Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Lagerström är ölexpert i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Robert Lagerström är ölexpert i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Björn Larsson Rosvall

Robert Lagerström: Systembolaget behöver anpassa sig till verkligheten

En pigg pensionär – eller en trött åldring? Den nyblivna 65-åringen Systembolaget har nog aldrig mött så mycket motstånd som i dag, då många ifrågasätter dess existens.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Här i landet finns ett förvånansvärt starkt stöd för Systembolaget. Själv ser jag dock både för- och nackdelar. Utbudet är godkänt, priserna ofta vettiga och servicen ypperlig.

Problemet är att monopolet är ett slags public service för alkohol. Det måste ge folk vad folk vill ha, boxviner och bulk-öl. Annars kan allmänheten bli missnöjd, vilket skulle sätta allting i gungning. Samtidigt som Systembolaget är en vinstdrivande kassako för staten ska det värna om folkhälsan. Det går inte ihop.

LÄS MER: Öltest: öl från stora bryggerier mot öl från små bryggerier

Så blåser det också ihärdiga vindar mot dryckesmonopolet. Det lämnas in motioner på löpande band, om allt ifrån krav på söndagsöppet till lägre skatt på alkohol. Vissa vill avskaffa monopolet helt medan andra tycker att åldersgränsen på 20 år ska sänkas. För visst är det märkligt att 18-åringar får rösta i riksdagsvalet, men inte köpa starköl i butik?

Dessutom pågår en tredje utredning om gårdsförsäljning av alkohol. Den ska vara klar i december och kan komma att rubba dryckesmonopolet. Därtill har regeringen föreslagit en höjd alkoholskatt, vilket ytterligare lär undergräva Systembolaget, via en ökad gränshandel.

Själv undrar jag om upplägget med ett centrallager är vettigt. Eller klimatsmart. Det innebär nämligen att producenterna, som i Kalmar och Göteborg, måste skicka sina öl till lagret i Örebro - för att de därifrån ska kunna distribueras till butikerna, i exempelvis Kalmar och Göteborg.

På Systembolaget är man förstås inte oberörda av allt detta. Man försöker hänga med i utvecklingen, tar in allt fler öl från småbryggerier, finslipar sin nya webbplats och säljer kylda humlebomber i nya Ölstudion.

Men det krävs en större anpassning till den föränderliga verkligheten än så.

LÄS MER: Mariestads och Melleruds – öl som inte bryggs där du tror

LÄS MER: Expertens val av lyxig öl för sommaren 2021

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.