Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två Dagars matskribent Therese Elgquist bjuder på tre recept på våriga desserter. Bild: Therese Elgquist

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Therese Elgquist fixar fika till vårens festligheter

Med ljuset och vårvärmen kommer mitt sug efter fika. Och så kom det sig att jag stod en halv helg och bakade och experimenterade. Resultatet? Söta glassbakelser, maffiga chokladmuffins och en bärtrifle som passar lika bra på helgbrunchen.
Cashewglasskaka med blåbär och chokladkrisp. Bild: Therese Elgquist

Cashewglasskaka med blåbär och chokladkrisp

12 bitar

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När jag gör “raw-desserter” som denna använder jag gärna krispigt bovete i de fall jag bakar bottnar, eftersom jag tycker att det annars blir väl mastigt med nötter och fröer i allt. Här blir det dubbel botten, och runt om en len cashewglass med smak av vanilj och blåbär.

Bottenlager:

4 dl torkat helt bovete

24 färska dadlar, urkärnade

1 dl kakao

2 krm salt

3 msk ljus tahini (viktigt att välja den ljusa rinniga till detta recept, eftersom den mörka är rostad och därför har en skarp smak som vi inte vill ha just här)

Ev 1–2 msk vatten

Glassfyllning:

3 dl naturella cashewnötter, blötlagda 2-4 timmar

2 dl kokosmjölk eller havregrädde

10 st färska dadlar, urkärnade

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

100 g frysta blåbär, tinade

25 g frystorkade bär

Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en liten bakform.

Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull med vatten och häll över bovetet. Skölj av med kallt vatten. Låt rinna av. Lägg på en bakplåt och rosta i ugnen 10–15 minuter, tills det är torrt och krispigt. Låt svalna. Mixa till ett smul i en matberedare, tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen känns för torr.

Dela upp degen i två bitar. Kavla ut bottnarna, var för sig, mellan två bakplåtspapper så att du får två tunna plattor. Plattorna ska vara lika stor som den lilla bakform du kommer att använda. Lägg ner ena plattan i bakformen (med bakplåtspappret under), ställ in i frysen.

Häll av och skölj cashewnötterna. Mixa tills helt slätt tillsammans med kokosmjölk eller havregrädde, dadlar, vaniljpulver och salt. Ta ut formen ur frysen, smula häften av de frystorkade bären över botten och häll sedan två tredjedelar av cashewsmeten över botten. Mixa resten av cashewsmeten med blåbären. Häll över smeten över formen, dra gärna ut det lite med ett bestick för snyggt mönster. Smula resten av de frystorkade bären över. Sätt in i frysen. Låt stelna i minst två timmar. Ta sedan ut formen och lägg den andra plattan ovanpå. Ställ in i frysen över natten, eller minst åtta timmar, tills kakan är helt fryst.

Ta upp hela kakan och skär i mindre bitar medan den är frusen, låt sedan vila 5–10 minuter före servering.

Choklad- och banan­muffins med lönnsirap. Bild: Therese Elgquist

Choklad- och banan­muffins med lönnsirap

12 muffins

Godbitar som dessa behöver knappt någon introduktion. Prick alla smaker i dessa muffins är bästa kompisar, bara att börja baka!

3 dl havremjöl

1 1/2 dl bovetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

3 msk chiafrön

1 1/2 dl havredryck

3 små bananer (gärna åt det grönare hållet)

50 g mörk choklad (gärna minst 85 % kakaohalt), hackad

1 dl lönnsirap

1/2 dl kallpressad rapsolja

Flingsalt

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp havredryck, blanda med chiafrön och låt svälla i fem minuter.

Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner i den torra blandningen tillsammans med chiablandningen, choklad, lönnsirap och olja. Blanda runt till en smet.

Fyll tolv muffinsformar med smeten, strö över flingsalt. Baka i mitten av ugnen i 20 minuter, tills muffinsen höjt sig, börjar spricka på toppen och hela köket doftar ljuvligt.

Låt svalna något före servering.

Trifle med bärkräm, kokosyoghurt och granola. Bild: Therese Elgquist

Trifle med bärkräm, kokosyoghurt och granola

4 portioner

Detta är en av de desserter som ser himla trevliga och lyxiga ut, utan att de är det minsta svåra att slänga ihop. Alla delar går att förbereda, så att du bara kan varva ihop allt strax innan servering.

240 g blandade frysta bär, t ex björnbär, hallon och blåbär

2 msk chiafrön

1/2 tsk äkta vaniljpulver

Till servering:

2 1/2 dl kokosyoghurt, eller annan valfri växtbaserad yoghurt

2 dl granola (eller rostade nötter/fröer)

Frystorkade jordgubbar

Bärpulver, t ex lingon, blåbär eller tranbär

Blomströssel/torkade blommor (valfritt, ger inte så mycket smak utan ser mest fint ut)

Koka upp bären i en kastrull och låt sjuda i ett par minuter, mixa slätt med stavmixer. Sätt en finmaskig sil över en djup tallrik. Häll över de kokade bären och tryck igenom silen (detta ger en slät och fin bärpuré fri från kärnorna som du gärna kan spara och mixa ner i din nästa smoothie i stället). Blanda med chiafrön och vaniljpulver. Vispa ihop och låt stå tills det svalnat helt och du fått en mer fast kräm.

Varva bärkräm, yoghurt och granola i fyra glas. Garnera gärna med frystorkade jordgubbar, bärpulver och blomströssel.

LÄS MER: Tacos i ny tappning

LÄS MER: Fem stapelvaror att bunkra upp med

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.