Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aura på Bali ingår i byn Green Village. Nolla är en hållbar sommarstuga utanför Helsingfors respektive Stockholm. Bild: Aura House Bali / Fanny Haga
Aura på Bali ingår i byn Green Village. Nolla är en hållbar sommarstuga utanför Helsingfors respektive Stockholm. Bild: Aura House Bali / Fanny Haga

Spännande hotell för dig som tror du provat allt

Det var länge sedan övernattningar på resa gick att dela in i budget eller femstjärnigt. I dag har resenärer nya behov och söker nya vägar, gärna unika och hållbara sådana. Här är fem tips på alternativ lyx – smarta boenden i både storstad och landsbygd.

Hållbar sommarstuga utanför Stockholm

Av alla som bokar hotell väljer 70 procent ett grönt alternativ om det finns, enligt branschundersökningar. Vad grönt är kan vara en relativ definitionsfråga, men samtidigt är det ganska lätt att veta vad som inte aspirerar åt grönt. ”Zero footprint” är väldigt grönt. Ett sådant boende är Nolla – en hållbar sommarstuga med fokus på att inte släppa ut koldioxid. Designern Robin Falck har tillsammans med finska energibolaget Neste utvecklat Nollastugorna, som finns på ön Vallisaari utanför Helsingfors och på Lidö utanför Stockholm.

neste.com/journeytozero/nolla-cabin/

Lyxigt i någon annans hem

Vad är lyx? Kanske ett unikt hem på en plats du vill upptäcka. Airbnb, som vände upp och ner på hotellbranschen när uthyrningssajten lanserades för mer än tio år sedan, startade nyligen Airbnb Luxe. Här hittar man personliga hem med lite extra service, som resedesigners med bred lokalkännedom, vip-support och concierge-tjänster. Men att hyra ut sitt hem går också att göra på egen hand. En familj i Australien hoppade av ekorrhjulet i storstaden och byggde sitt eget drömhus i Byron Bay. Snygga detaljer i trä och brända toner i samklang med natur och miljö. De hyr ut delar av hemmet och ibland sitt eget hus, och de driver också den ekologiska matmarknaden The Farm. Lyxigt!

therangebyronbay.com.au/

Hôtel Les Roches Rouges. Bild: Benoît Linero
Hôtel Les Roches Rouges. Bild: Benoît Linero

Instagram-effekten håller ännu

Jodå, Instagram håller ännu och är en viktig kanal för att locka till resa. Hôtel Les Roches Rouges ligger på franska rivieran, och tre år efter att hotellet öppnade är deras saltvattenpool vid Medelhavets rand fortfarande i toppen av sommarens mest instagrammade vyer. Hotellets eget bildflöde är ett tajt bildkoncept med höga kontraster och blåa toner som andas 50-tal. Den visuella berättelsen når publiken som gillar att rummen har skönhetsprodukter från Le Labo och att det på Ipaden finns en utvald spellista.

hotellesrochesrouges.com

LÄS MER: Fem tips och anledningar att resa ensam

Smart boende i London

Samma, samma. Så kan det kännas i de större städerna när hotellkedjor och utbytbara varumärken finns överallt. Men så händer något. Mindre hotell i kvarter bortom turismen öppnar, genuina ställen för en medveten resenär. Pilgrm i London är ett sådant exempel. Byggnaden som ligger i Paddingtonkvarteren är historisk och det finns själ i den varsamt renoverade 200 år gamla trappan. Du kan välja om du vill bo i våningssäng eller i rum av större storlek – och du slipper betala för engångstofflor du aldrig använder, det finns inte heller energislösande minibar på rummet. Pilgrim har det som behövs, genomtänkt kvalitet i stället för kvantitet.

thepilgrm.com

Bambuboende byggt balinesiskt

Vid en flod på Bali, bland träden en halvtimma från staden Ubud, ligger Aura. Ett hus med runda former byggt i sann balinesisk hantverksanda av bambu som vuxit i närheten. Småskaligheten och den naturnära känslan är vad som gjort Aura till en destination som nästan alltid är fullbokad. Aura ingår i byn Green Village. Här levs livet hållbart och du kan få lära dig mer om bambu som ett grönt byggmaterial.

aurahouse-bali.com/

LÄS MER: Res bort för att läsa – fem tips på läsretreat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här