Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shakshuka med aubergine och linser serverat med gott bröd.
Shakshuka med aubergine och linser serverat med gott bröd. Bild: Therese Elgquist

Snabb och enkel mat – tre goda recept på comfort food

Här kommer mat som går snabbt att laga, och som är lite som en kram för själen – vad man på engelska skulle kalla för ”comfort food”. I dag får du lära dig göra riktigt frasiga pommes, en enkel nudelskål med mycket smak och sist men inte minst en variant på favoriträtten shakshuka.
Frasiga pommes frites med grön ärtröra.
Frasiga pommes med grön ärtröra. Bild: Therese Elgquist

Recept: Frasiga pommes med grön ärtröra

4 portioner

Vägen till perfekt frasiga pommes frites är att först låta sötpotatis och potatis ligga i iskallt vatten en stund, och sedan blanda med maizena innan du ringlar över oljan. Använder du större potatisar kan du öka mängden maizena något. Alla bitar ska vara lätt täckta av maizena för bästa effekt.

4 små sötpotatisar

4 potatisar

2 msk maizena

1 msk olja

Chiliflakes (valfritt)

Flingsalt

Grön ärtdipp:

250 g gröna ärtor

1 liten vitlöksklyfta

1 näve färska örter

2 msk kallpressad olivolja

Salt

Värm ugnen till 200 grader. Skrubba potatisarna, skär i tunna stavar och lägg i iskallt vatten i 30 minuter. Häll av och torka helt torra. Blanda runt med maizena och sedan olja. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, med mellanrum mellan varje stav (ligger de för nära blir de ångade i stället för bakade och krispiga). Baka i 15–20 minuter beroende på tjocklek, tills de är mjuka inuti och frasiga utanpå. Vänd dem efter halva tiden. Blanda med finkornigt salt och eventuellt chiliflakes.

Mixa ihop ingredienserna till ärtröran, smaka av med salt och peppar.

Servera nybakade pommes frites tillsammans med ärtröran.

LÄS MER: Åtta goda viner till comfort food

Nudlar med grönsaker och mandelpaprikasås.
Nudlar med grönsaker och mandelpaprikasås. Bild: Therese Elgquist

Recept: Nudlar med grönsaker och mandelpaprikasås

4 portioner

Snabbmat och comfort food i ett. Frö- eller nötsmör är en perfekt bas i såser – här mixas mandelsmör med paprika, som köps färdig­rostad, till en läcker sås. Hacka sedan upp och stek de grönsaker du har hemma och servera till.

4 portioner nudlar eller spaghetti av valfri sort

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

6 morötter

400 g blandad svamp, t ex shiitake och kastanjechampinjon

175 g färsk bladspenat

50 g rostade mandlar

Olja

Salt och svartpeppar

Mandelpaprikasås:

2 hela rostade paprikor på burk

3 msk mandelsmör

1 msk näringsjäst

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Till servering (för extra matighet):

Färska örter, finstrimlade, t ex thaibasilika eller persilja

Rökt tofu eller tempeh

Koka nudlarna eller spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Mixa alla ingredienser till såsen till den är slät, tillsätt eventuellt 1–2 msk vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Skala och skär löken i tunna klyftor, finhacka vitlöken. Skrubba och skär morötterna i tunna skivor på snedden. Borsta och strimla svampen. Fräs lök och vitlök i olja tills mjuka. Tillsätt morot och svamp och fräs i 5–7 minuter, tills grönsakerna mjuknat något. Vänd ner häften av spenaten, ta bort ifrån värmen.

Blanda nudlarna med hälften av mandelpaprikasåsen, och vänd ihop med grönsakerna. Servera med resten av spenaten, färska örter, rostad mandel och eventuellt några skivor tofu eller tempeh för extra matighet.

LÄS MER: Recept: Gröna vardagsrätter i vinter

Shakshuka med aubergine och linser serverat med bröd.
Shakshuka med aubergine och linser. Bild: Therese Elgquist

Recept: Shakshuka med aubergine och linser

4 portioner

Inspirerad av en klassiker från Mellanöstern, en perfekt brunch-, lunch- eller lättare middagsrätt. Krämig aubergine rostas innan den mosas lätt och blandas ner i ett tomatkok med mycket smak från koriander och fänkål. Till dig som inte gillar färsk koriander, hela korianderfrön är något helt annat och bör testas – kanske blir du rent av en korianderälskare!

2 auberginer

1 dl belugalinser, okokta

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk hela korianderfrön (eller 1/2 tsk malen koriander)

1 tsk hela fänkålsfrön

500 g krossade tomater

1 kruka thaibasilika eller vanlig basilika, finstrimlad

2 tsk olivolja till stekning + extra att ringla över vid servering

Salt och svartpeppar

Till servering:

Växtyoghurt

Oskalade sesamfrön

Surdegsbröd

Färsk spenat eller grönkål, masserad med lite olja och en nypa salt

Värm ugnen till 225 grader. Skär auberginerna på mitten, pensla med olja runt om och lägg på en plåt med snittytan neråt. Baka i ugnen i 20 minuter, tills auberginerna är mjuka och har fått fin färg. Hacka i mindre bitar, mosa lätt.

Koka upp linserna i rikligt med vatten och en nypa salt. Låt koka i 5 minuter, ta sedan av från värmen, sätt på lock och låt stå i 15 minuter. Häll av vattnet.

Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olja tills mjuka. Mortla korianderfrön och fänkålsfrön, och tillsätt i pannan, fräs i ytterligare en minut. Slå på de krossade tomaterna och låt puttra i 10 minuter.

Vänd ner auberginen i tomatkoket. Toppa med linser, finstrimlade örter och yoghurt. Strö över sesamfrön. Ringla över lite extra olivolja. Servera gärna tillsammans med surdegsbröd.

LÄS MER: Recept på tre goda mackor för alla tillfällen

LÄS MER: Ta med matlagningen ut i naturen

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.