Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sovrum i det gröna – på fem kvadratmeter

Elin och Victor drömde om en egen liten gräsplätt, en uteplats och en förlängning av vardagsrummet. På köpet fick de ett prunkande paradis och efter en varsam renovering har paret förvandlat den lilla kolonilotten till en sommardröm i miniformat där de sover på fem kvadrat under en vildvuxen klätterros.

Här bor: Elin Lannsjö och Victor Johansson.

Bostad: En grönskande kolonilott på 24+5 kvm i Slottsskogskolonin samt en trea på 75 kvm i Majorna.

Gör: Elin är keramiker, stylist och bloggare.

Instagram: @elinlannsjo

I ett landshövdingehus i Majorna bor keramikern Elin med sin sambo Victor, och endast ett stenkast därifrån ligger deras lilla sommarställe – en prunkande kolonilott på 24 kvadratmeter.

– Jag är uppvuxen i Småland, i hus med trädgård, och kände mig instängd emellanåt i vår lägenhet. Jag saknade en egen gräsplätt att gå barfota på. Av en tillfällighet hamnade vi på grillfest hos en av kolonistugeägarna och två veckor senare hade vi, väldigt snabbt och spontant, köpt en egen kolonilott.

LÄS MER: ”Vår tid är nu” spelades in i Bruno Mathsson-villan

Plats för såväl återhämtning som fest

Slottsskogskolonin är en myllrande och grönskande fristad i hjärtat av Majorna som funnits där sedan 1916. I dag består kolonin av totalt 154 små, men stolta, stugor som vårdas ömt av sina ägare mellan april till oktober, då el och vatten är påslaget.

– Sommartid flyttar vi gärna ner och bor i stugan. Det är en plats för återhämtning, att spendera tid utomhus och njuta av trädgården. Vi har format det till en social plats där vi bjuder in våra vänner och familjer till middagar i trädgården.

Elin och Victor ville att huvudstugan skulle vara en social plats, med ett ordentligt kök och stor matsal med öppet upp till nock för maximal rymd. Sovrummet förpassades därför ut i trädgården.

– Vi valde att placera sovboden mittemot huvudstugan med entréerna riktade mot varandra, för att skapa kontakt och tillhörighet stugorna emellan. Här saktar tiden ner och vi tar långa frukostar i morgonsol och sitter länge i utemöblerna och följer skuggornas rörelse.

Platsbyggd på millimetern

I koloniområdet är det tillåtet att bygga en fristående bod på fem kvadratmeter, och med dubbelsängen som mall byggdes sovboden upp.

– Vi valde en volym på huset som passade vår dubbelsäng, och under sängen byggde vi in förvaring. Vi ville behålla samma stil som huvudstugan och har därför målat den med samma kulörer och letade på återbruk efter gamla spröjsade fönster i ursprunglig stil som vi byggde om till pardörrar. Boden är även isolerad och planerad för god ventilation.

På väggen i boden hänger vackra stråhattar.

– Hattarna är samlade semesterminnen från olika resor. Det började med en kvarglömd stråhatt som låg kvar i stugan när vi köpt den och fått tillträde. Vi spikade upp den på väggen och sedan har samlingen sakta utökats. Under heta dagar eller på våra trädgårdsfester brukar de vara hett eftertraktade accessoarer.

LÄS MER: Arkitektritad 60-talsdröm

Naturlig färgskala och äkta material

Inredningen går i lugna, behagliga toner. Materialen är gedigna och, så ofta som möjligt, återbrukade.

– Jag trivs bäst med att omge mig av en dämpad, naturlig färgskala. Samma sak med materialval, jag mår bäst när de är levande och äkta. Keramik, trä, skrynkligt linne, glas och sten är de primära materialen i kolonilotten. Sedan låter jag gärna naturen få vara en accent, att blanda buketter i färger och volymer och låta dem få sätta utropstecken till den mer diskreta inredningsfonden.

Elin Lannsjö. Bild: Alice Johansson
Elin Lannsjö. Bild: Alice Johansson

Elin är keramiker och kolonilotten är en plats som inspirerar till att ägna sig åt skapande.

– Jag hämtar kraft i skapande på olika sätt: i keramiken, i fotograferande, i trädgården eller i ögonblicket att binda en bukett.

LÄS MER: Koloniträdgården ger odlingsfrid till stadsbor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här