Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina ”The Hackney Gardener” Hasan från Göteborg är modedesigner och bor i London. Bild: Privat
Stina ”The Hackney Gardener” Hasan från Göteborg är modedesigner och bor i London. Bild: Privat

Stina ”The Hackney Gardener” Hasan är besatt av engelska trädgårdar

Stina ”The Hackney Gardener” Hasan från Göteborg är modedesigner och bor i London. Sedan 15 år har hennes stora intresse varit att besöka så många engelska trädgårdar hon bara kan. Hennes favorit just nu är skapad av ett gäng välkända pionjärer med en okonventionell livsstil.

Du bor på en stor ö, varför valde du Storbritannien?

– Som svensk blir man närmast anglofil per automatik, jag växte upp med serier och filmer som ”House of Eliott” och ”Stolthet och fördom”. Romantik, historia och dekadens. England var verkligen på tapeten under mina danande år på 1990-talet och det kändes självklart att flytta hit direkt efter studenten. Sen har jag blivit kvar, i dag är jag gift med en engelsman och har en son.

LÄS MER: Så blir du en stadsbonde – med hjälp från kommunen

Minns du första gången du besökte en engelsk trädgård?

– Det var 2003 eller 2004, jag och min man hade bokat en country weekend på Barnsley House i Cotswolds. Det visade sig att stället varit hem åt en trädgårdsdesigner, Rosemary Verey, en förtjusande historia. Trädgårdar man vill dröja sig kvar i är de som känns personliga. Vi återvände ett par år senare och min man friade till mig där.

Vilken är din favorit bland de historiska trädgårdarna?

– På sistone är det absolut Charleston, Bloomsburygruppens sommarresidens, som gjort störst intryck på mig. Dessa otroligt kreativa pionjärer med en okonventionell livsstil skapade en trädgård som blivit något alldeles extra, med planteringar som lyser av blomster i starka färger. Även Sissinghurst Castle Garden, en av de största och mest populära historiska trädgårdarna, skapades av människor som inte brydde sig om att följa konvention och som därmed efterlämnade helt unika trädgårdar.

LÄS MER: Växthus och lantliv på idylliska Slättens gård

Sissinghurst Castle Garden är en trädgårdsanläggning i sydöstra England. Den anlades av författaren och poeten Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson under 1930-talet och består av ett antal "rum" med olika karaktär. Bild: Mostphotos
Sissinghurst Castle Garden är en trädgårdsanläggning i sydöstra England. Den anlades av författaren och poeten Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson under 1930-talet och består av ett antal "rum" med olika karaktär. Bild: Mostphotos

Ditt intresse för trädgård och ditt yrke som modedesigner, hänger dessa ihop?

– Många modemänniskor har faktiskt trädgårdsintresse har jag upptäckt. Dries Van Noten delar med sig av rhododendron och kamelior från sin trädgård och Jonathan Anderson på Loewe har precis gjort nya doftljus med doft av tomat inspirerat av hans eget växthus. Modevärlden kan vara snabb och flyktig, en trädgård är en perfekt motpol till detta, något som jordar och är mer beständigt.

Finns det en speciell blomdoft som påminner dig om en resa du gjort?

– När jag var på Great Dixter i Sussex med två vänner en regnig dag minns jag så starkt den där doften av frodighet, när man går omkring på detta drömlikt vackra ställe. När mina rosor blommar här hemma måste jag alltid gå en ”rosrunda” innan jag går till jobbet.

LÄS MER: Här är odlarens bästa tips

Vad gör en lyckad trädgårdsutflykt?

– Jag planerar alltid en weekendresa, det längtar man nämligen jämt efter som Londonbo. Den fantastiska känslan att sätta sig i bilen och lämna stan i några dagar. Man bör ha bokat något härligt ställe att bo på, jag älskar The Rectory i Crudwell som är otroligt pittoreskt. Man checkar in och får sig en gin och tonic före middagen. Vaknar nästa morgon med te och tidning i sängen, kanske en English Breakfast innan det bär av till en trädgård. Paus för publunch, gärna med en pint. En favorit är The Plough Inn i Kelmscott, en pub där man också kan bo över, som ligger i byn där William Morris sommarhus finns. Sedan ytterligare ett trädgårdsbesök och avslutningsvis en god middag.

Afternoon tea eller gin och tonic?

– Det går inte att välja! Afternoon tea vid tre–fyra-tiden och sen en gin och tonic vid sex–sju. En stor del av en trädgårdsweekend är mat och dryck, största utmaningen är att inte bli för mätt.

LÄS MER: Malin blev självförsörjande på grönsaker – här är hennes tips

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här