Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Björnbärssemifreddo med rostade pistagenötter Bild: Stefan Edetoft

Tre recept för att ta vara på björnbären

Mörka, blåsvarta och glänsande bär redo att plockas från slingrande buskar. Passa på att ta hand om de friskt syrliga björnbären och avnjut som krämig glass, kryddig marmelad och på surdegsbröd med fetaostkräm.
Björnbärsmarmelad med anis. Bild: Stefan Edetoft

Björnbärsmarmelad med anis

Den mustiga smaken i björnbären gör att de passar bra tillsammans med lakritstoner. Som i den här marmeladen med kryddig anis, särskilt god till fårostar som Manchego eller krämiga blåmögelostar.

1 burk, ca 15 minuter plus tid att svalna

250 g björnbär

2 dl syltsocker

1/2 citron, pressad saft

1 tsk hel anis

Häll ner björnbär, socker och citronsaft i en kastrull och koka på låg värme under lock i cirka fem minuter. Ta bort locket och koka ytterligare 10–15 minuter. Pressa bären lätt mot kastrullkanten under kokningen så att de saftar sig. Gör marmeladprovet genom att hälla en matsked av marmeladkoket på en kall tallrik, om marmeladen stelnar efter en liten stund är den färdig, koka annars en stund till. Tillsätt anis och häll upp i en väl rengjord burk. Sätt genast på locket och låt marmeladen svalna.

Surdegsmacka med fetaost och björnbär. Bild: Stefan Edetoft

Surdegsbröd med fetaost och björnbär

En macka så god att det är svårt att sluta äta. Välj ett ljust surdegsbröd, det passar bären och osten allra bäst. Om man gillar chèvre passar det lika bra som fetaost men välj då en getost som är mild i smaken.

4 portioner, 20 minuter

150 g björnbär

1/2 dl socker

150 g fetaost

1 dl färskost, t ex mascarpone

Flingsalt och svartpeppar

4 skivor surdegsbröd

1–2 rödbetor

1 påse salladsskott, ca 70 g

1 näve ärtskott

100 g valnötter, rostade

Vinägrett:

2 msk vit balsamvinäger

1 citron, pressad saft

4 msk olivolja

1 msk flytande honung

Salt och svartpeppar

Garnering:

1 msk finhackad basilika

Lägg björnbär och socker i en kastrull. Koka utan lock i cirka 4–5 minuter och pressa lätt på bären med en sked för att få fram en sirapsliknande konsistens. Koka en liten stund till om blandningen är för rinnig i konsistensen. Smula fetaosten i mindre bitar. Rosta bröden och bred ut mascarpone över dem. Toppa med fetaost och krydda med lite salt och peppar.

Skala och skiva rödbetorna i riktigt tunna skivor med en vass kniv eller mandolin. Varva salladsskott med ärtskott och skivad rödbeta och rostade valnötter i en skål. Blanda samman alla ingredienser till vinägretten och smaka av med salt och peppar. Ringla ut över salladen. Avsluta med att skeda ut björnbär och lite av sirapen över bröden och toppa med lite smulad fetaost och hackad basilika. Servera genast.

Björnbärssemifreddo med rostade pistagenötter. Bild: Stefan Edetoft

Björnbärssemifreddo med rostade pistagenötter

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en snabbt fixad glass med gräddig smak. Tänk på att vispa vitorna i en väl rengjord bunke, helst en rostfri, för att de inte ska förvandlas till blask.

4 portioner, 20 minuter + 4 timmar i frysen

4 ägg

1 dl socker

1/2 tsk äkta vanilj

4 dl vispgrädde

250 g björnbär

100 g pistagenötter, grovhackade

Separera äggulorna från vitorna utan att det kommer med någon gula i vitorna. Det gör man enklast genom att använda handen som sil. Vispa äggulorna med socker och vanilj, vitt och pösigt. Vispa grädden tjock och pösig. Vispa vitorna till hårt skum.

Blanda äggulesmeten med den vispade grädden. Blanda ordentligt och vänd sist ner vitorna, rör till en slät smet. Blanda med björnbär och grovhackade pistagenötter. Häll upp semifreddon i en form och plasta väl. Ställ i frysen att stelna i minst fyra timmar. Ta fram glassen en god stund innan den ska ätas så den hinner mjukna i konsistensen.

Tips!

Tänk på att använda riktigt mogna bär som smakar mycket mer än omogna. Ett enkelt recept för att förlänga sommarens smaker är att göra egen vinäger. Lägg 250 gram björnbär i en väl rengjord flaska. Fyll på med fem deciliter vitvinsvinäger och förslut. Ställ flaskan i rumstemperatur att mogna i två veckor. Sila bort bären och häll upp i en ny väl rengjord flaska och förslut den. Använd i dressingar med olja, salt och peppar.

LÄS MER: Här är de bortglömda bären att plocka med hem

LÄS MER: Skördetid med säsongens äpplen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.