Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Trädkojan i Majorna

I en färgstark landshövdingetrea i Majorna bor familjen Blomqvist bestående av Catrin, Thomas och barnen Märta och Frans. Här har de tillsammans skapat ett lekfullt och personligt barnrum med utrymme för kreativitet och lek, där musiken, fantasin och glädjen står i fokus.

Trädkoja i skogen

Att familjen älskar färg, form och mönster går inte att ta miste på. Återbruk och DIY (do it yourself) ligger dem varmt om hjärtat. Märta och Frans delar rum och för att spara golvutrymme har Thomas och barnens farfar byggt en våningssäng i plywood med känslan av en trädkoja.

– Planen var att rummet skulle bli lite som en skog, därför tapetserade vi med en trädtapet och målade en vägg svart för att ge natthimmelskänsla. Barnen älskar kojan och det blir mycket kojbygge när de har kompisar hemma, men de vill sällan sova i varsin säng, utan väljer att sova tillsammans. Och ibland, när barnen får för sig att komma in till oss på natten, får jag gå och lägga mig uppe bland trädkronorna.

Mysiga sagostunder

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Trädkojan rymmer, förutom sovplatser, även förvaring av barnens böcker och spel, och de kryper gärna upp tillsammans varje kväll för att läsa en ny bok.

– Barnböcker är så inspirerande. Vi började läsa för barnen tidigt, sedan har det bara fortsatt och nu förväntar de sig att vi läser varje kväll innan de somnar.

Fantasifull lek

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Leksakerna finns lättillgängliga och inredningen är anpassad efter barnens höjd. Den rosa metallhyllan kommer från barnens förskola och rymmer mängder med utklädningskläder och rekvisita.

– Barnen älskar att klä ut sig och leka rollekar, vilket är ett bra sätt att bearbeta upplevelser och ha kul, men även att fantisera fram nya figurer. Det är roligt att se hur de skapar helt nya rollfigurer; brandmansjacka med ballerinakjol, Pippiperuk med en hög svart hatt och Batmanmask.

Musiken i fokus

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Utklädningskläder varvas med pyssel och musikinstrument och det bjuds ofta på show i hemmet. Instrumenten som ligger framme främjar inte bara till spel utan är även en fin inredningsdetalj. Thomas har samlat på instrument sedan han var liten och de köper gärna roliga instrument då och då.

– Musik är en stor del av vår tillvaro. Vi tycker om att gå på spelningar, Thomas spelar bas i bandet Brighthood och Märta har precis börjat spela gitarr på Kulturskolan.

Hos familjen Blomqvist är kreativiteten, och musiken, i fokus och utklädningskläder varvas med pyssel och musikinstrument och det bjuds ofta på show i hemmet. Låt trummor och munspel ligga framme, det främjar inte bara till spel utan är även en fin inredningsdetalj. Thomas har samlat på instrument sedan han var liten och de köper gärna roliga instrument då och då.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Utrymme för skapande

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Skrivbordet är en plywoodskiva som ligger på hurtsar från Ikea, där Märta och Frans har sina bestämda platser.

– Eftersom barnen älskar att pyssla var det viktigt att ge dem ordentligt utrymme för det. Vi ville ha tavlor på väggarna blandat med deras egna teckningar och bra förvaring så det är lätt att städa undan.

Bild: Alice Johansson
Bild: Alice Johansson

Catrins bästa tips för barnrummet:

– Ha koll på vad barnen tycker är allra roligast att göra i sitt rum och gå sedan ”all in” på det. Sedan är det bra med rena golvytor och bra förvaring av prylar som barnen lätt kan nå.

Här bor: Catrin och Thomas Blomqvist tillsammans med barnen Märta, 9, och Frans, 5.

Bostad: 3 rok på 86 kvm i hjärtat av Majorna, Göteborg.

Gör: Catrin är frilansande printdesigner (@catrinblomqvist) och Thomas är rektor på en låg- mellanstadieskola.

Inköpsställen:

Våningssäng i plywood byggd av Thomas och barnens farfar. Tapet “Woods” från Cole & Son, Poster “Magic” från Fine Little Day. Kuddar i sängen från Fine Little Day, House of Rym och Monki. Liten pall från Ikea. Babuschkadockor av Ingela P Arrhenius. Den rosa metallhyllan är återbruk från barnens förskola. Gult Legohuvud från Jollyroom, plåtburk loppis. Utklädningskläder från bl.a. Ikea, Lindex och H&M:s Unicefkollektion. Sonny Angel samlardockor inköpta i Tokyo. Musikinstrument köpta på familjens resor, dragspel och trummor från Thomas barndom. Skrivbordet är en plywoodskiva som vilar på två hurtsar från Ikea. Pinnstolar från loppis.

Har du också ett fint rum du vill visa upp? Hör gärna av dig till [email protected]!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här