Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sommarmat: Recept på trerätters för festen eller midsommar

Gör som GP:s matskribent Maria Zihammou och bjud på sommarfest i det fria med jordgubbar och färskpotatis. Plocka blommor, duka vackert och ät de fina primörerna till laxen och sillen. Glad sommar!

LÄS MER: Recept: Sommarens godaste såser och tillbehör till grillat

Fläderbubbel med jordgubbar.
Fläderbubbel med jordgubbar. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Fläderbubbel med jordgubbar

4 glas

Frisk och syrlig drink som antingen kan inleda sommarmenyn eller avnjutas till den pampiga jordgubbstårtan. Prosecco med sin fina sötma passar bäst till.

1 l jordgubbar

2 msk florsocker

1/2 citron, pressad saft

8 cl flädersaft, koncentrerad

1 flaska mousserande vitt vin, t ex prosecco

Rensa och mosa eller mixa nästan alla jordgubbar, spar några till dekoration. Tillsätt florsocker och pressad citronsaft, sila och häll upp i 4 glas. Skiva resten av jordgubbarna och fördela ut i glasen. Häll i flädersaft och fyll på med väl kylt mousserande vin, rör om. Servera genast.

LÄS MER: Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

Paj med pepparrotskräm och primörer.
Paj med pepparrotskräm och primörer. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Paj med pepparrotskräm och primörer

4 portioner

Pajdegen kan förberedas i god tid innan festen.Tänk på att inte fylla pajen för långt i förväg, för att den inte ska mjukna i konsistensen.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

1 dl grovriven ost, t ex Västerbotten

1 1/2 msk kallt vatten

Pepparrotskräm:

200 g färskost, t ex Philadelpia

1 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

Salt och svartpeppar

Fyllning:

1 knippe grön sparris

1 msk rapsolja

Flingsalt

6–8 rädisor

1 msk plockade örter, t ex dill

1 msk finhackad gräslök

Svartpeppar

Äta till:

Löjrom, gravad eller kallrökt lax. Även gott med sill som matjessill eller löksill.

Häll ner mjölet i en bunke och tillsätt smöret i mindre bitar. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt riven ost och kallt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Plasta och lägg i kylen att vila i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en centimetertjock rundel på väl mjölat bakbord.

Lägg över pajdegen på ett bakplåtspapper, vik in en kant runt om och nagga botten med en gaffel. Baka på en bakplåt i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.

Lägg ner färskost och crème fraiche i en bunke, tillsätt riven pepparrot och lite salt och peppar. Blanda.

Ansa sparrisen längst ner och skär bort lite av skaften. Hetta upp olja i en stekpanna och rosta sparrisen i några minuter tills de fått lite färg men har en hård kärna kvar. Lägg upp på ett fat. Dela sparrisen på mitten längs med och i två delar. Skiva rädisorna eller skär i kvartar.

Toppa pajen med pepparrotskrämen, grönsaker, örter och finriv extra pepparrot på toppen, krydda med lite svartpeppar. Ät gärna till löjrom, rökt lax eller sill.

LÄS MER: Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame

Varm färskpotatissallad med brynt smör och örter.
Varm färskpotatissallad med brynt smör och örter. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Varm färskpotatissallad med brynt smör och örter

4 portioner

Duka fram till sill, varmrökt lax och knäckebröd tillsammans med smör och lagrad ost. Gräddfil och hackade örter blir också fina tillbehör till salladen.

1 kg färskpotatis

2 ägg

1 gul färsk knipplök

150 g sockerärtor

1/2 gurka

50 g smör

1–2 msk kapris

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft

1 dl finhackade örter, t ex dill, gräslök och persilja

Äta till:

400 g varmrökt lax och 2 dl gräddfil

Skrubba rent potatisen med kallt vatten och koka mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av ordentligt. Koka äggen i 5–6 minuter, tills gulan är krämig.

Skär loss skaften från knipplöken och skiva löken i tunna skivor. Skiva även skaftet i tunna skivor. Dela sockerärtorna i halvor på längden och hyvla gurkan med en osthyvel eller mandolin i långa tunna skivor på längden.

Lägg upp kokt potatis med skivad lök i en bunke. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Blanda ner kapris, finrivet citronskal och pressad citronsaft. Häll blandningen över potatisen och löken och blanda. Lägg upp på ett fat eller i en skål och tillsätt sockerärtor, rädisor och gurka. Toppa med finhackade örter. Servera med varmrökt lax och gräddfil. Lika gott tillsammans med sill, gravad eller kallrökt lax, räkor och knäckebröd med smör och lagrad ost.

LÄS MER: Tre recept på mat där du serverar allt-i-ett

Sommartårta med jordgubbsgrädde.
Sommartårta med jordgubbsgrädde. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Sommartårta med jordgubbsgrädde

1 tårta, 8–10 bitar

Den oväntade ingrediensen mandelmassa, i sockerkaksblandningen, gör kakan extra saftig och hållbar. Jag har även hackade jordgubbsbitar i grädden för att ge tårtan maximalt med smak av solmogna jordgubbar.

Tårtbotten:

3 ägg

2 dl socker

1 tsk äkta vanilj

50 g smör

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g mandelmassa, grovriven

Smör och ströbröd till formen

Garnering:

3 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 dl florsocker

1 tsk äkta vanilj

2 l jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker med vanilj, vitt och pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken, låt det svalna något. Rör ner i smeten och tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver. Blanda till en slät smet och rör tills sist ner riven mandelmassa. Smöra och bröa en form som mäter cirka 24 cm i diameter.

Häll ner smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 35–40 minuter tills den känns torr. Ställ att svalna.

Vispa samman grädde med crème fraiche, florsocker och vanilj till en fluffig kräm. Rensa och dela hälften av jordgubbarna i mindre bitar och rör ner i gräddblandningen. Dela kakan i två delar och fördela ut hälften av krämen över botten. Lägg på den andra kakdelen och fördela ut resten av krämen på toppen av kakan och garnera med färska jordgubbar.

LÄS MER: Tre recept på goda och matiga soppor

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här