagar hon mat från ett pyttelitet kök i stadsdelen Trastevere. Med inspiration från marknaderna fulla av grönsaker och lokala delikatesser har hon satt ihop tre recept.
Pasta pomodoro med mandel- och salviakräm.
Pasta pomodoro med mandel- och salviakräm. Bild: Therese Elgquist

Recept: Pasta pomodoro med mandel- och salviakräm

4 portioner

En klassiker på mitt vis, med soltorkade tomater i såsen, toppad med en rejäl klick mandel- och salviakräm.

2 förpackningar krossade tomater

3 vitlöksklyftor

2 nypor färsk oregano

Salt

Olivolja

Mandel- och salviakräm:

100 g skållade mandlar, blötlagda över natten

1 ekologisk citron, zest + juice

7–10 salviablad

2 msk olivolja

1/2 dl vatten

Flingsalt

Till servering:

4 portioner pasta av valfri sort

Färsk basilika

1 ekologisk citron

Nymalen svartpeppar

Mandel- och salviakräm: blötlägg mandlarna i vatten över natten. Häll av och mixa till en ricottaliknande textur i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt citron, rivet skal och juice, salvia, olivolja och vatten, och mixa. Smaka av med salt.

Skala och finhacka vitlöken. Fräs i lite olja i en kastrull tills den mjuknat utan att ta färg. Tillsätt de krossade tomater och låt koka upp. Sjud i 20 minuter. Tillsätt ett par nypor färsk oregano och mixa helt slätt med stavmixer. Smaka av med salt.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet.

Sväng ihop pasta och tomatsås, tillsätt eventuellt lite pastavatten tills du får önskad konsistens. Servera pastan toppad med mycket basilika, en klick mandel- och salviakräm och riven citronzest. Avsluta med ett varv svartpeppar från pepparkvarnen också!

LÄS MER: Tre goda recept på enkel och lättlagad vardagsmat

Bakad fänkål med salvia- och vitlöksstekt svartkål, fikon och pistage.
Bakad fänkål med salvia- och vitlöksstekt svartkål, fikon och pistage. Bild: Therese Elgquist

Recept: Bakad fänkål med salvia- och vitlöksstekt svartkål, fikon och pistage

4 portioner

Sådana här ”växtfat” är bland det roligaste och godaste jag vet. Grönsaker i säsong som läggs upp snyggt är både enkelt och som upplagt för succé på middagsbjudningen.

3 fänkål

100 g svartkål

1 vitlöksklyfta

5 salviablad

3 färska fikon

Olivolja

Flingsalt

Topping:

50 g pistagenötter, hackade

100 g oliver, gärna av sorten nocellara

Olivolja

Värm ugnen till 175 grader.

Dela fänkålen i klyftor. Lägg på en ugnsplåt och pensla med olja. Baka i ugnen tills fänkålen är helt mjuk och har fått lite färg, cirka 30 minuter.

Skölj svartkålen, riv loss bladen från stammen (stammen kan hackas upp, frysas in och mixas ner i en soppa framöver) och riv dem i mindre bitar.

Strimla salvian. Skär fikonen i klyftor.

Skala och skriva vitlöken tunt. Fräs i lite olja i en stekpanna tills den mjuknat.

Tillsätt svartkålen och salvian i stekpannan. Stek under omrörning i cirka tre minuter, tills kålen mjuknat något. Ta bort från värmen.

Varva rostad fänkål och stekt svartkål på ett fat. Toppa med fikon. Strö över pistagenötter. Toppa med rivet citronskal och ringla över en god olivolja. Strö över flingsalt. Servera med oliver vid sidan av.

LÄS MER: Guide och recept: Så lyckas du med matstyling

Vit bönkräm med helrostad vitlök, bakade tomater och timjan.
Vit bönkräm med helrostad vitlök, bakade tomater och timjan. Bild: Therese Elgquist

Recept: Vit bönkräm med helrostad vitlök, bakade tomater och timjan

4 portioner, som tillbehör eller aptitretare

Om jag någon gång öppnar ett eget ställe är det här den första rätten vi ska ha på menyn. Smakrika krämer på baljväxter som toppas med grönsaker och äts med gott bröd, det vill jag bjuda alla på.

Vit bönkräm:

1 hel vitlök

1 förpackning (à 230 g avrunnen vikt) cannellinibönor

2 msk olivolja

1 ekologisk citron, zest + juice

Flingsalt

Bakade tomater:

500 g cocktailtomater

1 msk olivolja

1/2 msk balsamvinäger

Flingsalt

Till servering:

Focaccia eller annat gott bröd

Färsk timjan

Värm ugnen till 175 grader.

Ta bort det yttre skalet från den hela vitlöken, så att du ser alla klyftor (de ska fortfarande hänga ihop). Massera in eller pensla med olja. Lägg i en ugnsform.

Lägg tomaterna i ugnsformen, ringla med lite olja och balsamvinäger. Baka i mitten av ugnen i tills tomaterna mjuknat och sjunkit ihop något och vitlöken är helt mjuk, cirka 30 minuter. Låt svalna.

Häll av och skölj de vita bönorna. Tryck ut vitlöksklyftorna ut den rostade vitlöken. Mixa bönor, vitlök, citron och olja tills röran är helt slät. Smaka av med salt.

Lägg upp bönkrämen på ett fat. Lägg tomaterna ovanpå. Ringla över vätskan från de bakade tomaterna. Strö över timjan, toppa med rivet citronskal och servera med ett gott bröd skuret i bitar.

LÄS MER: Tre gröna, goda recept med smak av Italien

LÄS MER: Prova nya recept på kanelbullar, chokladbollar och egen glass

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här