Tre recept på gott hembakt bröd och knäcke

Doften av nybakat bröd som letar sig ut genom köket en tidig morgon är en av mina favoritupplevelser. I alla kulturer har man ätit bröd sedan urminnes tider. Så den här veckan blir det två olika bröd och ett knäcke.

ANNONS
|

LÄS MER:Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat

Nöt- och fröbröd med kummin. Recept av Therese Elgquist.
Nöt- och fröbröd med kummin. Topping som syns i bild: Grön ärtröra, surkål och mynta. Bild: Therese Elgquist

Recept: Nöt- och fröbröd med kummin

1 limpa

En smakrik limpa gjord på fröer, nötter och havregryn. Jag skär upp det färdiga brödet och förvarar i frysen – perfekt att ta ut några skivor när suget sätter in.

2 dl rostade hasselnötter

1 1/2 dl pumpakärnor

1 1/2 dl solrosfrön

1 dl hela linfrön

3 msk fiberhusk

3 msk chiafrön

6 dl havregryn

1 tsk flingsalt

1 tsk hela kumminfrön

6 dl vatten

1/2 dl olivolja

Mortla kumminfröna. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vatten och olja, häll över blandningen och rör om direkt så att allt blandas. Lägg papper i botten på en avlång brödform. Olja kanterna. Tryck ut smeten i formen. Låt svälla i en timme. Värm ugnen till 175 grader. Baka i mitten av ugnen i en timme. Värm ugnen till 200 grader. Stjälp ut brödet från formen, lägg på en bakplåt och baka i ytterligare 10 minuter. Låt svalna helt innan du skär i brödet.

ANNONS

LÄS MER:Matskolan: Goda soppor i fyra enkla steg

Boveteknäcke med fröer och tranbär. Recept av Therese Elgquist.
Boveteknäcke med fröer och tranbär. Topping som syns i bild: Avokado, tångkaviar, rödlök och krasse. Bild: Therese Elgquist

Recept: Boveteknäcke med fröer och tranbär

2 plåtar

Ett grundrecept på knäckebröd som funkar lika fint till frukosten som till soppan, ostbrickan eller bara med en god hummus till fredagsmyset. Ett stapelknäcke hemma hos mig!

1 dl bovetemjöl

1 1/2 dl pumpakärnor

1 1/2 dl solroskärnor

1/2 dl linfrön

1 1/2 msk chiafrön

1 1/2 msk fiberhusk

1/2 tsk flingsalt

2 dl vatten

2 msk olivolja

1/2 dl torkade tranbär

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja, häll över blandningen och rör runt så att allt blandas. Låt svälla i tio minuter. Kavla ut två tunna plattor, cirka 2 mm, mellan två bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Värm ugnen till 150 grader. Baka knäcket i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut plåten, vänd runt knäcket och baka i ytterligare tio minuter – tills knäcket är krispigt och torrt.

LÄS MER:Recept: Fräsch vegansk pasta på egengjord deg

Grytbröd med morot och fänkål. Recept av Therese Elgquist.
Grytbröd med morot och fänkål. Topping som syns i bild: Växtbaserad ”färskost”, tahini och krasse. Bild: Therese Elgquist

Recept: Grytbröd med morot och fänkål

1 limpa

Här kommer ett trendigt grytbröd med morot och fänkål som jäser över natten. Bröd som bakas i grytor har fått ett uppsving under den senaste tiden – förmodligen tack vare surdegshajpen och det faktum att detta bröd är en ”fuskversion” av surdegsbröd.

1/8 förpackning färsk jäst

5 dl kallt vatten

8–9 dl fint dinkelmjöl

3 dl grovt dinkelmjöl

ANNONS

2 morötter (ca 100 g riven)

1 tsk hela fänkålsfrön

3 tsk flingsalt

Mortla fänkålsfröna. Skala och riv moroten fint. Blanda vatten och jäst i en bakbunke, och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, riven morot och två tredjedelar av mjölet. Häll ner resten av mjölet allt eftersom du arbetar ihop en smidig deg, fem minuter i bakmaskin eller tio minuter för hand, som släpper från kanterna men fortfarande är lätt klibbig. Täck bunken med lock eller en tallrik. Låt jäsa i kylen i 10–12 timmar, till dubbel storlek.

Häll försiktigt ut degen på ett väl mjölat bakbord – knåda inte! Vik i stället ihop degen genom att dra kanterna, en åt gången, in mot mitten. Vänd runt degen och ”bulla upp” till en boll och lägg tillbaka i bunken med skarven nedåt. Täck över och låt jäsa i ytterligare 90 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en värmetålig gryta med lock i ugnen, så att den blir riktigt het. Ta ut från ugnen, mjöla lätt i botten och vänd sedan försiktigt ner degen – med skarven uppåt – i formen. Sätt på locket och baka i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 20–25 minuter tills brödet fått en vacker gyllenbrun skorpa.

ANNONS

Låt brödet svalna på bakgaller innan du skär i det.

LÄS MER:Therese Elgquists bästa recept på chokladrutor, kladdkaka och banankaka

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS