Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artisten Aenora uppträder på en konsert som arrangerades av Sofar Sounds i Göteborg den 16 juni. Bild: Abhineet Tomar
Artisten Aenora uppträder på en konsert som arrangerades av Sofar Sounds i Göteborg den 16 juni. Bild: Abhineet Tomar

Sofar Sounds arrangerar unika konserter i Göteborg

Den globala rörelsen har funnits i Göteborg i fyra år, ändå vet få om att man kan gå på unika konserter med hemliga musiker runt om i stan. Nu är Sofar Sounds tillbaka – och publiken växer.
– Du tittar inte på en konsert, du är med i den. Publiken vet aldrig vem de möter, säger verksamhetsledaren för Göteborgsfilialen, Austin Muirhead.

Runt om i Göteborg arrangeras konserter där publiken inte vet vilken musik som kommer att framföras. Bakom trenden står Sofar Sounds, den globala rörelsen som bjuder folket på mystiska arrangemang utomhus, på kaféer och i folks vardagsrum.

– Varje stad har sin egen lokala verksamhet och vi organiserar konserter på ett annorlunda sätt. Publiken vet inte särskilt mycket på förhand, bara vilken tid konserten är och var den är någonstans. Vem som spelar är en överraskning, säger Austin Muirhead som leder verksamheten i Göteborg.

LÄS MER: Göteborg får en egen jazzakademi

Algoritm väljer konsertpubliken

För att gå på en konsert skriver man upp sig på hemsidan och ansöker sedan om en plats. Det är alltid fler som vill gå på konserterna än vad Sofar kan släppa in, för att göra urvalet rättvist sköts det av en algoritm, som slumpmässigt väljer ut ett antal gäster inför varje konsert. Antalet gäster varierar beroende på vilken lokal man har tillgång till.

– Det minsta rummet vi haft en konsert i var någons vardagsrum, då var det 40 personer där. Tanken är att det ska vara en intim upplevelse, du tittar inte på en konsert, du är med i den tillsammans med musikerna. Många artister har sagt att de aldrig varit med om en så uppmärksam publik förut.

En av de fina grejerna är att det inte spelar någon roll hur stora eller små artisterna är, för publiken vet aldrig vem de kommer att möta.

Det hela började med att två killar i London hade en dålig upplevelse under en konsert. Året var 2009 och det som var på tok var att musiken dränktes i den stimmiga konsertlokalen. Då bjöd killarna in bandet att spela i deras vardagsrum i stället – och så föddes Sofar Sounds. Nu finns rörelsen i över 400 städer runt om i världen, till Göteborg kom den för fyra år sedan.

– Jag är från Vancouver i Kanada och har bott på många ställen. Och Sofar har funnits på varje plats, det är något som folk känner till utomlands. Men i Sverige upplever jag att inte så många vet om att det finns.

Austin Muirhead var med och startade Göteborgsfilialen av Sofar Sounds för fyra år sedan. Bild: Linn Bergbrant
Austin Muirhead var med och startade Göteborgsfilialen av Sofar Sounds för fyra år sedan. Bild: Linn Bergbrant

Sofar Sounds kom till Göteborg för fyra år sedan

När Muirhead flyttade till Göteborg fanns inte Sofar Sounds här. Hon och några andra startade filialen, bara en månad efter att hon anlänt till stan. Under åren har det vuxit och många i publiken är numera återkommande gäster som gillar det spontana och annorlunda sättet att gå på konsert.

– Det är ju annorlunda, tystare, och ingen fest på det sättet. Antingen är det ens grej eller inte. Gillar man det inte kommer man inte tillbaka, eller så fastnar man, säger hon.

Efter att ha behövt ha uppehåll sedan i mars 2020 på grund av pandemin, började Sofar Sounds åter att arrangera konserter, främst utomhus, under sommaren. Några av dem som spelat är Göteborgsbanden Ignore the Elephant och Maple & Rye. Men många internationella artister medverkar också, vissa bygger hela sina turnéer kring städer där Sofar Sounds har verksamheter.

– En av de fina grejerna är att det inte spelar någon roll hur stora eller små artisterna är, för publiken vet aldrig vem de kommer att möta. Ofta är det musiker som man inte hört talas om tidigare, och nu får chansen att upptäcka, säger Austin Muirhead.

LÄS MER: Alesso gör intim spelning i Göteborg – på hemlig plats

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här