Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Terroir berättar vinets historia

Vinordet terroir sägs oftast handla om enbart vinets ursprung. Men om man ser det som ett sätt att beskriva det lokala, genuina och egensinniga hos ett vin blir det också ett begrepp för att kommunicera med andra och utbyta erfarenheter.

Terroir är en term som vi i vinbranschen gärna svänger oss med och som ständigt är aktuellt när vi pratar om kvalitet och ursprung. Det franska ordet brukar användas för att beskriva varifrån ett vin härstammar, men det innefattar så mycket mer än bara själva jordplätten där vinrankan växer. Det är liksom allt – jordmånen, mikroklimatet på platsen, kulturen i området, traditionen i regionen. Ordet beskriver helheten – allt det där vi hoppas finna när vi sniffar i glaset och smakar på vinet.

Med det synsättet placerar vi ett vin på en speciell plats och kräver av det att det ska meddela något om denna plats till oss vinkonsumenter. Det är ett sätt att se på vin som jag gärna sympatiserar med.

Men så läste jag Jonathan Nossiters bok ”Liquid Memory” och fick ännu fler dimensioner för ordet terroir. Han är sommelier, regissör och mannen bakom filmen ”Mondovino”, och han scoutar ständigt vinvärlden efter producenter med autenticitet och viner med terroir. För Jonathan Nossiter har ordet en ännu vidare innebörd – det handlar också om identitet, individualitet, stolthet och civilisation. Det handlar dessutom om upplevelsen – och att du delar den med någon.

När man provar vinet tillsammans med andra och pratar om sina upplevelser, anser Nossiter att begreppet terroir utvidgas till en del av den gemensamma sfären. Terroir blir det där som binder oss samman genom att inbjuda till samtal. Vi måste ju prata om vinet när vi provar det! Vad känner jag när jag smakar på det? Vad väcker doften för minnen? Det vi berättar för varandra hamnar i minnesbanken tillsammans med övriga intryck av vinet och adderar på det sättet till dess terroir. Som en gemensam bild vi bär med oss och kan fortsätta att dela med oss av till andra.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER: Veckans vin: Åtta tips på pinot noir

LÄS MER: Veckans vin: Åtta viner från länder i öster

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här